2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ryzen 7 3700X: 15 év után újra AMD

Az AMD Athlon 64 3500+ volt az utolsó mohikán, amit még 2005-ben vettem, azóta csak Inteleket nyúztam...

[ ÚJ TESZT ]

Tapasztalatok

Most már lassan befejezem, így is hosszabbra sikeredett ez a kis szösszenet, mint számítottam. De még előtte pár adatot és tapasztalatot megosztok veletek, hátha esetleg valaki közületek AMD Ryzen 7 3700X processzorra váltáson töri a fejét.:) Elsőnek jöjjenek a tények: a gép brutálisan gyors lett, érezhetően sokkal fürgébb, mint az i7-6700K volt. A Windows pillanatok alatt betöltődik, a videók konvertálása is jóval hamarabb kész, illetve a böngésző szintén fürgébben dolgozik, még sok nyitott ablak mellett is. Játékok alatt még nem nagyon volt időm kipróbálni, de a The Outer Worlds simán ment 1440p felbontásban, maximális részletesség mellett. A Diablo III eddig is tökéletesen futott, akkor szaggatott csak be, mikor a hibás memória miatt sokat töltögetett. De majd még kipróbálom valamelyik komolyabb vasat igénylő játékkal is, mint például a Mass Effect Andromeda. Egyéb téren viszont nagyon is érezhető a javulás. Az új BIOS-szal (AGESA 1.0.0.4) immár a bootolási folyamat is felgyorsult, már nem kell 20 másodpercet várni, mire elindul a gép, ugyan nem mértem le, de szerintem ugyanott van már, mint az inteles konfiguráció bootolási ideje.

Ami az X570-es chipseten lévő ventilátort illeti, megnyugodhat mindenki, aki hozzám hasonlóan tartott a kis légkavaró zajától. Nos, működés közben egyáltalán nincs semmi hangja, egyedül akkor pörög fel, mikor bekapcsolom a gépet, illetve néha újraindításkor is, bár ez nem mindig van így. Valahol azt olvastam, hogy az aktív hűtés akkor kapcsol be az X570-es chipseten, ha a PCI-Express 4.0 engedélyezve van, illetve ha a PCI-Express buszon nagyon megnövekszik az adatforgalom. Nos, mivel nekem egyelőre még nincs M.2 csatolós NVMe SSD-m, sem olyan VGA-m, ami ezt kihasználná, így egyelőre csak annyit tudok megerősíteni, hogy amíg nincs engedélyezve a PCI-Express 4.0, addig tutira senkinek nem lesz gondja a ventilátor hangjával. Majd később, ha hozok valamit, aminél bekapcsol menet közben, azonnal szólok.:)

Ami a hőmérsékleti értékeket illeti, nálam a szobában most 20 °C van, egy Dark Base Pro 900 házban, zárt oldalak és csukott előlapi ajtó mellett, egy Dark Rock Pro 4 hűtővel a Ryzen 7 3700X proci Windows alatt 45-50 °C között ingadozik. Az alaplapon lévő érzékelők (PCH, VRM, PCIEx16, stb.) pedig 35-45 °C közötti értékeket mutatnak. Ha kinyitom az előlapi ajtót, pár fokot esik a hőmérséklet, de a különbség nem szignifikáns. Majd még ha lesz több időm, lemérem egy komolyabb játék futtatása közben is, de korábban már az Inteles konfiggal tesztelgettem az új házat és hűtőt. Az akkori mérések szerint durván 10-15 °C különbség volt az idle állapotban, illetve terhelés alatt mér értékek között. Vagyis, ha hozzáadunk a mostani értékekhez ennyit, akkor a CPU 65 °C körül lesz majd, ha aláfűt neki a VGA. Amúgy érdekes, hogy a próba kedvéért kinyitottam az erkélyajtót, beengedtem a kinti friss levegőt (az erkélyen lévő hőmérő szerint 5 °C van), és mire kiszellőzött a szoba, a gép hőmérséklete durván 5 °C-ot visszahűlt.:)

Mindent összevetve, nekem eddig nagyon tetszik az új AMD Ryzen 7 3700X konfiguráció. Ami az árakat illeti, a processzor 116.390 Ft-ba került, a memória 44.590 Ft volt, az alaplapért pedig 86.060 Ft-ot kértek (plusz 2.300 Ft szállítási költség), azaz összesen 249.340 Ft-ot fizettem a cuccokért. Ebből lejön a 100.000 Ft, amennyiért eladtam a régi konfigot, vagyis összesen 149.340 Ft-ba került ez a Ryzen 7 3700X konfiguráció. Nekem ennyit megért, tényleg gyorsabb lett a gép, és bár játékok alatt még nem volt időm tesztelni, szerintem ott is rá fog verni az Intelre. Én bízok benne, hogy meg fogom tudni tartani azon ígéretemet, miszerint most legalább 2025-ig nem fogok új alaplapot venni (Számolhatjuk 2020-tól is, hiszen mindjárt december van.) Ha a következő Ryzen generáció is AM4 foglalatos lesz, akkor szerintem még tovább tudok javítani ezen az esélyen.

Köszönöm annak, aki elolvasta, remélhetőleg nem lett nagyon unalmas. Majd megpróbálok pár tesztet készíteni játékok alatt is, de mint mondtam, mostanában nem nagyon van olyan, ami érdekelne. Na, majd ha kijön a Cyberpunk 2077, arról tutira nyomni fogok egy jó kis beszámolót. :) Addig is mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani az új Ryzen procikat, hiszen ár/érték arányban jelenleg nincs jobb választás, és ahogy nézem, egy jó darabig most nem is lesz. Veszélyben az Intel trónja CPU-fronton, most már tényleg csak egy jó VGA-t kellene az AMD-nek kiadni, elvégre már egy ideje nVidiám van, jól esne ott is egy kis változatosság.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Hackintosh Ryzenre

    Így telepíthető Intel AMD Hackintosh MacOS Catalina 10.15.0 AMD Ryzen PC-re.

  • Ryzen feat. Nvidia

    Hosszú idő után térek vissza a laptopok világából az asztali gépek közé egy erős, felső-középkategóriás géppel.

  • Ryzen 3 1200 VS RX 570

    A Ryzen 3 1200 (vagy a hasonló i3-ak) nem elegendő egy RX 570 szintű VGA kihajtásához. Vagy mégis?

  • Athlon X4 740 vs Ryzen 3 2200G

    Rövid kis tesztnek indult, de hetekig tartó szívás és szenvedés lett az "új gépet vettem" esetből.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.