Apple Power Macintosh 4400

  • (f)
  • (p)
Cikk – Írta: | 2010-01-06 12:27

Elővettem a régi PowerMac-em, hogy bemutassam nektek.

Kulcsszavak: nincsenek kulcsszavak

[ Új teszt ]

Kezdetek

Az egész középsulis koromban kezdődött, amikor (már nem is tudom miért) pakoltunk az infóteremben, és az egyik infótanárunk kinyitott egy beépített szekrényt, amit addig észre se vettem. Benne pedig 5-6 teljesen ép, hibátlan, hiánytalan, fekvőházas gép volt, tokkal-vonóval, de ami a legfontosabb: szivárványszínű, megkezdett almával az elején. Kérdésemre azt a választ kaptam, hogy valamikor ezek voltak az infóteremben, de már öregek, meg amúgy is drága volt hozzájuk minden, így ide kerültek a szekrénybe.
Nem is emlékszem, hogy azonnal megkérdeztem-e, vagy csak később, de a lényeg, hogy azért csak kiböktem, hogy nem-e lehetne valahogy megboltolni az egyik ilyen gépet. A sulinak úgysem kell, én meg vagyok olyan elmeroggyant, hogy szeretek használhatatlan fémhulladékot tárolni a szobámban.
Meg lehetett...
Azért nem lehetett csak úgy kisétálni vele a főbejáraton, de megoldottuk: először a sulival szerződésben álló PC boltba került, mint leselejtezett gép, ahonnan aztán nemes egyszerűséggel elhoztam.

A hardver

Mi mással is kezdhetném a gép bemutatását itt, mint azzal, hogy atomjaira szedem azt?
Az egyáltalán nem Apple-s házat az első oldalon csodálhattátok meg, de ím egyben az egész

(a képekre kattintva megnézheted nagyban is azokat)

15 colos monitor, csúnya fekvőház, billentyűzet a szétüthetetlen fajtából, F15-ig funkcióbillentyűkkel, hülyén magyarosítva és egygombos Apple egér. Mi kellhet még a boldogsághoz?

A felső képeken nem látszik, de az egér vezetéke csak a billentyűzetig terjed és a billentyűzetből csak egy kábel távozik a gép háta felé.

Bizony: az egeret a billentyűzetbe kell dugni, egy PS/2-höz nagyon hasonlító, de azzal természetesen nem kompatibilis, ADB nevű dugóval, mely egyébként pont ugyanolyan, mint a billentyűzeté. Mivel a gépet nem készre szerelve kaptam, és nem láttam meg elsőre a billentyűzet alján lévő egércsatlakozót, így némi fejtörést okozott, hogy vajon ki volt az a csökkent értelmű az Apple-nél, aki úgy tervezte meg ezt a gépet, hogy csak egy csatlakozót rakott hátulra, így meg vagy egér, vagy billentyűk, de egyszerre nem? Ez aztán a Think Different!
Aztán persze meglett a hiányzó a csati az egérnek. Egyébként utólag belegondolva egész jó koncepció, az egér úgyis elég ritkán kerül a billentyűzettől távol.

Szemből csak szidni tudom a designt. Egyszerűen nem Apple-s. Ez egy irodai PC. Na mindegy.
Jobbról balra: a kis kerek a bekapcsoló gomb (egyébként ugyanerre szolgál a billentyűzet jobb felső sarkában lévő billentyű is), CD-olvasó, Apple logó és név, a 200 a processzor órajelét jelzi. (A logóba véletlenül belecsillant a vaku, azért van fehér folt a közepén. Egyébként sima szivárványszínű alma) Alul a lyukak a processzor körüli nem túl nagy hőt hivatottak eltávolítani, illetve ide be van építve egy hangszóró is.
Ééééés. Ami miatt jobbról balra haladtam, mert utoljára akartam hagyni a gép legnagyobb cool-faktorságú alkatrészét: a floppy-meghajtót. Első ránézésre egy egyszerű kislemez-meghajtó, de aki figyel, észreveheti, hogy biza' nincs rajta kiadó gomb, márpedig azért, mert a VHS videómagnókhoz hasonló, szoftvervezérelt automata adja ki a floppykat. (Amikor erre rájöttem, egy órán keresztül floppykat adogattam ki vele. :D)
Reset gomb nincs, bár az alaplapon megvan a helye a tűpárnak, de nincs ráforrasztva, és kapcsoló sincs sehol.

Nézzük a hátulját.

Most haladjunk balról jobbra. Először a - gondolom mindenki által felismert - tápegység látható, egyébként ez a gép "legPCkompatibilisebb" alkatrésze, a billentyűzetről való indítás, és OS alóli kikapcsolás lehetőségét leszámítva sima 100W-os AT-s táp. Aztán a SCSI vezérlő külső kivezetése, egy Ethernet hálókártya, majd lent a kis kerek dugaszok: bill/egér, nyomtató, Localtalk, majd mikrofon, hangszóró, és a monitor csatlakozója. A monitor egyébként szintén rendelkezik beépített hangszórókkal, 3.5-es jackdugóról kaphatja a hangot.

