2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy Note 2 vs. Galaxy S3

Koncepciók harca: lássuk, mire megy egymás ellen a Galaxy két legfénylőbb csillaga!

[ ÚJ TESZT ]

Kamera

A Samsung Galaxy Note 2 gyakorlatilag a Samsung Galaxy S3 hátsó kameráját kapta. Ez technikai oldalról nézve egy 8 megapixeles (f/2.6-os rekesz, 3.7 mm gyújtópont), maximálisan 3264x2448 pixeles képalkotó, ami FullHD-ban képes rögzíteni a videót. Az előlapi kamera is ugyanaz mindkét telefon esetében: 1.9 megapixel, 1392x1392-es maximum képfelbontás és HD videó rögzítési lehetőség.

Amíg hardveres szempontból megegyezik a két képalkotó, szoftveres téren már van különbség. Bosszantó tud lenni, ha egy képen több személy is van, de az egyiken az egyik, a másikon a másik fizimiskája hagy kívánnivalót maga után? A Samsung nagyon ügyesen oldotta meg a dolgot, egyszerűen manipulálhatóak a képek. A teendő pusztán annyi, hogy sorozatképet kell készíteni a Best Face opció segítségével, majd az elkészült képekből tetszőlegesen kiválaszthatjuk, hogy ki, melyik képen vág értékelhető arcot, amit aztán pár mozdulattal egy képre varázsolhatunk.

Másik opció a Low Light, ami kevésbé kivilágított helyiségben kínál jobb képet. Érdekességképpen vakus kép is került a tesztbe. Az eredmény eléggé meggyőző, mert bár a vakuval nem tudja felvenni a versenyt a Low Light által készített kép, de a normál képhez képest zongorázni lehet a különbséget. Sokkal élesebb, tisztább a kép, ami főleg a billentyűzet olvashatóságánál a legszembeötlőbb.

Low Light off - Low Light on - Vaku on

A következő opció a panorámakép. Általánosságban a telefonok eme képessége ritkán üti meg a mércét, lássuk mit tud a két Galaxy, figyelembe véve, hogy az előző tesztben az S3 belehibázott a képbe.

Samsung Galaxy S3

Samsung Galaxy Note 2

Az eredmény érdekes. A Samsung Galaxy S3 megint rossz panorámát készített, mert középen, ha annyira nem is láthatóan, mint korábban, de szellemképes. A Note 2 esetében is látható az illesztési hiba, de nem olyan vészes. Nem mintha mentség lenne. 100%-os nagyítás a problémás területről:

Felül Samsung Galaxy S3, alul Samsung Galaxy Note 2

A kép minőségét figyelembe véve valóban látszik, hogy a két kamera hasonló tudású. Nagyjából ugyanolyan képet produkált, ugyanolyan hibával, de alaposabban megnézve az S3 kissé élesebb, kontúrosabb, szebb. Ez elsősorban a Parlament kupolájánál észrevehető. Színhűség szempontjából viszont a Note 2-t érzem jobbnak.

Sötétben a vaku kellő fényerőt biztosít makró esetén. A két telefon között ilyen téren nincs különbség, viszonylag szép képet lehet készíteni automata beállítások esetén is.

Samsung Galaxy Note 2 - Samsung Galaxy S3

Koromsötét szobában a faltól mintegy 3 méterre a vakuk fényereje már érezhetően csökken. Különbséget ettől függetlenül nemigen lehet felfedezni a két kép között. Buli fotózásra elég ez a fényerő is, komolyabb fotózáshoz meg nem telefont kell használni.

Samsung Galaxy Note 2 - Samsung Galaxy S3

Kint a szabadban már nagyobb különbség van a két telefon között. A Note 2 fényereje és színhűsége jobb, azonban az S3 ettől függetlenül szebb, részletgazdagabb képet készített. Már amennyire annak lehet nevezni.

Samsung Galaxy Note 2 - Samsung Galaxy S3

Ideális fényviszonyok között ismét hasonló a végeredmény, szép képeket készítettek a telefonok. Különbségről ezekben az esetekben sem nagyon lehet beszélni.

Samsung Galaxy Note 2 - Samsung Galaxy S3

Samsung Galaxy Note 2

Samsung Galaxy S3

A képek értékelésekor mindenféleképpen figyelembe kell venni, hogy az S3-on lévő Jelly Bean még nem tökéletes, hazánkban hivatalosan el sem érhető, így a képminőség még javulhat a végleges változatban. Mindkét kamera ugyanolyan képet készít, bár vannak apró különbségek. A Note 2 színhelyesebb, az S3 képei kissé szaturáltak, bár közel sem zavaró mértékben, cserébe élesebb képeket készít. A panoráma mindkét telefonnál problémás volt, bár ebből nagy következtetés nem szűrhető le, mert más tesztekben nincs ilyen hiba. Feltételezhetően csak szoftveres betegségről van szó. Sötétben szintén alig van különbség, bár a Note 2 Low Light profilja ígéretes. Nem beszélve a Best Face funkcióról.

Végül, de nem utolsó sorban Samsung Galaxy Note 2-vel készült képek a skót Dunnottar kastélyról fradipuma kollégától, illetve Festina makró APC Adam kollégától:

Összességében a Note 2-nek nincs szégyenkezni valója az S3-mal szemben sem, de ha fotózásra kerül a sor, az S3 talán jobb választás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.