2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Raspberry Pi mint otthoni szerver

A sokoldalú Raspberry Pi mint mindenes háziszerver linux alapokon: torrent, multimédia, backup és ami még kellhet.

[ ÚJ TESZT ]

Apróságok

A fentieken túl még néhány apróságot elvégez a kis málna.

SVN

Minden éjjel frissíti a VPS-emen futó SVN serverről a forrásokat, hogy tutira legyen egy helyi változat is. Ez egy teljesen alap cronjob:

30 3 * * * svn up /mnt/share/backup/svn

hd-idle

A time machine backupra használt külső HDD, egy 1TB-s WD MyBook hajlamos nagyon gyorsan leállni ha nem nyúl hozzá valaki sűrűn. Ez a gyakorlatban úgy néz ki hogy a kb. óránként végzett Time Machine mentések miatt minden alkalommal felpörög, megcsinálja a mentést majd elalszik, ami nem túl egészséges a motorjára nézve. Ezért felraktam a hd-idle nevű kis toolt, ami a beállított tétlenségi idő előtt nem engedi elaludni.

pacman -S hd-idle
systemctl enable hd-idle

A /etc/conf.d/hd-idle file-ban meg kell adni a beállításokat, nálam:

START_HD_IDLE=true
HD_IDLE_OPTS="-i 0 -a sdc -i 7200 -l /var/log/hd-idle.log"

Így csak kétórányi tétlenség után áll le, ez bőven több mint két Time Machine mentés közti idő, de ha nem vagyok otthon vagy éppen alszom, akkor nem pörög feleslegesen.

ssh átjáró

Mivel jó lenne néha az otthonomon kívülről is elérni a kis málnát, de a szolgáltató csak LAN-os ip címet ad, ezért azt a megoldást választottam hogy egy reverse ssh tunnelt nyitok a VPS-em felé, és azon keresztül már bárhonnan elérhető.

Ehhez a málnán egy screen-en belül a következő parancsot használom:

ssh user@server.hu -R 2222:localhost:22 /home/user/keepalive.sh

A serveren levő keepalive.sh semmi mást nem csinál mint félpercenként kiír egy pontot. Enélkül (még a -N kapcsoló használatával is) idővel egyszerűen "elhalt" a kapcsolat.

UPDATE:
Google Drive

Az "abszolút biztonság", és a notebookon történő helyspórolás érdekében felraktam a málnára a grive nevű kis programot, ami közönséges Google Drive szinkronizációt végez. Mivel nem daemonként fut, ez is crontabból került végrehajtásra minden éjjel (az svn backuppal egyidőben).
Így a megosztáson keresztül elérhető könyvtárban mindig ott látható minden ami a Drive-ra fel lett töltve, sőt az oda rakott file-okat a málna automatikusan fel is tölti (az én esetemben csak a letöltést engedélyeztem, tekintve hogy a grive hivatalosan még beta állapotú, nem szeretnék a saját bőrömön megtapasztalni egy csúnya bugot sem).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.