2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy Note 2 vs. Galaxy S3

Koncepciók harca: lássuk, mire megy egymás ellen a Galaxy két legfénylőbb csillaga!

[ ÚJ TESZT ]

GPS, üzemidő

Akik okos telefonra áldoznak, elvárják, hogy a lehető legkevesebb egyéb eszközt kelljen magukkal cipelni. Ilyen téren alapvető felhasználói alternatívának kell lennie a telefonokban lévő GPS-nek, ami nem is meglepő, hiszen a 4.8" és az 5.5" már akkora kijelző méret, amely könnyedén kiválthat egy GPS céleszközt. A Samsung a Galaxy S-sel ilyen téren bakot lőtt, mert a benne lévő GPS modul elsősorban az elhelyezésének köszönhetően nem volt tökéletes megoldás. A hibát a Galaxy S2-vel javították, de az igazi áttörést ilyen téren a Galaxy S3 hozta, mert a „sima” AGPS (Assisted GPS, azaz kiegészített GPS) mellett már a GLONASS műholdakat is látja és tud velük kommunikálni.

Samsung Galaxy Note 2

Természetesen a Samsung Galaxy Note 2 is képes erre - sőt a Note úgyszintén -, ami pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé, hiszen az amerikai GPS 31 műholdja mellett már az orosz GLONASS 24 műholdja is rendelkezésre áll navigációkor. Ez pedig a végeredményt figyelembe véve érezhető, mert mindkét eszköz rendkívül gyorsan talál jelet, amit nem is veszít el. Érzésre a Note 2 GPS egy hajszállal gyorsabb és pontosabb.

Samsung Galaxy Note 2

A képhez annyi magyarázat hozzátartozik, hogy az út vége felé tapasztalható látszólagos GPS ugrálás valójában nem az volt, hanem a kocsi akkor fordult meg egy szűk utcában. A végeredményből leszűrhető, hogy a Note 2-ben lévő GPS nagyon jól végzi a dolgát. A belvárosban, szűk utcákban és magas házak között sem lehet zavarba hozni.

Navigációhoz mindkét telefonon az előre telepített Google Maps és a Google Navigation áll rendelkezésre. Mindkét program kinőtte a gyermekbetegségeit, és bár a Navigation még a Google szerint csak Béta állapotban van, tökéletes alternatíva, ráadásul plusz funkciókkal okosított is. Ilyen például a tömegközlekedési adatok megjelenítése.

Google Maps és Google Navigation

Üzemidőnél nehéz egyértelműen megfogalmazni, hogy egy-egy telefon meddig bírja szuflával, hiszen mindenki máshogy használja a telefonját, ami miatt az összehasonlítás lehetetlen. Ugyanakkor egy dolgot bátran ki lehet jelenteni. A Note 2 üzemideje bámulatos. A 3100 mAh akkumulátor bőven ellátja elegendő energiával az 5.5"-os kijelzőt és a 4 magos processzort. A mai telefonoknál nem az a kérdés elsősorban, hogy a kijelző 4 vagy 5 órát bír ki, hanem az, hogy estére megvan a 4 óra kijelző idő, ami már erősnek számít. A Note 2 esetében sem a 4-5 óra a kérdés, hanem az hogy 5-6, vagy akár 7 óra-e ez a mutató. Bár a Samsung Galaxy S3 üzemideje is simán van 4 óra, de a Note 2 más szintet képvisel. Bekapcsolt energiatakarékosság mellett sem érezhető semmi lassulás, viszont üzemidőben látható a javulás. Éppen ezért ez az energiagazdálkodás vagy bugos, vagy a Jelly Bean ennyire jól fut visszafogott tempó mellett is. Talán az utóbbi közelebb áll az igazsághoz. Az első ábrán bekapcsolt energiagazdálkodás mellett 1 napos ciklus eredménye látható, amiben körülbelül fél óra videózás mellett rengeteg internet, különböző programok és játékok futott.

Samsung Galaxy Note 2 (energiatakarékos mód)

Az eredmény önmagáért beszél. Itt nem az volt a kérdés, hogy kibír-e egy napot extrém körülmények mellett, hanem hogy mikor merül már le végre. Egy reggel 7 és este 10 közötti ciklust figyelembe véve kijelenthető, hogy 7 óra üzemidő nem szokványos. Ember legyen a talpán, aki ennyire ráér nap, mint nap. Amennyiben valakit érdekel, hogy az első 50% mellett mennyit ment a kijelző, kattintson ide. Na de mi van akkor, ha nincs bekapcsolva az energiagazdálkodás? Ebben az esetben az üzemidő csökken, de nem olyan mértékben, mint arra számítani lehetne. Az alábbi képek egy viszonylag húzósabb napot követő statisztikát mutatnak ráadásul az előző képhez képest +5 óra készenlét mellett.

Samsung Galaxy Note 2 (energiatakarékos mód nélkül)

6 óra 19 perc, ami nem videózással telt, ahogy a képen is látható, hiszen az eredmény hitelességét kérdőjelezné meg. Végül, de nem utolsó sorban, ha ki akarjuk nyomni a szemét a telefonnak és addig nyomogatjuk, amíg le nem merül, ilyen eredményre lehet számítani - kikapcsolt energiagazdálkodás mellett:

Samsung Galaxy Note 2 (folyamatos használat)

Összességében kijelenthető, hogy üzemidő tekintetében a Samsung Galaxy Note 2 a Motorola Razzr MAXX után a legjobb a jelenlegi mobilos mezőnyben. Közel, s távol sincs olyan mobil, ami felvenné velük a versenyt. Bármit is csinálunk vele, nem hagy cserben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.