Hirdetés

2020. július 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pundit (939) vs. OptiPlex (478)

Nagyon olcsón hozzá lehet jutni egy régi P4 vagy Athlon processzoros géphez. Érdemes?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, rendszerek

Ma már nagyon olcsón lehet venni kiöregedett irodai gépet. Elég sokan használnak is a tesztben szereplőkhöz hasonló darabokat: néhányan azért, mert nincs igényük jobbra, mások pedig azért, mert nem telik jobbra.

Két nagyjából hasonló teljesítményű gépet teszteltem le pár programmal és játékkal.

Hirdetés

A kérdések, amikre végig kerestem a választ:
- Megérik-e a pénzüket?
- Használhatóak-e, és ha igen, mire jók ezek a gépek?
- Érdemes költeni a bővítésükre?

OptiPlex és Pundit

A két gépet teljesen eltérő célra tervezték. A kisebb méretű ASUS Pundit modernebb platformmal és sokrétűbb csatlakozási lehetőségekkel rendelkezik. A Dell OptiPlex viszont egy igazi irodai brand gép, megalkotásánál nem a bővíthetőség, hanem a magas MTBF lebegett a mérnökök szeme előtt.

A két gép eltérő platformra is épült, így egy jó kis AMD vs. Intel összevetésre is lehetőség nyílik, de nem célom flamet indítani. Természetesen több közös elemet használtam a tesztek közben. Ezek a következőek voltak:

Memória: 2x512 MB Kingston DDR 400 MHz
HDD: WD Caviar Blue SATA 320 GB
OS: Windows XP SP3 32 bit

Hardver upgrade

Megpróbáltam a gépeket kicsit bővíteni. A fiók kiürítése után a Punditban sikerült processzort cserélni, a Dell esetében nem sok értelme lett volna pár száz MHz-nek.

A videokártya upgrade kicsit felemásan sikerült, ugyanis a Pundit nem rendelkezik csak PCI csatolóval. Azért, hogy mégis össze lehessen vetni a két processzor családot, elővettem egy tartalék alaplapot. Lemértem az alap alkalmazás teszteket és pár százalékon belül teljesített az MSI deszkára épített gép, mint az alap Pundit, így összehasonlítási alapnak megfelelőnek tekintettem. Mindenesetre fontos, hogy a diszkrét GPU-s tesztnél a táp és az alaplap lecserélődött.

Alaplap: MSI MSI K8N Neo 2 Platinum

A teszthez választott diszkrét AGP-s videó kártya egy viszonylag könnyen beszerezhető X1650 PRO, ami gyári órajelen futott. Nem tuningoltam, a cél csak az volt, hogy össze lehessen vetni a két platformot és egy nagyjából korabeli kártyával megnézzem a gépek tudását. Természetesen jó lett volna egy X1950 PRO vagy 7900GS, hogy az akkori felső kategóriás kártyákat is teszteljem, de nem lehet minden tökéletes.

GPU: Sapphire X1650 PRO

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Raspberry Pi bemutató

    Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

  • Öregfiúk

    Vajon állják-e a sarat az első generációs kétmagos processzorok és egy Athlon II X2 Far Cry 3 alatt?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.