2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

3 azonos órajel, 3 különböző eredmény

  • (f)
  • (p)
Írta: |

…+1 Ráadás… (A cím folytatása) Sokan nyúztatok, többször is, hogy meg kéne nézni, mit tud az intel első 2...

[ ÚJ TESZT ]

…+1 Ráadás… (A cím folytatása)

Sokan nyúztatok, többször is, hogy meg kéne nézni, mit tud az intel első 2 magos processzorai a mostani core2-k ellen. Tessék! Hát most elkészítettem nektek!

3 processzort vettem, melyek mind 3GHz-en ketyegnek, egy 631 típus számú LGA foglalatos Pentium4-et, egy 925ös számú 2magos Pentium D-t és egy E8500 processzort, amit belőttem E8400as teljesítményre, a szorzót 0,5-el visszavéve. (Innentől kezdve E8400-ként fogom feltűntetni a CPU-t)

Sokat gondolkodtam, hogy beletegyem, de többetek kérésére beraktam viszonyításként, egy Pentium Dual Core E2160as processzort is a tesztbe. Tehát rá, mint viszonyítási alap, vagy mint kakukktojás, úgy tekintsünk!

Mindegyik processzort ugyanabba a gépbe raktam bele, még a memóriák is ugyanazon az órajelen mentek, 800MHz, tehát tényleg csak a processzorok teljesítménye számít a tesztekben, így nagyon pontos képet kaphatunk, hogy ezek a processzorok hogy viszonyulnak egymáshoz.

A VAS

Először is bemutatnám a tesztrendszert:
Gigabyte X48 DQ6 alaplap
4X1GB Crucial Ballistix Tracer 1066Mhz@800MHz memóriák
ATI Radeon HD4850 512MB VGA kártya (Köszi forras2)
Pentium4 631, Pentium D 920 (E2160) E8500 CPU
160GB+500GB SATA HDD
(Majdnem) szűz Windows XP SP3 Operációs rendszer
Egyéb sallang (UV csövek, UV aktív kábelek, csak a feeeeling kedvéért)

Pár sort írnék a processzorokról, csak a teljesség kedvéért!

3+1 Főszereplő

Pentium 4 631:

Ez volt a 2. generációs lábatlan Pentium4, ha lehet rá mondani, hisz már 2MB L2 cache volt bele tuszakolva, a csíkszélessége is 65nanométeres volt Cedar Mill nevezetű magjának! Természetesen ez a processzor is, 64bites műveletekkel is elboldogul, továbbá az MMX, SSE, SSE2, SSE3 utasítás készletet sem spórolták ki belőle! 200MHz FSB 800MHz QPB jellemzi továbbá a processzort.

Pentium D 925:

Egy az egyben megegyezik az előbb említett processzor tulajdonságaival, csak itt a kupak alatt 2db olyan Cedar Mill CPU mag van összedrótozva.
Tehát Cedar Mill+Cedar Mill= Presler, mert ez a processzor ezt a magnevet viseli!
Ami még lényeges, hogy ebben a processzorban 2X2MB L2 gyorsítótár bújik meg, és szintén 200MHz-es FSB-vel és 800MHz-es QPB-vel rendelkezik ez a prockó is

Core2 Duo E8400 (E8500):

45nanométeres processzorról van szó, egyáltalán nem melegszik, nem úgy, mint az előbb megnevezett 2 processzor, 333MHz-es FSB és 1333MHz-es QPB-vel lett megáldva, az L2 Cache mérete itt már eléri a 6MB-ot, ami itt közös, tehát bármelyik processzor mag annyit használ belőle, amennyi jól esik neki! Míg a Pentium D-nél fix 1maghoz 2MB járt
Ennek a processzornak a magja a Wolfdale nevet kapta, mely szintén ismeri az MMX SSE SSE2, SSE3, sőt SSE4. 1 utasításkészletet is, de nem zárkózik el a Virtualization Technology-tól sem

Pentium Dual Core E2160

Lényegében egy 65nanométeres core2-ről van szó, melyből egy picit L2 cache-t kispóroltak, hogy olcsóbbért adhassák, illetve a külső FSB-jét vették vissza 800MHz-re. Így maradt neki 1MB összesen, és 200MHz-es FSB. Allendale nevet kapta a magja, ő is tuda az utasításkészleteket SSE3-ig, viszont ennél a processzornál a Virtualization-ról le kell mondani

Ha megnézzük a processzorok adatait, a Pentium D és az E2160 nagyon hasonlítanak egymáshoz, csak ugye az E2160asnak sokkal kisebb a szorzója, így tehát majd fele akkora órajelen ketyeg csak (1, 8GHz) De majd kiderül, hogy tesztekben hogy muzsikálnak ezek a szilíciumlapkák egymáshoz képest.

Tehát most, hogy már ismerjük a vasat, megvolt a bevezető is, jöhetnek a tesztek!

Everest Ultimate

Mivel mással kezdődhetne a teszt, mint a jó kis Everest beépített tesztjeivel, és a hozzá tartozó Bacsis féle igénytelen grafikonokkal?!
CPU Queen és FPU Julia eredményeit jegyeztem fel!

Tegye fel a kezét, aki erre számított! Ne csaljatok!
Nem csoda, hogy a korai AMD Athlon X2-k alázták ezeket a Pentium D processzorokat!
Alig volt gyorsabb ezekben, a tesztekben ez az Intel kazán, mint az egymagos társa! A Core2 architektúra keményen alázott, még az alap órajeles E2160 is a dupláját mutatta fel.

