2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Private Manual: Forget It

Álljon itt sorban, betűvel a biztonságos adatmegsemmisítésről néhány mondat.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Az első részben leírtam általánosan, hogy mire érdemes odafigyelnünk. Most egy-egy témát fogok részletesebben kifejteni. Ez a cikk a biztonságos adatmegsemmisítést taglalja majd.

Motiváció

Nem véletlenül került ez, és következő cikk az írásféleség legelejére. Manapság egyre több internetes oldalon látni, hogy hölgyekről, urakról olyan fotók/videók jelennek meg, amelyek megjelentetésére feltehetőleg nem adtak engedélyt. Sokan nem is tudnak arról, hogy szerepelnek egy ilyen oldalon egészen addig, amíg egy ismerős fel nem fedezi, és el nem mondja nekik, vagy esetleg pont saját maguk találnak rá.

Nem sorolhatóak ide azok a felvételek, amelyeket saját elhatározásunkból vagy beleegyezésünkkel tettünk/tettek közre és a kép jellegéből, az internet „szabadságából” adódóan ezek más oldalakon visszaköszönnek, lásd: napiszar.com, sajatvelemeny.com, torrent oldalakon IWIW-ről, MyVip-ről, netes társkereső oldalak privát fotó gyűjteményeiből válogatott akt, bikinis, action manes képek gyűjteménye. Ezt mindenki maga vállalta, ezért ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni. Ebben az esetben legfeljebb az oldal üzemeltetőinek a megértésére hagyatkozhatunk.

Az IWIW, MyVip, társ-. szexpartner kereső oldalak, stb. többségén a Felhasználói szerződésben, Általános szerződési feltételek, hívják akárhogy, leírják, hogy az ott megjelent képek megjelenhetnek más oldalakon is, és ebből kifolyólag az oldalt nem terheli felelősség, ezért csak saját felelősségre töltögessünk fel képeket. Az megint más, hogy ezt többnyire nem olvassa el senki.
Ha mégis kikerülne valamelyik képünk, akkor javaslom, hogy próbálkozzunk nem személyeskedő, nem fenyegető, normális stílusban megfogalmazott levélben az üzemeltetők lelkére beszélni. Ellenkező esetben biztos, hogy nem kerülünk le az oldalról és még visszatetszést is keltünk vele, mert ezeket a leveleket bizonyos oldalakon többnyire meg is jelentetik. Az megint más, hogy ez már a levéltitok megsértése, de ezt hagyjuk.
Ezért javaslom mindenkinek, hogy kétszer is gondolja át mielőtt bármit felrak az internetre. Lehet akkor nagyon jó ötletnek tűnik, de ha van egy normális állásunk és az unatkozó kollégánk rátalál a régmúlt fotóira, hirtelen már nem is lesz akkora poén. Előfordul, hogy családtagok is meglépik ezt, nem gondolva arra, hogy esetlegesen milyen atrocitásnak teszi ki ezzel a másikat. (Lásd: öcsike felrakja nővérke akt képeit a netre. Férj felteszi az asszony képeit vagy a róla készült videókat (arccal).)

Minket azonban a harmadik személy érdekel. Ilyen esetekben a delikvens nem tud róla, hogy valaki birtokolja privát adatait. Ez a harmadik személy teszi mindezt azzal a céllal, hogy hozzáférhetővé tegye mások számára, vagy nem célja, de valaki éppen tőle szerzi meg, mert nem gondoskodik megfelelő védelemről. Hogy messzebb ne menjek: internetes szexpartner-kereső oldalakon párszor („látott”) ismeretlenek számára elküldött privát fotók évekkel később visszaköszönhetnek valahol.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Private Manual: Introduction

    Manapság egyre többen keresnek meg azzal, hogy nem indul a Windows, megáll félúton a betöltés vagy e...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.