Hirdetés

2021. december 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Processzor és videokártyacsere

Processzor terén Intel Core i3-ről i5-re, a videókártyánál pedig Radeon R7 370-ről RX 470-re váltottam.

[ ÚJ TESZT ]

Hirdetés

Összegzés

Lássuk a végeredményt, hogy mennyivel gyorsult processzor szinten az új számítógép és, hogy összességében a játékokban mekkora előnye van az új gépnek.

A processzorok közti nyers teljesítménykülönbség 84 százalék az Intel Core i5-4460 javára, ami már elég jelentős. Valószínűleg azért nem lett kétszeres a különbség, mivel a Core i3-2120-ban elérhető Hyper-Threading szolgáltatás úgy látszik mégiscsak ér valamit, de azért nem csinál a prociból négy magosat a plusz két szál. Látható az is, hogy van bőven erő az új CPU-ban, így remélhetőleg két-három évig hű társam lesz.

Az új gép előnye minimum FPS-ek terén közel 60%, míg átlag FPS-ben 65% körüli. Kicsit más oldalról megközelítve, ebben a hat plusz egy játékprogramban 48,37 volt a minimum FPS, ami a beállításokat finomítva, itt-ott csökkentve a részletességen, már nincs messze a folyamatos 60 FPS-től. Átlag FPS-ek terén összesítve a 84,46 az átlagérték, ami nem rossz.

Az i3-rx 470 értékei csak érdekességképpen szerepelnek a diagramon és nem is ad valós képet, mivel ezt a konfigurációt csak három játékban (Tomb Raider, Rise of the Tomb Raider, Crysis 3) teszteltem időhiány miatt. Azért raktam be, hogy mi lett volna, ha egyedül a videokártyát cserélem le, a proci és a többi alkatrészt változatlanul hagyom.

Mindent összevetve, azt hiszem megérte leváltani a gépet, Full HD és HD felbontás esetén szerintem ennél lejjebb nem érdemes adni, ha nem diavetítést, vagy olajfestményeket (a lebutított grafika miatt) szeretnénk nézni, hanem élvezni szeretnénk teljes pompájában a jelenlegi és néhány évvel későbbi videojátékokat. Talán még alternatíva lehet a zöldek GTX 1060-asa 3GB VRAM-mal, de én egy ideje AMD párti vagyok, ez legyen az én bajom. Későbbi cél lehet a 16 GB RAM, de az még a jövő zenéje.

Köszönöm, hogy velem tartottál, remélem érdekes volt az írásom.

Mikeee

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.