2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy Note 2 vs. Galaxy S3

Koncepciók harca: lássuk, mire megy egymás ellen a Galaxy két legfénylőbb csillaga!

[ ÚJ TESZT ]

Kijelző

Korábban már volt szó arról, hogy kijelzőben 0.7" a különbség, hiszen míg a Note 2 5.5", az S3 4.8". A kijelzőnél ez a legnagyobb látható különbség, hiszen felbontást tekintve mindkettő 1280x720, azaz HD felbontású, amiből következik, hogy a PPI értéke a Note 2-nek alacsonyabb (264 vs. 306). A kijelzőket Gorilla Glass 2 védi, ami 20%-al vékonyabb, mégis ugyanolyan védelmet nyújt, mint elődje.

Samsung Galaxy Note 2 vs. Samsung Galaxy S3

A technológiát tekintve örvendetes fejlődésen ment keresztül a Note 2 a szabványos RGB kiosztásnak köszönhetően: élénk vibráló színek, hatalmas betekintési szög. Az RGB-nek köszönhetően 30%-al több a szubpixel, mint az S3 pentile kijelzőjében, ennek ellenére nem ez okozza az S3 legfőbb problémáját, hanem a képernyő fényereje. A Note 2 sokkal fényesebb, ami nagyban javítja az utcai használatot, de még így sem ér fel a HTC One X, nem beszélve az iPhone 5 fényerejéhez. Nem tudjuk úgy forgatni a telefonokat, hogy torzuljanak a színek.

Forrás: gsmarena

A mindennapi használatot tekintve és elvonatkoztatva a fényerőtől, az S3 kijelzőjének egyáltalán nincs szégyenkezni valója. Igazából amennyiben valaki ránéz a kijelzőkre, az égvilágon semmi különbséget nem fog felfedezni, pláne nem a pentile és az RGB különbségét. Érdekes, hogy a pentile gyengébb, mint az RGB, de az S3 szépen tudja kompenzálni a technológiai hiányosságokat a kisebb méretből fakadó magasabb pixelsűrűségnek köszönhetően. Arról nem is beszélve, hogy bár lehet, hogy placebo, de a fekete mintha egy hangyányival mélyebb lenne, mint Note 2-őn. Ezt elsősorban videózás közben vettem észre, amikor egymás mellett volt a két telefon.

RGB vs. Pentile. A két kijelző technológia lassan úgy megosztja az embereket, mint az Intel vs. AMD vagy Nvidia vs. ATI, ugyanakkor egy dologban eltér a „klasszikusoktól”, van nyertes: az RGB kétségtelenül jobb, bátran kijelenthető, hogy a Samsung Galaxy Note 2 kijelzője szélesebb körben „elfogadott”. Ahhoz, hogy megértsük a különbségeket, mikroszkópba kell néznünk. A szabványos RGB kiosztású kijelzőben minden egyes pixelre 3 subpixel jut: zöld, piros és kék. Ezzel szemben pentile kijelző esetén egy pixel 2 subpixelből áll: zöld-piros és zöld-kék.

RGB vs. Pentile

A fenti képen látszik, hogy mi a különbség a technológiák között. Mikroszkóppal is látható, hogy a több subpixelnek köszönhetően „élesebb” a kép. A fehér szín képzésénél mindhárom subpixelre szükség van. Ez RGB esetén annyit jelent, hogy a pixelben lévő 3 subpixel egyformán világít, de pentile esetén ez nem megoldható, hiszen csak egy zöld-piros és/vagy zöld-kék subpixel áll rendelkezésre. Ezért a szomszédos pixelből a szükséges harmadik subpixel is világítani kezd. Ennek az lesz az eredménye, hogy kissé zavaros lesz a kép, a szöveg. Nem lesz annyira olvasható, mint az RGB. Egyébként a több zöld subpixel miatt hat szaturáltabbnak a kép pentile esetén. Ettől függetlenül a Samsung bevállalta a technológiát és beletette a Samsung Galaxy S3-ba, amit azzal indokolt, hogy a kijelző élettartama növekedni fog az RGB-vel szemben, mert a kék subpixel ég ki a leghamarabb.

Ezzel szemben a Samsung Galaxy Note 2 kijelzőjében pont a kék subpixel a domináns, ráadásul eléggé érdekes módon épül fel a pixel. Természetesen megvan mindhárom szükséges subpixel, de a kék a legnagyobb, míg a piros és a zöld ennél valamivel kisebb, ráadásul az elrendezés is teljesen más. Ebből rögtön négy dolog következhet. Vagy megoldották az élettartam problémáját, vagy 4.8"-ba nem tudták akkoriban beletenni az RGB-t (technológiai vagy gazdaságossági okok miatt), vagy a Samsung ferdített, esetleg ennek a három pontnak tetszőleges kombinációja is előfordulhat.

A gyártó a Note kijelzőjéhez képest is változtatott. A képen jól látszik, hogy a Samsung Galaxy Note 2 kiosztása jobb, a szöveg olvashatóbb, élesebb a kép. Ez ötvözve az 5.5"-os kijelzővel tökéletes párosítás. Ettől függetlenül hatalmas hiba lenne a pentile technológiát rossznak minősíteni, hiszen HD felbontásban már szinte észrevehetetlen a különbség a technológiák között, és őszintén szólva a pentilenak is van pár nem elhanyagolható előnye.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.