2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Playstation 4 egy PC gamer szemével

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A nextgen konzol vásárlással szerintem nem érdemes túl sokáig várni, el kell hagyni a mostani generációt!

[ ÚJ TESZT ]

Külső, hardver

Már számtalan teszt, bemutató, leírás olvasható a készülékről, de a legtöbbről elmondható, hogy egyszerű PR munka, marketing. Semmi szubjektivitás vagy személyes tapasztalatokon alapuló leírás nincs benne. Csak a szokásos kommersz agymenés. Remélem, nekem sikerül ezt most elkerülni...

Mielőtt még letámadnátok, hogy „dehát még csak 1-2 napja jelent meg PS4”, hogy is lehetne tapasztalatom benne, vélemény róla, leszögezném, hogy az EU launchcsal egy időben, 28-án sikerült beszereznem egy gépezetet. Következő beszólások elől kitérve: ugyanannyiért, mint amibe itthon került volna.

A külső

Sokaknak nem tetszik egyik next-gen. konzol külseje sem, mondván, olyan "90-es évekbeli VCR". Hát nekem meg mindkettő tetszik. A PS4 egyébként rendkívül apró. Gondolom, mostanra már mindenki többször látta, mint saját magát a tükörben reggel, de élőben még meglepőbb. Nagyon vékony (2 normál méretű laptop egymáson vastagabb) és keskeny is.

Szerintem az eddig Playstationök nem voltak túl elegánsak vagy egyszerűek, de ez az új valóban nagyon letisztult, minimalista, mégis sokatmondó lett. Kifejezetten ellenzem a műanyag túlzott használatát, és fém (pl. szálcsiszolt alu) párti vagyok, de azt kell mondjam, hogy a PS4 úgy jó, ahogy van. Kár lenne hozzányúlni, csak rontani lehetne rajta.

Fizikai felépítésre is elég komolynak, masszívnak hat. Az anyaghasználat nagyon rendben van. Számos videót lehetett látni, ahol a rendkívüli intelligenciával bíró amerikai fenegyerekek megjelenés napján földhöz vagdosták az új PS4-et, és bizony jó pár erős ütés / dobás kellett ahhoz, hogy széttörjön. Nem hajlik, nem recseg, nem csinál semmit, csak a dolgát.

Hardver

Erről ugye már volt itt a PH!-en is több komoly bemutató cikk, ezért tényleg csak pár mondatban összegezném. Köztudottan jelentősen erősebb a rivális cég konzoljánál, ami meg is látszik a játékokban.
Ez három módon mutatkozhat meg, illetve ezek tetszőleges kombinációi:
- szebb, részletesebb textúrák,
- nagyobb natív felbontás,
- több FPS (képkocka/másodperc).

Az exkluzívak lenyűgözőek, és ne felejtsük el, hogy még csak az életciklus legelején járunk, sőt, még ott sem. Ne feledkezzünk meg róla, hogy Japánban például csak jövő februártól lesz elérhető a készülék!

A lényeg, hogy nincs vele semmi gond, kellően erős a hardver, hogy több éven keresztül kiszolgálja a játékosokat. Felesleges és céltalan lenne jóslásokba bonyolódni, hogy hány évig maradhat meg ez a jelen generáció, de azt gondolom, hogy nem fogjuk egyhamar eldobni.

Jelentős előrelépést csak a 4K hozhat majd, ott pedig meg kell várniuk a gyártóknak, amíg egyáltalán a kijelzők elérhető árúak lesznek. Egy tényleg teljesen nonszensz tipp: legalább 5-6 évig nem fogunk új generációt látni.

A hűtés megfelelő (nem olyan mértékben túlméretezett, mint az Xbox One esetében, de cserébe hatékonyabb). Több órás játék után szobahőmérsékleten (fűtött szoba) valóban meleg a készülék, de nem forró. Fontos különbséget tenni a kettő között.

Remélhetőleg nem lesz vele semmi gond a jövőben sem. Az apró méret és a masszív számítási teljesítmény, valamint a belső tápegység viszont hanggal jár. Nem hangos a PS4, de hangosabb, mint a rivális, nyáron lehet, hogy utol fog érni egy PC-beli high-end VGA-t.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • NextGen gamer konfiguráció

    Bemutatom a jelenlegi konfigomat, amely építésénél arra törekedtem, hogy egy időtálló gépezet legyen.

  • Heavy Rain PS3 bemutató (18+)

    Első látásra beülnék a moziba egy adag popcornnal, de aztán kiderül, hogy ez mégiscsak egy videójáték!

  • Xbox 360 "újratöltve"

    Jön a nyár, így ismét szeretnék felkészülni a hőségre, na és nem utolsó sorban arra, hogy a konzolom társaságát még sokáig élvezhessem.

  • Játékok a PS1-korszakból

    Visszaemlékezés a régi korok nagy konzoljára: horroros, űrsikló-töröttes, ugrálós-verekedős, 640*480-as...

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.