2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Raspberry Pi bemutató

Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

[ ÚJ TESZT ]

Teljesítmény mérések

A teljesítmény mérésekhez összehasonlítási alapnak kerestem egy régi gépet. Végül egy 433-as Celeron-t választottam, gondoltam elég öreg és gyenge ahhoz, hogy egy ligában mérkőzzenek.

Az első három teszt az alap dolgokat méri. Igyekeztem tisztán csak egy dolgot terhelni, ezért semmilyen más nem futott a gépen. Így az adott komponensre jellemzőnek tekinthetőek az értékek. A méréseknél Debian Wheezy (raspbian) futott a gépen, az X nem volt elindítva.

A memória átviteli sebesség terén a referencia Celeron szépen lemarad. Az is jól látható, hogy az átvitel sebességét sokkal jobban befolyásolja a cache sebessége, mint a CPU órajele. Természetesen a RAM órajelének emelése is dob az eredményeken. A többi tesztben kiderül, hogy a memória átvitel mennyire meghatározza a teljesítményt.

A merevlemez átvitelhez egy USB2-es külső házat használtam. A 3.5"-es lemez biztos, hogy nem fogta meg a rendszert. Szépen látható a skálázódás, bár messze nem annyira látványos, mint az előző benchmarknál.

Hálózati sebességet is mértem, ugyanis a neten többen panaszkodtak, hogy nem képesek kihasználni a 100 Mbit-es interfészt, ami szintén USB buszon csatlakozik a rendszerhez. Nagy méretű állományt töltöttem le wget-el crosslink kábelen keresztül. Ha valakit érdekel, akkor Sambaval hasonló eredmény született, de nem végeztem el a teljes tesztet. Természetesen ha kis állományokat használtam volna, akkor a kisebb értékek miatt a skálázódást nem limitálta volna az ethernet port. Jól látható, hogy a cache sebessége mennyire meghatározó és azt 400 MHz-re emelve már bele lehet futni az ethernet limitbe.

Az apache skálázódása sokkal jobban látható, ha a loopback interface-t használjuk. ilyenkor nincs 100 Mbit/sec limit. A grafikonon több mérés átlaga van feltüntetve, ugyanis 1, 8 és 64 szálon is elvégeztem a letöltést. Két érdekesség van a grafikonon. Látható, ahogy a file méret függvényében nagyon változik a letöltési sebesség. A cache és memória sebesség miatt ahol a gpu_freq 250 MHz-re van állítva szépen látható a lemaradás.

Az SSH tesztben a Celeron szépen lemaradt. A loopback-on keresztül terheltem a gépet, így a processzornak a ki és bekódolással is meg kellett küzdenie. Ebben a számban is jól jön a memória sávszélesség, de szükség van a CPU nyers erejére is. Az optimalizált 800 MHz-es beállítás elég jól tartotta még így is magát.

Az ffmpeg tesztben a Celeron megtáltosodott. 1 percnyi 1920x1080-as anyagot kódoltam át 720p-be. A cache sebessége nagyon sokat számít a tesztben, a három 900 MHz-es beállításnál nagy ugrás van. A kiadott parancs a következő volt:
ffmpeg -i 1920.mkv -s 1280x720 -vcodec mpeg4 -acodec mp2 -b 900k -ab 128k -ac 2 720p.avi

Az ffmpeg fordítása elsősorban az integer részt terheli. Maga a fordítás több óráig tartott és ha nem volt teljesen stabil a tuning beállítás, akkor képes volt akár a fájlrendszert is összekuszálni. A cache és a memória sebesség emelésére ez a teszt is sokkal jobban skálázódott, mint a CPU órajel növelésére.

Gzippel betömörítettem a lefordított ffmpeget. Ez a forráskód mellett a binárisokat is jelentette. A skálázódás az alsóbb régiókban elég jó, fölötte szerintem az SD kártya sebessége limitálta a rendszert.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Hőmérséklet mérő Pi

    Egy kis bevezető után bemutatom a hőmérséklet mérésének egyszerű megvalósítását Raspberry Pi-al.

  • Mindenes HTPC, ahogyan én látom

    Remélem az utam végére érkeztem, mert nekem a kompromisszumok nélküli médialejátszást a HTPC jelenti.

  • Raspberry Pi optimalizálás

    Ez a cikk a saját tapasztalaimat tartalmazza a Raspberry Pi beállításaival / finomhangolásával kapcsolatban.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.