2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mikor a Siemens TUDOTT notit gyártani

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mostanában elég sokat lehet arról olvasni, hogy a Fujitsu Siemens laptopjai, hogy finoman szóljak, nem a...

[ ÚJ TESZT ]

Mostanában elég sokat lehet arról olvasni, hogy a Fujitsu Siemens laptopjai, hogy finoman szóljak, nem a legjobb minőségűek. Gyakran meghibásodnak, elég gyenge minőségű az összeszerelésük, recsegnek, ropognak használat közben, átlagosnál jobban kopnak, és még sorolhatnám.
Ez nem mindig volt így. Jó pár évvel ezelőtt, inkább a múlt évezredbe voltak nekik igen mutatós, masszív időtálló laptopjuk is, ráadásul fel voltak szerelve olyan dolgokkal is, amit sok, pár évvel későbbi, más gyártói sorról legurult laptopok még csak álmodni sem mertek bizonyos felszereltségekről.
Én most egy ilyen Siemens laptopot szeretnék bemutatni nektek.
Elsőnek leírom a technikai paramétereket, hogy tudjátok, mire is számíthattok a későbbiekben:

A VAS

Intel 486DX4 100Mhz-es Processzor
20MB Memória
810MB HDD
10,2’-os TFT Kijelző
512KB-os (0, 5MB) Videovezérlő

A gép felülről elég szolid, csak a Siemens Nixdorf márkajelzés található meg a fehér burkolaton, ami feltűnő, hogy a gép mérete elég pici, a mai subnoteszek méreteire hasonlít.

nagyban

Előröl, nézve már változik a helyzet, mert elég vaskosra sikeredett, de ebben a korszakban ez teljesen normális volt. Itt elől látható bal oldalt a máig működő akkumlátor, és a 1, 44’-os floppy meghajtó, ami helyére akár 2. akkumlátort helyezhetünk, ez az első, ami akkortájt még igen csak ritka megoldás volt.

nagyban

A Gépet hátulról nézve a szokásos portok fogadnak, amire egy kis műanyagot csukhatunk, amivel elkerülhetjük, hogy ha nem használjuk a csatlakozókat, fölöslegesen porosodjanak az aljzatok, továbbá így esztétikusabb

nagyban

A Gép jobb oldalán van a külső egérnek és billentyűzetnek a PS2-es csatlakozója, amit ha nem használunk, szintén elrejthetjük egy műanyagtakaróval, továbbá itt is kapja a gép a külső áramforrást

nagyban

A laptop másik oldalán a szintén elrejthető PCMCIA csatlakozó van, amibe hálókártyát, modemet, és még sok más eszközt helyezhetünk, és a HANG ki és bemenete is itt található
Bizony! Ez a gép Hangkártyát is rejt magában! Ez is igen ritka dolog volt az ő korában, hisz még nagyon sok, későbbi pentium1-es laptop sem tudott ilyennel büszkélkedni

nagyban

Ha a gépet kinyitjuk, elénk tárul a billentyűzet, a TrackBall egérpozícionáló, és a10colos TFT kijelző! A kijelző sem mindennapos dolog, hisz még voltak Pentium2-es laptopok is, amik még a régebbi DTMF kijelzőt kapták meg, ráadásul sok hasonló korú 486-os laptop még csak Monokróm, azaz fekete-fehér kijelzővel volt megáldva, de ez a kis Siemens már 65ezer színt megjelenítő TFT képernyőt kapott.

nagyban

A helyzetjelző még külön megemlítést érdemel, hisz ezt a mai laptopok is simán tudhatnák, de valamiért ez a megoldás nem terjedt el. A HDD aktivitást, a floppy aktivitást, az akkutöltést, töltöttséget nem kis LED-ek jelzik ki, hanem egy külön LCD kijelzőn mutatja a kis gép.

nagyban

Ez a laptop már bőven elbír a Windows95 operációs rendszerrel, így akár internetezhetünk is rajta kényelmesen, bár a 640X480as felbontás véget, elég sokat kell scrollozni az oldalon. Persze flash alapú oldallal már természetesen nem bír el.

nagyban

Ez a kis masina mára még arra jó, hogy régi kedvenceinkkel nosztalgiázhassunk, akár utazás közben is, ha nem tartjuk a dolgot elég „égőnek” hisz az akkumlátor 1, 5órán keresztül, még most is életben tudja tartani a masinát, vagy akár MP3-at is hallgathatunk róla, ha egy „picit” lebutítjuk a zene minőségét.
Íme pár kép a régi kedvenc játékaimról:
Elsőként jöjjön a sokak régi kedvence a GTA:

nagyban

Majd, a máig sikeres Age Of Empires:

nagyban

A Végére az egykori király, a Duke Nukem 3D:

nagyban

És a végére egy videó, a Doom-ról, ahogy játék közben a beépített hangkártya játssza a hangulatos zenét

doomozás a 486oson

Végeredményben én úgy gondolom, hiába 15éves jószág ez, vannak olyan funkciói, amit a mai laptopok is megirigyelhetnének tőle, pl. a dupla akkumlátor, vagy az LCD kijelzős állapotjelző, illetve a port eltakaró műanyag.
Kíváncsi vagyok, mostani laptopjaink, vajon működni fognak-e 10-15év múlva?!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.