2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Apple Power Macintosh 4400

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elővettem a régi PowerMac-em, hogy bemutassam nektek.

[ ÚJ TESZT ]

A Linux

Foglaljuk össze, hogy mivel gazdálkodhatunk:
* 200MHz-es Power PC architektúrájú RISC proci
* 64MB RAM
* 2GB vinyó
* ismeretlen típusú ATi VGA, ismeretlen mennyiségű memóriával
* 2 csatornás sztereó hangkártya
* CD olvasó és floppy
* 1024x768x75Hz-es monitor

Erre kellene Linuxot tenni. Hátrány a gyenge proci, és a kevés memória, meg hogy a gép öreg, mint az országút, így nem egyszerű olyan disztribúciót találni, ami egyrészt támogat RISC procikat, még aktív, tehát folyamatosan frissítik, támogatás jár hozzá és támogatja az ebben a gépben lévő hardverelemeket.
Ezen kívül külön probléma, hogy a gép nem szeret CD-ről bootolni (bár az OS 9 telepítője elindult CD-ről, azonban semmi más nem).

Viszonylag rövid ideje, alig 2 éve használom a Linuxot, ez idő alatt Ubuntut, Debiant és Arch Linuxot használtam (meg Fedorát az egyetemen), ezek közül a Debian felel meg leginkább a pár sorral fentebb vázolt követelményeknek, ismerem és szeretem is, de ha van jobb, szívesen adok esélyt annak is.
Egy Linux telepítése lenne a gép további életének és továbbélésének kulcsa, illetve eredetileg ezzel folytatódott volna a cikk is, de ez sajnos nagyobb problémát jelent, mint gondoltam. A Debian oldalán talált leírás nem működik, nem akar bootolni az onnan letöltött lemezzel, így egyelőre kifogytam az ötletekből. Ha egyszer sikerül továbbjutni, akkor egy külön cikket fogok írni a telepítésről és a gép használatáról.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.