2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

PC-k hajnala: 286-os laptop bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Fiatal vagyok. 23 éves. De mégis Öreg, tapasztaltnak tartom magam informatika terén, hisz 13 éves korom...

[ ÚJ TESZT ]

Fiatal vagyok. 23 éves. De mégis Öreg, tapasztaltnak tartom magam informatika terén, hisz 13 éves korom óta foglalkozok komolyan a PC-s hardverekkel, s igaz hogy az első PC-m egy 486os volt, de hobbi szinten volt már dolgom 286, 386-os gépekkel is! Bő 10 év alatt igen érdekes dolgokat láttam, mik elütöttek az „átlag” hardver elemektől, de most nem olyan régen, egy olyant sikerült birtokomba szerezni, ami akár nálam tapasztaltabb rókáknak is érdekes lehet. Egy korai 286-os Hordozható, azaz inkább cipelhető számítógép. Engedjétek meg, hogy következő soraimba ezt, a sokat megélt csodát mutassam be nektek!

Ős laptophoz ős hordtáska is dukál, amibe könnyebben cipelhetjük ezt a muzeális eszközt. Semmi átlagtól eltérő, Egy nagy zseb és egy vállra akasztó található rajta, illetve a Zenith data systems márkajelzés olvasható le róla.

nagyban

Kinyitva a táskát, elénk tárul maga a gép, teteje narancssárga, szerintem gyárilag sem volt sokkal világosabb, mert a gép többi részén a műanyag többé-kevésbé fehér. Maga a töltő fekete színű, mérete kb. 2,5-3X nagyobb mai társaihoz képest, és ez a súlyán is érződik.
Maga a gép kb. 6, 5kg, akkumlátor nélkül, mert az Gyárilag nincs benne.

nagyban

A Gyártó gondolt arra is, ha elhagyjuk a táskáját a gépnek, akkor is könnyen tudjuk hordozni a laptopot Targonca és egyéb munkagép nélkülözése ellenére is, így rászereltek magára a gépre is egy műanyag fület. Mert ezt a gépet nem csapjuk csak úgy a hónunk alá.

nagyban

Nem feledkeztek meg a sok konnektor szabványról sem, az egész világon használhatjuk cipelhető gépünket, hisz a töltőhöz adnak 2 átalakítót is, így egyből 3 különböző konnektorból is táplálhatjuk gépünket. Ha az összes átalakítót összedugaszoljuk, akkor kis hazánkban is használhatóvá válik egyből

nagyban

Ha a gép hátulját kezdjük vizsgálni, többé-kevésbé a pár éves notebookok feelingjét idézi, soros, párhuzamos port, és a monitor kimenet is itt található, ami szigorúan 2 soros, tehát egyből kiderül, ez bizony még NEM VGA szabványú, továbbá itt található a külső hajlékonylemez, és a töltő csatlakozója is.

nagyban

Tovább forgatva a gépet, jobb oldalán megtalálhatjuk a bekapcsoló gombot, amit nem megnyomni, hanem eltolni kell, illetve a NORMÁL MÉRETŰ 1, 44MB-os beépített Floppy meghajtó nyílását is itt találjuk.

nagyban

Kijelző tartó retesz eltolásával automatikusan elkezd hátrafelé nyílni a kijelző különösebb erőltetés ellenére, gondolom egy rugó húzza hátra, szerintem nagyon hasznos. Kinyitva elénk tárul a szép nagy kijelző, ami szigorúan monokróm 640X400as felbontással, és a gombsor. Érdekesség, hogy az „F” funkció gombok csak F10-ig vannak. Ennél a gépnél még a kontrasztot, és a fényerőt még manuálisan kellett állítanunk

nagyban

És akkor jöjjön a várva várt bekapcsolás! A bekapcsoló gomb eltolásával felpörög a HDD, és szép lassan bejön a mono kép, bejelentkezik a gép, F1 gommbal bejelentkezhetünk a BIOS-ba, itt állíthatjuk be a szokásos dolgokat, Boot eszközt, HDD méretét, elsődleges megjelenítőt, sőt akár a memória méretét is itt állíthatjuk be manuálisan, persze ha nem a megfelelő méretet állítjuk be neki, akkor szól, hogy valami nem stimmel, de magának nem képes beállítani.

nagyban

Ha kell a gép teljesen, kikapcsolja a kijelző világítását, elég érdekesen néz ki…

nagyban

Mivel egy ilyen gépet ma már semmire nem lehet használni, maximum súlyzónak testépítőknek, így szoftverekkel nem tudtam tesztelni
Azért pár játékot nagy nehezen sikerült elindítani rajta, íme egy kép a DAVE nevű játékról:

nagyban

A játékban egy kis emberkével vagyunk, és kis gyémántokat kell gyűjteni, azokért kapjuk a pontokat. Egy "picit" szellemképes a játék, a lassú kijelző frissítés miatt, kb 5FPS lehet a képfrissítés

Következő játék az F15 amit már majdnem sikerült elindítanom, a kezdő képet beadta, egy igényesen kidolgozott repülőgépet, Íme:

nagyban

Ennek a a kijelzőnek nincs olyan látószöge, hogy jól lehessen látni, legalább felét, szóval ez ilyen minőséget nyújt, nem a fénykép torzít

a 3. játékom pedig az egykori, mindenki kedvence a STUNTSez egy jó kis autós játék, íme pár kép róla, elsőként a kezdőkép:

nagyban

majd magáról a játékról:

nagyban

Végül a technikai paraméterek:

Gyártási év: 1988
Kijelző felbontása: 640X400
CPU: 286 12Mhz (Opcionális 287 matematikai társ, CO-PROCESSZOR)
Memória: 1MB (Bővíthető 5Mb-ig)
HDD: 20MB normál, 3,5”-os méret
Súly: Kb. 6, 5Kg (Akkumlátor nélkül)

Végezetül elmondhatom, ilyet is láttam, ezt nem sok ember mondhatja el magáról. Igaz, hogy sok mindenre nem lehet használni, de majd egyszer sokat fog érni, és meggazdagszok belőle;-)))

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.