2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

S3 Chrome S25 és S27

Chrome S20: Az utolsó DX9.0c/SM2.0 termékcsalád az S3-tól

[ ÚJ TESZT ]

Játéktesztek

Counter Strike: Source

Első játéktesztként az évtizedes népszerűségnek örvendő Counter Strike játék Source motoros verzióját vetettem be, annak is a beépített benchmarkját. A játékot négy felbontáson teszteltem.

A mezőnyt egyérteműen az NV43 alapú GeForce-ok vezetik, a 6600 GT toronymagasan az első. Őket követi az S27 kártya, amely szoros küzdelmet vív az X600 XT-vel. A másik S3 kártya egyértelműen az utolsó helyre szorul.

A 7300 GS eredményei érdekesek a többiekhez képest: 1024-ben és 1280-ban meglepetést okoz az ATI és a nagyobbik S3 kártyának, beelőzi azokat. Jó eredménye feltehetően az erős pixel shaderének köszönhető ezen a két felbontáson, ahol a szűk memória keresztmetszet már és még nem jelent annyira korlátozó tényezőt, hogy ne tudjon érvényesülni a GPU ereje.

Battlefield 2

A 2005. év egyik legjobb játékát, a multiplayer módra kihegyezett Battlefield 2-vel is teszteltem a kártyákat. Itt már csak 5 résztvevő szerepel, mert időközben a 7300 GS-től meg kellett válnom.
A játékban a Dragon Valley pályán játszottam kb. fél órát mindegyik kártyán, igyekeztem hasonló szituációkban részt venni: értsd úgy, hogy a csata sűrejébe vetettem magam, nem pedig a dokkoknál elbújva hasaltam a pálya szélén.
Az átlag FPS meghatározásához a FRAPS-ot használtam.

Minden kártya minden felbontásban tartja a pozícióját, nincs meglepetésszerű helycsere. A leggyorsabbnak a 6600 GT bizonyult, mögötte pedig 13-16 FPS lemaradással az S3 Chrome S27. A GF 6600 hol a nyakán loholva, hogy jobban lemaradva követi az S27-et. A két utolsó helyezett, az S25 és X600 XT között a két alacsonyabb felbontáson minimális a különbség, de 1280-on el tud lépni az S3 kártyája az ATI versenyzőjétől.

A játék jól játszható a Chrome S27 kártyán még akár 1280*1200 felbontásban is, bár a robbanások effektjei már erősen meg tudják fogni a kártyát ezzel a beállítással. A S25 változat csak 800*600-on nyújtott élvezhető sebességet, felette (mint mindegyik kártya, amelyik 50 FPS alatti átlagot hozott bármelyik felbontáson) már nem javasolt próbálkozni, mert sűrűbb történések közepette sokszor lesz diavetítés a megjelenítésből.

Need For Speed Underground 2

Az NFS sorozat egyik olyan részével is teszteltem, amelyet sokan az egyik legjobbnak tekintenek a szériából. A játék 2004-ben jelent meg, és még ma is tetszetős grafikával rendelkezik.
A méréshez a FRAPS-ot használtam, és minden kártyán lejátszottam ugyanazt a futamot. A 7300 GS ebben a tesztben újra szerepet kap.

A legalacsonyabb felbontáson a S27 meg tudja előzni a 6600 GT-t, de magasabb felbontásokon már visszacsúszik a 2. helyre. A harmadik helyre meglepetésre az X600 XT fut be, őt követi kissé lemaradva az S25. 1024-es felbontáson a GF 6600 meg tudja lepni a kisebbik S3 kártyát, a 7300 GS pedig stabilan az utolsó helyet bérli ki magának.

Fontos megjegyeznem, hogy az S3 kártyák a jó szereplés mellett a megjelenés tekintetében nem viselkedtek jól: a játék folyamatosan szaggatott, be-belassulva 1-2 másodpercenként, így élvezhetetlenné téve a versenyzést. Valószínűleg driverhiba lehetett, és csak ennél a játéknál tapasztaltam.

Test Drive Unlimited

A C64-es felmenőkkel rendelkező TD sorozat 2007-ben kapta meg az új, Unlimited névre keresztelt újabb részét, amely nagy sikert ért el világszerte. Egy teljesen új koncepció mentén elkészített játékot kaptunk, amely Hawaii-n játszódik, és teljes szabadságot nyújt az autózás kedvelőinek, számos egzotikus sportautóval fűszerezve.

A játék erős hardvert követel, ez a teszteredményeken meg is látszik. A kártyák csak 640*480-as felbontással és alacsony grafikai beállításokkal tudták "élvezhetően" futtatni a játékot. Ezen a felbontáson igazi oldschool érzés játszani a játékot, mintha 15 évet visszaugrottam volna az időben. A megjelenítés sebességét FRAPS-szal mértem, egy kiválasztott verseny elejétől a végéig.

Egy komoly győzelem az S3 Chrome S27 kártya számára a TDU-ban mutatott teljesítménye, mert ebben az erőforrásigényes játékban meg tudta verni a 6600 GT-t. A harmadik helyre meglepetésképpen megint az X600 XT jött fel, 2 FPS-sel lemaradva az S25, és végül utolsó helyen a GF 6600 fut be.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.