A gépek aljáról kevesen szoktak írni, de akit érdekel, annak elmondom, hogy csak egy kis matrica van ott, miszerint a gépet 1997. július 21-én szerelték össze Taiwanban, a floppy Mitshubishi, a táp meg API márkájú. Gondolom a többit azért nem írták le, mert mind Apple.

De biztosan mindenkit az érdekel a legjobban, hogy milyen is belülről? Íme:

A gép jól össze van rakva, de pár csavar oldása, és az alkatrészek megfelelő irányba történő elhúzása után könnyen ki lehet bármit venni. Aki a képen a merevlemezt keresi, annak elárulom, hogy a CD olvasó oldalára van akasztva. (Igen, tényleg rá van akasztva, két kis fülecske tartja)

A bemutatót a kivett alkatrészekkel folytatom.

Apple Ethernet II CS 10 megabites, DEC chipes hálókártya, leírása szerint CS (Communication Slot) -ba illeszkedik, ami pedig ezen a Riser kártyán található meg 2 PCI foglalat társaságában.

Következő alanyunk a winchester. Teljesen átlagos, ATA-s, 2.1GB-s Quantum Fireball, bár azért kapott a biztonság kedvéért egy Apple logót a matricára, biztos azért, hogy ne érezze magát kényelmetlenül a sok Apple cucc közt

A floppy és a CD meghajtót egyben ki tudtam venni a tartóállványukkal együtt. A CD-olvasó 12x-es, ATA csatolós, Apple gyártmány, a floppy Mitshubishi, érdekessége, hogy nem a szokásos floppykábelje van, hanem egy 20 eres kábellel csatlakozik az alaplaphoz, és az áramot is ezen keresztül kapja.

Miután mindent kibontottam a gépből, eljutottunk odáig, hogy alaplap.

A bal felső sarokban van a tápegység csatlakozója, alatta és kicsit jobbra a SCSI vezérlőé, mellette a floppy, majd kicsit fel a két IDE csati.
Nagyjából középen, de azért eltéveszthetetlenül a memóriák, három slot, elvileg SDRAMok (öcsém megszámolta: 168pin, tehát SD). A két foglalt slot egyébként Dual Bank felirattal van ellátva, a maradék egy alatt a Single Bank felirat olvasható. Talán valami Dual Channel-szerűség.

IBM gyártmányú, darabonként 32 megás modulok

A RAMok alatt a hosszú fehér slotba megy a Riser kártya.
A jobb felső sarokban lévő fekete kockán olvasható felirat: Computer Clock Battery. Igen, ez bizony a CMOS lesz.

Alatta pár ismeretlen funkciójú dolog, alatta egy barna slot, illetve egynek a helye. A meglévő slot felirata Cache DIMM, itt még nincs a prociba integrálva az L2, ez megy bele:

A fölötte lévő slot helye mellett a ROM DIMM felirat olvasható.

Mindez alatt a jobb alsó sarokban egy pár grammos alumínium borda (már ha nevezhetjük annak) alatt található az AIM (Apple - IBM - Motorola) által fejlesztett, 5 forintos méretű, 200MHz-es PowerPC (Performance Optimized With Enhanced RISC Processor Chip) 603e processzor.

Komoly proci: 600 nanométeres csíkszélességgel készült, 16kB L1 cache van benne és 2,6 millió tranzisztor. 3.3 Voltos magfeszültsége mellett sajnos nem tudom mennyit fogyaszthat, de kiindulási pont lehet, hogy ugyanennek a procinak a 350nm-s változata (603ev) 300MHz-en 6W-ot evett, tehát valószínűleg ez sem szívja le a Paksi Atomerőművet indításkor.

A bal alsó részt a videókártya uralja, melynek chipjén az ATi Technologies logó díszeleg, alatta pedig a cserélhető memóriájának slotja látható. A chip maga egy ATI Mach 64-es, sebességben valahol az S3 Trio64 körül vagy alatt van. (A chip beazonosítását köszönöm eziskamu kollégának.)

A gép összeszerelési minőségére nem lehet panasz: tényleg pár csavar tartja az egészet, mégis nagyon masszív, mindent csak meghatározott sorrendben lehet kivenni, mert minden tart mindent. Azt azért hozzá kell tenni, hogy miután kész lettem a fényképezéssel, egy óra ment el azzal, hogy az Istenért nem volt hajlandó normálisan "összerakódni" a gép. Aztán kiderült, hogy egy kis fémfülecske a CD-olvasó alatt rossz helyre csúszott és elgörbült. Szerencsére a helyreigazítása után össze tudtam rakni.

