2020. június 5., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Apple Power Macintosh 4400

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elővettem a régi PowerMac-em, hogy bemutassam nektek.

[ ÚJ TESZT ]

A szoftver

Sosem írtam op.rendszerről, így most is komoly fejtörés, hogy mégis miről beszéljek ezen az oldalon, de azért próbálkozok.
Az öreg hardvert öreg szoftver hajtja, egész meggyőző sebességgel, és stabilitással. Nem találtam pontos dátumot, hogy mikor lett telepítve, de gyanítom, hogy valamikor 1997 és 2000 közt, ez utóbbira a telepített Netscape Communicator verziószámából következtettem, de igazából nem lepne meg az sem, ha ez még az első telepítés lenne.

Nagyjából fél-egy perc alatt áll fel a rendszer, Ébredezem felirattal, melynek nem hiszem, hogy sok köze lenne a mai sleephez vagy hibernáláshoz. A kikapcsolás gomb megnyomása, majd a felugró ablakban történő megerősítés után egy másodperccel már le is áll a gép.

Hirdetés

A fájlkezelőről nem csináltam képet, aki látott már Intézőt/Nautilust rendezetlen ikonokkal, annak elmondom, hogy ez pont ugyanolyan. Drag & drop már van, másolás, beillesztés, kivágás szintén. Bár az egéren csak egy gomb van, de a jobb klikkre megjelenő helyi menü itt is előhozható, ha kattintás közben nyomva tartjuk a Ctrl gombot a billentyűzeten.

A telepített Mac OS 8 teljesen magyar nyelvű, bár a fordítás sokszor hagy kívánnivalót maga után, nem azért, mert esetleg rosszul lenne valami fordítva, de azért enyhén nevetséges, amikor megkérdezi, hogy "Beavassam-e a floppylemezt?", és csak évtizedes rutinom miatt tudom, hogy most az olvashatatlan lemez formázására kérdezett rá. A vezérlőpultot üzemmódtábláknak, a parancsikonokat álruhának hívja, a számológép viszont maradt Kalkulátor. A tűtábla a vágólap neve mekintosul.

Nagyon profi a beépített, grafikus tudományos számológép, messze komolyabb, mint bármi, amit akármilyen OS-ben beépítve láttam.

Van Microsoft Word (amihez találtam egy dokumentumot, amit valamelyik kedves diák írhatott), Adobe Photoshop 3 LE (aminek segítségével JPEG-be tudtam konvertálni ezeket a screenshotokat), Netscape Navigator, és még egy RealPC nevű VirtualMachine alkalmazás is, amire sikerült Win95-öt telepíteni, bár a GUI nem indul el, de DOS van.

Érdekességképp még megjegyezném, hogy megpróbáltam Mac OS 9-et telepíteni rá, melynek már Live CD-je van (tehát az op.rendszer a telepítőlemezről is elindítható és használható), ez hibátlanul elindul és megy, ám települni nem hajlandó, ha megpróbálom, egy kis ablakban tudatja, hogy erre a gépre ez a rendszer nem telepíthető. Sajnos nem tudom miért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.