2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

S3 Chrome S25 és S27

Chrome S20: Az utolsó DX9.0c/SM2.0 termékcsalád az S3-tól

[ ÚJ TESZT ]

Főszereplők

S3 Chrome S25

A kisebbik Chrome kártya kialakítása a klasszikus belépőszintű megoldásokat követi, azzal a nagy különbséggel, hogy ezen a kártyán 128 bites memóriavezérlő van.

A kártya működési paraméterei és adatai az alábbi GPU-Z képen láthatók:

A kártya hűtője az Inno3D GeForce 3 Ti200 kártyákon lévőkre emlékeztet, hozzátéve, hogy nagyon kultúráltan, halkan működik. A memóriák Qimonda gyártmányúak, és 800 MHz frekvenciára vannak hitelesítve. A kártya újonnan érkezett hozzám egy antisztatikus zacskóban, nagyméretű, Qimonda logóval ellátott matricával lezárva.

S3 Chrome S27

A nagytestvér egy érdekes megoldású hűtővel érkezett, amilyet más formában after-market hűtőgyártóknál már láttunk, de egy középkategóriás terméknél gyári hűtőként nem igazán.

Maga a hűtés egy hőcsöves megoldás, amely a GPU felőli oldalról továbbítja a hőt a hátoldali hűtőbordára. Szétszereléskor feltűnt, hogy a hőcső nincs megkenve hővezető pasztával, csak egyszerűen rá van csavarozva az alumínium lap a hővezető csőre, azonban használat után a hátsó borda is meleg. Maga a hűtőventilátor csendes, ami jó pont.

A kártyán a hűtő lebontásával láthatóvá válnak a memóriák hűtésére szolgáló rugalmas tappancsok, amelyek átadják a keletkező hőt az alumínium hűtőbordának. Ezeket a tappancsokat nem akartam eltávolítani, mert a memória felőli oldaluk ragasztós lehet, nem akartak lejönni, tönkretenni meg nem akartam őket. Ugyanilyen tappancsokat használt az Arctic Cooling a legendás Silencer hűtőin a memóriák hűtéséhez. 3-4 éve még lehetett is az Ebayen ilyet venni nyolcasával, különböző vastagságban.
A hűtőventilátor csatlakozója elég szokatlanul, az alaplapi 3 tűs ventilátor aljzatokkal azonos módon került kivitelezésre, amely számomra két dolgot jelent: egyrészt nem túl igényes, azonban így könnyebb rajta a ventilátor cseréje (vagy akár az egész hűtőé, ami új bordát és ventilátort jelent).

A kártya hátoldalán szintén vannak hővezető tappancsok, de azok inkább csak a hátsó borda stabilizálásában segédkeznek, mert itt nincsenek memória IC-k. Mivel ki van képezve a helyük, ezért az S27 kártya is kaphatott volna 512 MB GDDR3 memóriát, de ez minden bizonnyal felesleges lett volna.

A GPU feliratai alapján a lapka a 2005. év 43. hetében készült, méghozzá a japán Fujitsu gyártósorain.
Külön tetszetős a GPU bal alsó sarkában található kis S3GRAPHICS felirat.

A kártya működési paraméterei és adatai az alábbi GPU-Z képen láthatók:

Az adatokat átböngészve a GeForce 6600 GT kártyánál elméletben jelentősen erősebb hardver képe bontakozik ki. Az impozáns adatok vajon mit jelentenek a gyakorlatban?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.