2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Aspire 5 A515-45-R0Z0 bemutató

Nézzük meg, hogyan fest Lucienne (Ryzen 3 5300U), Renoir törvénytelen lánya egy notebookban!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, specifikáció, külső megjelenés

Bevezető

Az AMD ígérete szerint az új Lucienne kódnevű processzorok kompatibilisek az előző Renoir sorozatot használó gépekkel, így az Acer ezt kihasználta, és egy kis finomhangolás után kiadta az Aspire 5 idei AMD-s verzióját.
Az általam megvásárolt és szándékaim szerint bemutatásra kerülő típus az Aspire 5 A515-45-R0Z0 "nevet" viseli, mely a legkisebb 5000-es Ryzen 3 5300U processzorral van szerelve, az alaplapra 4 GB RAM van forrasztva, de 16 GB-os modullal van bővítve, így aszinkron dual channel-ben megy. A képek minőségéért már most elnézést kérek, nem volt lehetőségem jobbakat készíteni.

Specifikáció

- AMD Ryzen 3 5300U: 4 mag / 8 szál 2,6 GHz - 3,8 GHz;
- AMD Radeon RX Vega 6 processzorba integrált videokártya (maximum 1500 MHz);
- Alapkiépítésben 8 GB DDR4 - 3200 MHz RAM Dual Channel üzemmódban (Jelen esetben 20 GB);
- 256 GB NVMe SSD, PCIe 3.0 x4;
- 15,6"-os 16:9 képarányú IPS kijelző
- Fizikai paraméterek: 363.4 x 250.5 x 17.95 mm, súlya megközelítőleg 1.80 kg.

Külső

Amint a PROHARDVER! Acer Swift 3 (Ryzen 4500u) cikkében is megfogalmazta a cikk írója, Wombath, az Acer egy ideje egységes dizájn kialakítására törekszik főképp a középkategóriában, azon belül is a jól hordozható ultrabookok körében. Mindez azonban, ha lassan is, de lecsordogál az alsóbb kategóriákba is, hiszen ránézésre az Aspire A515-45 is azokkal a dizájnelemekkel rendelkezik, amivel a drágább Swift sorozatú testvére. Ez persze csak a látszat! Nem kerülhetett mindenhova alumínium, hisz az megdrágította volna a gyártást, így itt csak a monitor hátulján, a fedlapon alkalmazták. A gépház többi része bizony műanyag. No, nem a leggagyibb minőségűből, de természetesen nem lehet elvárni azt a szilárdságot, amit a fém adhatna.

A Swift-nél is látható egy darabból álló (vagy csak úgy kinéző) zsanér megfelelően tartja a kívánt állásban a monitort, nem remeg gépelés közben. A szellőzőnyílásokat is ide vezették ki, tehát nyitott állapotban a monitor felé fújja a levegőt a ventilátor, zárt állapotban lefelé. A webkamera a felső káván található kettő mikrofon és a működéséről értesítő LED társaságában. A ráragasztott matrica szerint vékony kialakítást kapunk a pénzünkért, a már említett alumínium fedlapot, keskeny kávákat (lehetnének keskenyebbek is), ultra-gyors Wi-Fi 6-ot Bluetooth 5.1-gyel, 15,6"-os, nagy betekintési szögű IPS kijelzőt, amely 180 fokban kihajtható.

A ház alján, eltérően a Swift szériától, a műanyag burkolat folytatódik. Sajnos itt sem találkozhatunk egyszerű kialakítású szerelőnyílással, a csavarok eltávolítása után férhetünk hozzá a ventilátor egységhez, az egy darab memóriabővítőhelyhez, a Wi-Fi kártyához, és a háttértárakhoz. Igen, többesszámban, hiszen a cserélhető NVMe SSD mellett az Acer mellékel egy beépítőkeretet (legalábbis ehhez a típushoz) a 2,5"-os HDD vagy SSD behelyezéséhez.

A csatlakozókínálat szerintem megfelelő, hiszen kapunk gigabites LAN-t, teljes méretű HDMI 2.0-t, 4 db USB portot, melyek közül 3 db USB 3.2 Gen1, tehát 5 Gbps sebességűek (egy Type-C típusú , valamint kettő Type-A) és egy USB-2.0-t, Kensington-zárat, működési állapotot és töltést visszajelző LED-et, illetve egy fejhallgatócsatlakozót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.