2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ryzen 7 3700X: 15 év után újra AMD

Az AMD Athlon 64 3500+ volt az utolsó mohikán, amit még 2005-ben vettem, azóta csak Inteleket nyúztam...

[ ÚJ TESZT ]

Azóta történt... állapotfrissítés

Ezt az oldalt azért fűztem hozzá, mert már lassan egy hónap eltelt, mióta megírtam a cikket, és valamiért még mindig nem került ki. Nos, közben sikerült vennem egy Corsair MP510 480GB-os M.2 NVMe SSD-t, és már azon van a Windows, illetve elfért rajta pár játék és egyéb programok is. Nos, az első és legfontosabb dolog, amit el szeretnék mondani ezzel kapcsolatban, hogy az X570-es chipseten lévő aktív hűtőventilátor nem pörög miatta. Vagyis valószínűleg tényleg egy PCI-Express 4.0-ás SSD vagy VGA kellene ahhoz, hogy hűteni kelljen a chipsetet a megnövekedett adatforgalom miatt. Persze főleg SSD, hiszen a VGA-k jelenleg még tutira nem használják ki ezt a sebességet.

Az AORUS X570 Pro alaplapon két darab M.2-es foglalat van, ebből az elsőbe raktam az SSD-t, ami a CPU és a VGA kártya között található. A kettő között annyi a különbség, hogy az első M.2 slotban a meghajtó közvetlenül a processzorral áll összeköttetésben, míg a másik slotban a chipsettel. Nyilvánvalóan gyorsabb a működés, ha a PCI-Express csatornákon át egyből a CPU-hoz jutnak az adatok, nem pedig a chipseten keresztül kell menniük. Persze ennek az átlagos felhasználás során nincs jelentősége, de részemről ez tűnt szimpatikusabb megoldásnak. Időközben az alaplaphoz is kijött egy újabb BIOS-frissítés (X570 AORUS PRO F11 - AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.4), úgyhogy azóta már frissítettem erre. Más változás nem történt.

Ami az SSD hőmérsékletét illeti, valóban sokkal jobban melegszik egy nagy teljesítményú NVMe meghajtó, mint egy "hagyományos" SATA, ezért mindenképpen ajánlott egy hűtőbordát applikálni rá. Én az AORUS X570 Pro alaplaphoz kapott M.2 hűtőbordát használom, de még így is jóval magasabbak a hőfokok, mint azt megszoktam a SATA-s SSD-k és HDD-k esetében. Készítettem egy képet a Hard Disk Sentinellel, ahol azt láthatjátok, milyen értékeket mért a program nálam. Erősebb terhelés nélkül, azaz hétköznapi Windows felhasználás esetén (böngészés, filmnézés, stb.), az SSD hőmérséklete 45-50°C környékén mozog. Ha becsukom az előlapi ajtót a házon, akkor 48°C-os, míg nyitott ajtó esetén pár fokkal hűvösebb, ekkor 45°C-ot mér a HDD Sentinel.

Viszont ha elindítok egy játékot - a Mass Effect: Andromeda jelenleg a leginkább hardverigényű program a gépemen -, akkor az SSD használat közben eléri a 60-65°C-ot is. Mindezt úgy, hogy az AORUS X570 Pro alaplappal kapott M.2 hűtőbordát is rátettem. A Corsair MP510 M.2 SSD-ben 3D TLC NAND chipek vannak, amiknek a teljesítménye magas hőmérsékleteken az ideális, viszont a vezérlőnek már a 70°C fölötti értékek nem tesznek jót. Ha ezt meghaladja, akkor a modul visszaveszi a sebességét (Throttlingol), így védve magát a károsodástól. De ezek a 60-65°C körüli hőmérsékletek még elfogadhatóak, nem lesz tőle baja az SSD-nek.