Super PI

Megküldtem Super Pi-vel is a rendszert, ahol Pi értékét számoltattam 2M-s tizedes jegyig (Az „M” az milliót jelent)

Nézzük meg a grafikont, NE!!!! Mondjunk még véleményt… Gondolkodjunk…
Szóval! Super Pi ugye 1 magon számol csak… Milyen mag van a Pentium D-ben? Egy teljes értékű 631es Pentium 4! Tehát ebben a tesztben a kétmagos Pentium D is csak egy 631es Pentium 4-ként dolgozott! Ezért lett az eredmény döntetlen az első 2 esetben!
Az E8400 megint csúnyán alázta öregedő testvérkéit, de az E2160 is meglépett nem kicsit.

Winrar

A Winrar nagyon hálás minden egyes processzormagnak, és minél több gyorsítótárnak, ezért, mint mindig, most is tömörítettem a szokásos majd’ 100Mb-os MP3 file-om RAR-ba!

Leglassabb a Pentium 4 volt, nem csoda, szerencsétlen csak egy magos! Viszont a hírhedt Pentium D sem volt nála sokkal gyorsabb, alig 5 másodperccel végzett csak előbb. Szegény E2160 most nem tudott úgy elhúzni, itt jött ki, hogy csak feleakkora órajelen ketyeg, bár ahhoz képest szépen tartotta magát. E8400 most is odalépett, most is sietős volt neki

OGG konverter

Tesztemből nem hiányozhat az OGG konvertálás sem! Ezt a 100MB-os MP3 file-t nyomtam át OGG-ba 448Kbites bitrátával, hogy jó sokáig tartson a művelet.

El is hiszem, hogy kénytelenek voltak úgy felnyomni Intelék az órajelet, hisz jelen esetben sem tudott ellépni sokkal a Pentium D a kistestvérétől. Ez a pár másodperc különbség szinte semmi.

Érdekes hogy az E2160és az E8400 közt is alig van különbség, viszont a 2 architektúra közt a szakadék most sem kicsi.

3Dmark2003

Természetesen a 3Dmark-ok sem maradhatnak ki a tesztből, a 2003-at és a 2006-ot futtattam le mindegyik processzor esetében, elsőnek jöjjön a 3Dmark2003 a még mindig gyönyörű grafikájával:

Szokásos felállás: Leglassabb az egyetlen egymagos szereplőnk, majd alig jobb nála a 2magos hőkazán. A Pentium Dual core most sem lépett meg annyira, itt is azért kevés volt az órajele ahhoz, hogy kihajtsa a majd mindenki kedvence VGA kártyát. Viszont az E8400 40ezer pont fölött teljesített.

3Dmark2006

Lássuk, a 2006os verziónál lesz-e valami szokatlan eltérés?! Ennél a tesztnél van külön processzor pont is!

Juppíííí! Végre valamit felmutatott a Pentium D! Végre valamivel jobban ellépett a Pentium 4-hez képest! A CPU pontszáma is kb. ugyanúgy alakult, mint az E2160. Az E8400hoz nem kell szerintem semmit írnom

Gammék

Jöhetnek a játékok? Mivel, ahogy írtam, majdnem szűz oprendszert használtam, játékok sem voltak feltelepítve még nagyon, így 2 játék került a tesztbe az egyik a Crysis Warhead, és az ATI kedvelő Call Of Juarez

Crysis Warhead

Elsőnek a Crysis Warhead-al lődöztem, meg mászkáltam közben a FRAPS-al mértem az FPS-eket, természetesen 800X600as felbontásban „vizuáltam” a monitoron a hatalmas pixeleket, hogy garantált CPU limit legyen.

Na végre ismét egy olyan alkalmazás, ahol egy picit tud mutatni a 2. mag hatásából a Pentium D, egész jól tartotta magát, az E2160-hoz is képest! Az E8400 most is megvillantotta a 6MB cache-ét. Sikerült még 800X600ban is VGA limitet elérni vele, mert ha kíváncsiságból felhúztam a VGA kártya órajeleit, a játék további FPS-el hálálta meg, még gyorsabban futott…

Call Of Juarez

Végére pedig jöjjön az öregedő Call Of Juarez, amit, most vittem végig, nem rég egy Szénné húzott Ati X1600pro-n

Szokásos felállás, szokásos különbségekkel, talán egy picit itt is jobban teljesített az öregedő Pentium D, mint a szintetikus tesztekben

Összegzés, vélemény

Végeredményben. 3+1 processzorról elmondanám a véleményem!

Igaziból az E2160at mellékszereplőnek szántam a tesztemben, a grafikonjait azért tűntettem fel végig, mindenhol szürkében, de a teszt végére azt kell, mondjam, ugyanolyan fontosnak láttam a szereplését, mint a többi processzoroknak, mert a Pentium D-t hozzá lehetett a legjobban hasonlítani! Az E8400nál látszódott a legjobban, hogy mekkora nagy teljesítménybeli ugrás volt ez a Conroe, illetve a Penryn architektúra, hisz ugyanazon az órajelen klasszisokkal jobban teljesített, mint a másik 2 régebbi modell.
Egy szó, mint száz, a Pentium D nem volt egy nagy eresztés, hisz alig gyorsabb, mint az egy magos társai, és a fele akkora órajelű E2160 is minden esetben gyorsabbnak bizonyult.
De nem baj, kellenek az ilyen félresikerült modellek is, hisz ezek a processzorok, szériák ösztönzik a gyártókat, hogy valami értelmesebb termékkel kell előállniuk, lásd Core2 széria…

Végére pedig pár kép a komplett tesztrendszerről:

nagyban

nagyban

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.