2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy Note 2 vs. Galaxy S3

Koncepciók harca: lássuk, mire megy egymás ellen a Galaxy két legfénylőbb csillaga!

[ ÚJ TESZT ]

S-Pen, a varázstoll I.

A Samsung extra körítésként a Note után természetesen a Note 2-höz is mellékelt egy kapacitív tollat, ami a telefon jobb alsó sarkából húzható elő. Kivételkor és visszatoláskor egy apró rezgés és hang jelzi, hogy a toll megmozdult. Ez a funkció bár annyira nem hasznos, de jóleső érzéssel tölti el az embert a telefon ilyen típusú visszajelzése (is). Ez egyébként három előre beállított séma alapján módosítható, de akár ki is kapcsolható. Nem kell attól tartanunk, hogy lemerül az elem, mert nincs benne.

Fogásra kellemes, de egy normális tollhoz képest szokni kell, mert annál vékonyabb. A működése sem ugyanolyan, bár a Samsung körülbelül ezt a célt tűz(het)te ki. Korábban már volt róla szó, hogy az elődhöz képest sokat okosodott minden téren. Immáron 1024-féle érzékenységet képes megkülönböztetni.

Kinézetre a toll nagyon szép, a Samsung mérnökei kitettek magukért. Persze a szépségen kívül a működése, illetve a benne rejlő lehetőségek is impozánsak. Elképesztően sok és hasznos dolgot tudunk vele a telefonon művelni. Elöljáróban mindenféleképpen érdemes a Note 2 tulajoknak letölteni a Samsung Apps-ból a „User's Digest” programot, ami egy rendkívül látványos prezentáció a tollról, annak működéséről. Utóbbiról egyébként rengeteg videót is tartalmaz.

Kétféleképpen lesz bemutatva az eszköz. Először a nyers tényekről lesz szó, majd az éppen aktuális szituáció(k)nak megfelelően azon funkciói lesznek kiemelve, amik megkönnyítik az ember életét.

Első lehetőség, egyben talán a legfontosabb is, a kéz kiválasztása. Beállítható, hogy a felhasználó jobb vagy balkezes. Ez egyébként elsősorban az Air View funkciónál fontos, amiről később lesz szó, hiszen nem mindegy hogy a toll kitakarja-e a kijelzőn megjelenő pontot, vagy sem. Kikapcsolható a toll állandó érzékelése, ha csatlakoztatva van a telefonhoz, ezzel kímélhetjük az akkumulátort. Ennek a működése nem tiszta, hiszen miért kellene folyamatosan érzékelnie a tollat, ha egyszer stabilan csatlakoztatva van.

Ennél jóval hasznosabb funkció az, hogy a telefon rezeg amennyiben azt érzékeli, mozgásban vagyunk, de a toll nincs csatlakoztatva. Ez zsebben működik leginkább, mivel a távolságérzékelőnek köszönhetően érzékeli, ha eltesszük a telefont. Életmentő lehet a funkció, mert bizony előfordulhat, hogy úgy vágjuk zsebre, hogy megfeledkezünk a tollról.

Air View. Két szó, ami bár elsőre nem sokat mond, de annál több lehetőséget rejt. Rengeteg helyen, rengeteg programban tudjuk használni. Az elve nagyjából megegyezik a Windowson lévő mouseover funkcióval. Ha tollat ~1-2 cm-re közelítjük a kijelzőhöz, akkor megjelenik egy kis karika, ami azt mutatja, hogy a tollat hol érzékeli a kijelző. Amennyibe ezt egy ikonra visszük, akkor megjeleníti annak a nevét. Jól használható például az üzeneteknél: nem kell megnyitni az SMS-t, hanem csak rávisszük és egy kis pop-up ablakban megjelenik annak tartalma. Ugyanígy működik a beépített email programnál is, de sajnos a Gmailt nem támogatja. Zárolt képernyőn megjelenő notifikációknál is működik.

A videó lejátszóban a film fölé húzva a tollat egy a pop-up ablakban elindul a film, míg filmezés közben, a videó idősávja fölött megjelenik egy kis ablakban, hogy mi van a filmben ott, ahova a tollal mutatunk. Ez csak a gyári lejátszónál működik. Galériánál is kétféle funkcióval bír az Air View. Egyrészt, ha egy kép fölé húzzuk a tollat, akkor a megjelenítendő kép kiemelkedik a többi közül. Ugyanez a mozdulat egy mappa esetében azt eredményezi, hogy a felugró képen a csoportban lévő képek kis ikonjai jelennek meg és váltakoznak, ha 9 képnél többről van szó (mivel a nagy képen 9 db kis képkocka fér el). A Naptárban (S-Planner) szintén kedvünkre irkálhatunk, a bejegyzett esemény pop-up ablakban megtekinthető.

Anélkül, hogy a kijelzőhöz érnénk, az S-Pen Air View funkciójával tudjuk az oldalt görgetni jobbra-balra, fel-le. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a tollat a képernyő tetszőleges oldalához húzzuk, ahol megjelenik egy apró nyíl, majd az oldal abban az irányban elmozdul. Érdekes, hogy az ilyen típusú görgetés sokkal finomabb, mintha az ujjunkkal tennénk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.