2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Raspberry Pi mint otthoni szerver

A sokoldalú Raspberry Pi mint mindenes háziszerver linux alapokon: torrent, multimédia, backup és ami még kellhet.

[ ÚJ TESZT ]

Első lépések

Egy kis utánajárás és tesztelés után úgy döntöttem az én igényeimnek egy Raspberry Pi is megfelel, nincs szükség a szintén letesztelt nagyobb teljesítményű BeagleBoardra. Az első időkben egy régebbi Raspberry modellt használtam, amit később egy B+ változatra cseréltem egyrészt a több USB csatlakozó, másrészt a duplaméretű memória miatt, és a kicsit optimalizált fogyasztás sem jön rosszul.

Hogy megszabaduljunk az éjjel fülünkbe zúgó vinyóktól, a Raspberry Pi (hadd ne írjam ki a továbbiakban hogy "Raspberry Pi", hívjuk csak parasztosan málnának, jó?) és minden rácsatlakoztatni kívánt ketyere (konkrétan 3 db külső HDD) beköltözött a másik szobába. Amúgy is itt van a kábelmodem, így közvetlenül összeköthetem őket egy hálókábellel.

A málnára elég sok oprendszer elérhető, én személyes ízlés és a régi jó tapasztalatok okán az Arch Linuxot választottam, de szinte biztos hogy a használt szoftverek mindegyike az elterjedt Raspbian rendszeren is elérhető vagy legalábbis kis erőfeszítéssel felrakható. Felkerült tehát rá egy "szűz" Arch, ezzel végre életre kelt és megjelent a kis házi hálózatomon a málna.

Mivel a rendszerről alapesetben hiányzik néhány általam megszokott és kedvelt tool, ezeket felraktam (pl. Vim, screen, mc), de a továbbiakhoz nem szükségesek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.