2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy Note 2 vs. Galaxy S3

Koncepciók harca: lássuk, mire megy egymás ellen a Galaxy két legfénylőbb csillaga!

[ ÚJ TESZT ]

Jelly Bean

Másik kérdés az, hogy a gyorsaság a szintetikus tesztek meggyőző eredménye után mennyire köszön vissza a mindennapi használatban. Mit sem ér a sok pont antutuban, ha hiányzik a szép angolosan fogalmazva a „user experience”, azaz a használat élménye. A Samsung igazodva a jelenlegi normákhoz, immáron a legújabb androidot, a Jelly Beant telepítette fel a készülékre. A JB-től várja mindenki joggal a tökéletesen sima futást, hiszen a Google itt implementálta először a „project buttert”, ami a zökkenőmentes működést hivatott megtestesíteni teljes hardveres gyorsítással. Aki nem fogott a kezében még androidot, az is sejtheti, hogy mit jelent ez az felhasználóknak. Eddig az operációs rendszer nem a tökéletesen sima futásról volt híres, és bár a nagyobb telefongyártók „izomból” megoldották a viszonylag sima futást, az igazi áttörés a JB-vel érkezett meg.

Anélkül, hogy nagy mélységben belemélyednénk a Jelly Beanbe, hiszen nagyon hosszú cikket lehetne róla írni, és már van is, lássuk hogy nagy vonalakban mit ígér a Google ezzel az új projectel. Mindenekelőtt a már előbb említett gyors és sima működést, a leggyorsabb eddigi androidot. Sokat fejlesztettek a visszajelzés sebességén, gyorsabban reagál az érintésre. A Jelly Bean felhasználói felületét egyszerűsítették, racionalizálták az ICS-hez képest, azonban az egyszerűsítést mindenféleképpen pozitív értelemben kell érteni. Minden könnyebben, gyorsabban érhető el. Ráadásul bemutatkozott a Google egyik legnagyobb dobása a Google Now, ami alapjaiban egyszerűsíti meg a keresést, az információk szűrését és egyéb kényelmi funkciókkal látja el a felhasználót.

Google Now

A szolgáltatás azért nagyszerű, mert nem akarja a felhasználót felesleges tartalmakkal terhelni. A megfelelő helyen a megfelelő információkkal szolgál. Beállítható a lakcím és például a munkahely címe, ami között folyamatosan mutatja az aktuálisan elérhető leggyorsabb útvonalat, a tömegközlekedési lehetőségeket. Ez egyébként erősen össze van fűzve a Google Maps-szel, mert navigálás közben ide ugrik át a program. Ha egy bizonyos helyen sokszor megfordulunk, a Google Now idővel „megtanulja”, felajánlja a helyet, hogy elmentse, így már itt is képes új információval szolgálni. Ezen kívül az aktuális időjárás is megtekinthető, sporteseményről is küld értesítést, feltéve hogy választottunk csapatot. Garantáltan nem fogjuk elmulasztani a kedvencünk meccsét, hiszen 1-2 nappal korábban felugrik a kis téglalap. Valutaváltó, fordítógép, naptár és a közeli érdekesebb helyek egészítik még ki a Google Nowt.

* Update: a 2012. október 29-es Google Search update során több újdonság is érkezett. Ilyen például a Google Now Gmail integrációja, repülő járatok mellett képes információkat megjeleníteni éttermekről és szállodai foglalásokról. Megjelentek új kártyák is: közeli érdekességek, fotók, mozi és koncert információk. Továbbá akár hangutasítással is tudunk programot nyitni.

Természetesen nem csak a sebesség nőtt, a tudás is rengeteget gyarapodott. A már említett Google Now üzenetei az értesítő sávban is megjelennek, ami teljesen át lett dolgozva. Az azonos üzenet típusok kibonthatók és össze is csukhatók, ami annyit tesz, hogy ha például két beérkező olvasatlan SMS üzenetünk van, akkor két ujjunkat az üzeneten le vagy felfelé mozgatással mindkét üzenet olvashatóvá válik, vagy éppen összecsukódik, amivel átláthatóbbá válik az értesítő sáv.

A Google a Jelly Beanben tette elérhetővé a Google Now hangalapú keresésének lehetőségét, ami nagyban hasonlít a iPhone Siri megoldásához, azonban több előnye is van. A legfontosabb, hogy magyarul is beszélhetünk hozzá, több nyelvet is támogat. Ha minden igaz, nyelvenként 100.000 szót implementáltak a programba, így elég nagy valószínűséggel meg fogja érteni, hogy mit akarunk tőle. Az új nyelvek érkezéséről a Google hivatalos blogjában lehet információhoz jutni. 2012. augusztus 17-én a már elérhető 29 nyelv 13-al bővült, így már 42 nyelven képes megérteni a hangalapú kereső a felhasználót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.