Ezzel a hardver bemutatásának a végére is értünk, most lássuk a régi rendszert, adjunk az Apple-életérzésnek! Kedves olvasók:

Mac OS 8

A szoftver

Sosem írtam op.rendszerről, így most is komoly fejtörés, hogy mégis miről beszéljek ezen az oldalon, de azért próbálkozok.
Az öreg hardvert öreg szoftver hajtja, egész meggyőző sebességgel, és stabilitással. Nem találtam pontos dátumot, hogy mikor lett telepítve, de gyanítom, hogy valamikor 1997 és 2000 közt, ez utóbbira a telepített Netscape Communicator verziószámából következtettem, de igazából nem lepne meg az sem, ha ez még az első telepítés lenne.

Nagyjából fél-egy perc alatt áll fel a rendszer, Ébredezem felirattal, melynek nem hiszem, hogy sok köze lenne a mai sleephez vagy hibernáláshoz. A kikapcsolás gomb megnyomása, majd a felugró ablakban történő megerősítés után egy másodperccel már le is áll a gép.

A fájlkezelőről nem csináltam képet, aki látott már Intézőt/Nautilust rendezetlen ikonokkal, annak elmondom, hogy ez pont ugyanolyan. Drag & drop már van, másolás, beillesztés, kivágás szintén. Bár az egéren csak egy gomb van, de a jobb klikkre megjelenő helyi menü itt is előhozható, ha kattintás közben nyomva tartjuk a Ctrl gombot a billentyűzeten.

A telepített Mac OS 8 teljesen magyar nyelvű, bár a fordítás sokszor hagy kívánnivalót maga után, nem azért, mert esetleg rosszul lenne valami fordítva, de azért enyhén nevetséges, amikor megkérdezi, hogy "Beavassam-e a floppylemezt?", és csak évtizedes rutinom miatt tudom, hogy most az olvashatatlan lemez formázására kérdezett rá. A vezérlőpultot üzemmódtábláknak, a parancsikonokat álruhának hívja, a számológép viszont maradt Kalkulátor. A tűtábla a vágólap neve mekintosul.

Nagyon profi a beépített, grafikus tudományos számológép, messze komolyabb, mint bármi, amit akármilyen OS-ben beépítve láttam.

Van Microsoft Word (amihez találtam egy dokumentumot, amit valamelyik kedves diák írhatott), Adobe Photoshop 3 LE (aminek segítségével JPEG-be tudtam konvertálni ezeket a screenshotokat), Netscape Navigator, és még egy RealPC nevű VirtualMachine alkalmazás is, amire sikerült Win95-öt telepíteni, bár a GUI nem indul el, de DOS van.

Érdekességképp még megjegyezném, hogy megpróbáltam Mac OS 9-et telepíteni rá, melynek már Live CD-je van (tehát az op.rendszer a telepítőlemezről is elindítható és használható), ez hibátlanul elindul és megy, ám települni nem hajlandó, ha megpróbálom, egy kis ablakban tudatja, hogy erre a gépre ez a rendszer nem telepíthető. Sajnos nem tudom miért.

A Linux

Foglaljuk össze, hogy mivel gazdálkodhatunk:
* 200MHz-es Power PC architektúrájú RISC proci
* 64MB RAM
* 2GB vinyó
* ismeretlen típusú ATi VGA, ismeretlen mennyiségű memóriával
* 2 csatornás sztereó hangkártya
* CD olvasó és floppy
* 1024x768x75Hz-es monitor

Erre kellene Linuxot tenni. Hátrány a gyenge proci, és a kevés memória, meg hogy a gép öreg, mint az országút, így nem egyszerű olyan disztribúciót találni, ami egyrészt támogat RISC procikat, még aktív, tehát folyamatosan frissítik, támogatás jár hozzá és támogatja az ebben a gépben lévő hardverelemeket.
Ezen kívül külön probléma, hogy a gép nem szeret CD-ről bootolni (bár az OS 9 telepítője elindult CD-ről, azonban semmi más nem).

Viszonylag rövid ideje, alig 2 éve használom a Linuxot, ez idő alatt Ubuntut, Debiant és Arch Linuxot használtam (meg Fedorát az egyetemen), ezek közül a Debian felel meg leginkább a pár sorral fentebb vázolt követelményeknek, ismerem és szeretem is, de ha van jobb, szívesen adok esélyt annak is.
Egy Linux telepítése lenne a gép további életének és továbbélésének kulcsa, illetve eredetileg ezzel folytatódott volna a cikk is, de ez sajnos nagyobb problémát jelent, mint gondoltam. A Debian oldalán talált leírás nem működik, nem akar bootolni az onnan letöltött lemezzel, így egyelőre kifogytam az ötletekből. Ha egyszer sikerül továbbjutni, akkor egy külön cikket fogok írni a telepítésről és a gép használatáról.