2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ryzen 3 3250U teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A legkisebb Picasso festi a kijelzőre az FPS-eket avagy egy alsókategóriás laptopot Ryzen alapokon.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, specifikáció

Egy ismerősöm kért meg rá, hogy segítsek kicsit belakni a HP laptopját, amiben a címben is szereplő Ryzen 3 3250U központi egység kapott helyet. Úgy voltam vele, ha már konfigolgatom, telepítgetem a kis alsókategóriás laptopot, akkor egy kicsit le is tesztelném, s akkor már miért is ne írhatnék róla egy gyors cikket?

Szóval egy kicsi hófehér laptopot tartottam a kezemben. Hogy mi a pontos típusa, na az jó kérdés. A gép alján annyi szerepel, hogy "HP laptop 14-dk1000". Micsoda típusszám, mi? Így rákeresve... hááát a Google dob mindenféle találatot, többek között inteles megoldást is. Szóval kicsit vicces, de ne ragadjunk le ilyen részleteknél.

A gép első ránézésre inkább szabvány 13,3 colos mérettel rendelkezik, ám mégis egy kerek 14 colos kijelzőt kapott... A vékony kávának köszönhető, hogy a kis gépházba egy mérettel nagyobb kijelző is belefért.
Aki üzleti kategóriás gépekhez szokott, mint például én is, annak egyből látszik az alsókategóriás gépek tejfölösdoboz anyaghasználata.

A billentyűzet is kapott szép fehér dizájnt, alatta egy standard touchpad, ami legalább kapott dedikált egérgombokat, és kb. ennyi.

A gépet oldalról szemlélve a mai sztenderdnek megfelelően elég vékonyra szabták. Csatlakozók terén a jobb oldalt van inkább ellátva a gép.

Na persze itt sincs túlkomplikálva a dolog. A töltőcsati, egy LAN-csati, HDMI, 2 USB, és egy kombinált hang ki/bemenet, és ennyi.

A bal oldal még kopárabb:

Itt látható két visszajelző LED, ami dicséretes! Manapság ezeket is lespórolják a laptopokról. Igaz, jobb helyet is el tudtam volna neki képzelni, de legalább lecsukva is látható, hogy a gép bekapcsolt állapotban van-e vagy sem, és hogy esetleg dolgozik-e a háttértár. Aztán találunk egy SD-kártyafoglalatot, egy Type-C szabványú USB-t, és egy kicsi négyzet alakú valamit, ami lövésem sincs, hogy micsoda.

Na de mi lakozik belül:

- 14" matt felületű IPS kijelző @ 1920x1080
- AMD Ryzen 3 3250U APU
- AMD Radeon RX Vega 3 IGP
- 8 GB DDR4 @ 2400 MHz RAM
- 512 GB SSD

Még mielőtt bekapcsolnák a gépet, ismerkedjünk meg a főszereplővel, az AMD Ryzen 3 3250U APU-val.

Előre szeretném leszögezni, hogy én még ilyet nem láttam. Utánanéztem ennek a processzornak, és kb. ahány weboldal, annyi információt találtam róla. Több helyen is 12 nanométeres gyártástechnológiát írnak hozzá, de vannak weboldalak, többek között az AMD honlapja is, ami 14 nanométert ír erre a CPU-ra. Mivel a Picasso kódnevű processzorok 12 nanométeresek, és a laptopon lévő tesztprogramok is Picasso-nak detektálták, és 12 nanométeresnek, így én is így fogok erre a központi egységre hivatkozni.
Szóval:
A Ryzen 3250U processzort magába foglaló Picasso kódnevű processzorok még 2019-ben mutatkoztak be. A Ryzen széria legkisebb tagjai közé tartozik a Ryzen 3 3250U. Az ebbe a családba tartozó Ryzen APU-k az első generációs, Raven Ridge kódnevű processzorcsalád némileg optimalizált változatai, és a Zen+ architektúrára épülnek. A 3000-es szériás Ryzenek már 12 nanométeres csíkszélességgel készültek / készülnek. A Ryzen 3250U két fizikai processzormaggal rendelkezik, de az SMT-támogatásnak köszönhetően négy szálon tud dolgozni. Alap órajele 2,6 GHz, de ha belefér a fogyasztási keretbe, és nincs a túlmelegedés határán, akkor a Turbo segítségével 3500 MHz-ig is fel tud pörögni. L2 cache-ből 512 KB jutott magonként, míg az egyesített L3 Cache 4 MB. SIMD utasításokból a klasszik MMX, továbbá az SSE-SSE4.2 támogatott, de kapunk AVX, AVX2 támogatást is. Az AMD 15 W-os TDP-keretet szabott meg a processzornak, ami magába foglalja a Radeon RX Vega 3 IGP-t. Ez a grafikus egység, ahogy a neve is sugallja, a Vega architektúrára épül, amit még 2018-ban mutatott be az AMD. A Vega 3 IGP-je 3 CU tömböt tartalmaz, ami összesen 192 shader processzort tartalmaz, vagy mai névvel hívhatjuk "Radeon magoknak" is. (Már kínjukban nem tudnak milyen marketinget kitalálni.) Ez az IGP természetesen a legújabb grafikus API-kat támogatja, azaz a DirectX 12 és a Vulkan API is biztosított. Az IGP órajele 1200 MHz-re lett hitelesítve. Videomemória gyanánt a rendszermemóriát használja, így a VRAM is 2400 MHz-en üzemel.

A processzor részét képezi már igen tetemes ideje a memóriavezérlő, ami jelen esetben a DDR4 szabványt használja, s azokból a (maximum) 2400 MHz-es modulok támogatottak, Dual Channel üzemmódban. A PCI Express-vezérlő is a processzor részét képezi, ami 3.0-s szabványt biztosít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.