2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Playstation 4 egy PC gamer szemével

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A nextgen konzol vásárlással szerintem nem érdemes túl sokáig várni, el kell hagyni a mostani generációt!

[ ÚJ TESZT ]

PSN, végszó

Playstation Network, online szolgáltatások

Én is, mint sokan mások, megvettem első pillanattól kezdve a PS+ előfizetést, így a teljes PS szolgáltatáspalettát élvezhetem. Ahogy írtam is, az EU premierrel egy időben izzítottam be én is először a konzolt, de nem töltöttem el 20 percnél többet a beállításával. Ezzel csak azt próbálom mondani, hogy nem olyan vészes a helyzet, mint amilyennek sokan leírják, ismerik.

A PS4-gyel egyetemben a PSN is megújul, fizetőssé válik. Ezt nyilván a szerverek fejlesztésére költik. Ezalatt a közel 2 hét alatt nem volt jelentősebb probléma vele. Néha 1-1 kisebb fagyás, karbantartás, de teljesen elfogadható, sőt jobb, mint ami várható egy konzol megjelenést követően.

Lényeges információ, hogy ez a PSN nem az a PSN, ami a PS3 érában volt. Újabb, jobb és fizetős. Nem akarom azt kihozni, hogy jobb, mint az Xbox Live!, de adjunk neki néhány hónapot, hogy észhez térjen, és nézzük meg akkor. És főleg ne a régi 6-7 éves PS3-as beidegződések alapján próbáljuk megítélni...

Riválisok, avagy kezdődjön a flamewar!

Gondolom, senkit nem lep a cikk után meg, hogy az én véleményem a PS4-ről rendkívül pozitív. Természetesen az egész cikk szubjektív, de lényegre törő és igaz is. Nem rejtegettem a hátrányokat, nem domborítottam a kellőnél jobban az előnyöket.

Kinek érdemes venni? Bárkinek, aki szeret játszani. PC-ről is tessék csak bátran váltani, én is így tettem. Enyhe túlzással egy VGA árából megvan és kb. 4x annyi ideig szolgál ki.
Ha a döntés megszületett, hogy next-gen. konzolt kell venni, de kérdéses, hogy melyiket, akkor érdemes végigmenni ezen néhány ponton:

- Melyik kontroller a kényelmesebb, jobb, kézreállóbb? (PS4 esetében mindenképpen élőben tessék megtapizni a DS4-et, mert kb. a szimmetrikus kiosztáson kívül semmi köze nincs a DS3 hoz!)
- Mely exkluzív játékok / játékstúdiók stílusa a tetszetősebb? (Érdemes a PS3-X360 -as időkhöz visszanyúlni, ott nézelődni, hogy melyik stúdiók stílusa, játékai, irányvonala volt a tetszetősebb, melyik oldalon van több ilyen stb.. Na meg persze a már beharangozott PS4-XO exkluzívakat is tessék átnézni!)
- És talán végül az egyik legfontosabb kérdés, hogy mi a fontosabb számunkra. A jobb grafikai élmény (feljebb leírt nagyobb felbontás - részletesebb textúra - több FPS tetszőleges permutációi), vagy a lényegesen több és jobb minőségű extra szolgáltatás (Skype, HDMI, passthrough, Live! stb...). Feltételezhetőleg mindkét cég pótolni fogja a hiányosságait (az Xbox One majd úgyis összeszedi és feltornássza magát, vagy legalábbis közelebb a PS4-hez grafikailag, a PS4 pedig már biztosan bővül extra szolgáltatásokkal, (kérdés, mikor?), de valószínűleg ez a differencia meg fog maradni végig változatlanul.

Végszó

Mindkét konzol jó választás, egyik sem jobb a másiknál összességében, egyéni preferencia kérdése az egész. Én PC-ről jövök, "hárdkór géjmör"-nek vallottam egykor magam, ezért teljesen nyilvánvaló volt az első perctől kezdve, hogy a legerősebb hardver a nyerő.

A next-gen. vásárlással pedig szerintem nem érdemes túl sokáig várni. El kell hagyni a mostani generációt már. Több mint fél évtizede nyúzzuk őket, már teljesen kifogytak a tartalékaikból, utolsókat rúgják, szenvedésnek tűnik a játék rajtuk (Battlefield 4 óriási kopár gyér pályáin 20 elveszett ember...).

Egyik cég megoldásából sem lesz egyhamar új revízió, hiszen felesleges. A hibás termékek aránya elenyésző, jól összerakott készülékek. Az árak sem valószínű, hogy túl hamar túl lényeges változnának, hisz nagyon korrektek az előző generációéhoz képest.

Egyszóval aki úgy 1-1.5 éven belül tervezi megvenni, de esetleg megengedheti most is magának, az bátran vágjon bele, nem fogja megbánni.

Jó játékot mindenkinek!

Azóta történt

  • NextGen gamer konfiguráció

    Bemutatom a jelenlegi konfigomat, amely építésénél arra törekedtem, hogy egy időtálló gépezet legyen.

  • Heavy Rain PS3 bemutató (18+)

    Első látásra beülnék a moziba egy adag popcornnal, de aztán kiderül, hogy ez mégiscsak egy videójáték!

  • Xbox 360 "újratöltve"

    Jön a nyár, így ismét szeretnék felkészülni a hőségre, na és nem utolsó sorban arra, hogy a konzolom társaságát még sokáig élvezhessem.

  • Játékok a PS1-korszakból

    Visszaemlékezés a régi korok nagy konzoljára: horroros, űrsikló-töröttes, ugrálós-verekedős, 640*480-as...

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.