És ha már feltelepítettem a Mass Effect: Adromeda-t, akkor azt is kipróbáltam, hogy mennyire melegszik fel a Ryzen 7 3700X proci, miközben rendesen aláfűt neki a GTX 1080Ti. Korábban azt saccoltam, hogy a CPU nagyjából 65 °C körül lesz majd, ha huzamosabb ideig futtatok rajta valami komolyabb hardverigényű játékot. Nos, nem sokat tévedtem, egy órán keresztül játszottam a Mass Effect: Andromeda-val, és - ahogy a hőmérsékleti grafikonon is látszik -, bár valóban 65°C környékén volt nagy általánosságban, azért van rajta jó pár tüske, ahol belenyalt a 70°C-ba is. Persze még ez az érték sem vészes, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a GTX 1080Ti terhelés alatt szintén meghaladja a 70°C-ot, azért alulról kapja a forró levegőt rendesen.

Végezetül el kell mondjam, hogy vegyesek a tapasztalataim a Corsair MP510 M.2 NVMe SSD-vel kapcsolatban. Az tény, hogy gyorsabban tölt be róla a Windows, és a Mass Effect: Andromeda is fürgébbnek tűnt játék közben a pályák betöltődésekor, mint a SATA-kábelen át kommunikáló Samsung 850 EVO esetében volt. Viszont, ahhoz képest, hogy az NVMe SSD és a SATA SSD közötti elméleti sebességkülönbség mekkora (3,480MB/s vs. 540MB/s, a gyártók hivatalos oldalán közölt adatok alapján), gyakorlatilag minimális különbséget érzek játékok és Windows 10 alatt. Természetesen gyorsabb valamivel, de pusztán pár másodpercről beszélünk, ami nem szignifikáns. Nyilván ennek is megvannak a feltételei, hogy ezt a bődületes tempót kihasználhassuk, de az biztos, hogy otthoni felhasználásra és játékra egyelőre jobban megéri egy jóval olcsóbb SATA SSD-t venni.

Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta, remélem, volt benne pár érdekes tapasztalat, ami másoknak is hasznára válhat. Nem tudom, mikor fog kikerülni a cikk, én 2019.11.10-én írtam meg, most pedig már December 23. van. Jövőre tervezek egy kis átalakítást, a két darab 2.0TB-os HDD-t kiveszem a gépből, a 4.0TB-os lekerül a takarólemez alatt lévő dupla HDD-keretbe, a helyére pedig tervezek egy 10.0TB-osat venni, mert az animék és UHD-filmek rengeteg helyet foglalnak. Utána a RAM-ot bővítem fel 32 GB-ra, veszek egy újabb TridentZ Neo kitet, és így valószínűleg elnyeri végső alakját a konfig, legalábbis egyelőre. Utána egy új VGA fog jönni, de hogy mikor és milyen lesz, ez még nagyon a jövő zenéje. Én remélem, hogy az AMD következő generációs VGA-ja odabasz az nVidiának, mert már jó lenne, ha lecserélhetném. Ha másért nem is, akkor a FreeSync miatt, mert a játékokhoz jó lenne egy HDR-támogatású 4K monitor is, legalább 32"-os, ami nem hajlított, és ezekhez legjobban egy AMD VGA passzolna. De meglátjuk, mit hoz a jövő... hiszen a jövő nem végleges, ugyebár.:)

Azóta történt

Előzmények

  • Hackintosh Ryzenre

    Így telepíthető Intel AMD Hackintosh MacOS Catalina 10.15.0 AMD Ryzen PC-re.

  • Ryzen feat. Nvidia

    Hosszú idő után térek vissza a laptopok világából az asztali gépek közé egy erős, felső-középkategóriás géppel.

  • Ryzen 3 1200 VS RX 570

    A Ryzen 3 1200 (vagy a hasonló i3-ak) nem elegendő egy RX 570 szintű VGA kihajtásához. Vagy mégis?

  • Athlon X4 740 vs Ryzen 3 2200G

    Rövid kis tesztnek indult, de hetekig tartó szívás és szenvedés lett az "új gépet vettem" esetből.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.