2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Mobilhasználat Horvátországban UPDATE

Sokan választják nyaralásuk helyszínéül Horvátországot, nekik segítenék ebben a cikkben.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, T-Mobile, Vipnet

A CIKK FRISSÍTVE! AZ UTOLSÓ OLDALON TALÁLHATÓ AZ A CSOMAG, AMIT UTÓLAG RAKTAM BELE A CIKBE!

Horvátország sokak kedvenc üdülőhelye, azonban egyelőre nem uniós ország, így elég drága a hazatelefonálás.
Ezek az árak persze kellő utánajárással csökkenthetők, és elkerülhetők a horribilis összegű számlák, például a véletlen mobilnet roaming esetében.
Tavaly én is megszívtam, egy véletlen internet-csatlakozás 4000 forintba került, pedig csak 1-2 oldalt néztem meg. Ha nem vigyázunk, akkor a sima hívásokból is nagyon nagy összeg gyűlhet össze, mivel kb. 370Ft (!) egy perc hívás.

Legegyszerűbb megoldás, ha a roamingot egy az egyben elfelejtjük, és beszerzünk egy helyi prepaid SIM-et. Minden olcsóbb, és nincs meg a túlköltekezés veszélye, mivel feltöltős a kártya, maximum az egyenlegünk fogyhat le.

Nézzük is meg, mik a lehetőségek:

T-Mobile:

Horvátország piacvezető szolgáltatója a Deutsche Telekom tulajdonában lévő T-Mobile, ami régebben CRONET és HT MOBILE néven is üzemelt. Gondolom magát a márkát nem kell külön bemutatnom, mivel T-Mobile itthon is van.

Jelenleg GSM, 3G és 4G (LTE) hálózattal is rendelkezik. Feltöltőkártyás csomagjuk Simpa néven fut. Van külön turistáknak tervezett csomagjuk is, mellyel olcsóbban lehet Magyarországot hívni, és külön külföldieknek készített angol nyelvű oldaluk is.

A legkedvezőbb csomagjuk az "All Inclusive Holiday package". Ez 50 kunába kerül, és két SIM-et tartalmaz. A leírás szerint korlátlan SMS küldési lehetőség, korlátlan T-Mobile HotSpot használat és korlátlan hálózaton belüli hívásokat tartalmaz a csomag, ezen felül még 30 perc hívás az európai országokba.
Ez nagyon jól hangzik, de azért a valóságban nem ennyire kedvező: a hívásoknál 50 lipa kapcsolási díj van, a korlátlan hálón belüli hívás korlátja 10080 perc (bár ez kinek ne lenne elegendő). Minden hívásnál (külföldre, belföldre) felszámolják a kapcsolási díjat.
A csomag egy hétig használható, szóval ha valaki hosszabb időre megy, az vagy vegyen többször, vagy ne ezt a lehetőséget válassza.
Ez a csomag szinte minden benzinkútnál, újságosnál kapható, akár már az autópályán megvehető.

Aki csak netezni szeretne, annak ajánlom az "Internet Start Package" nevű csomagot, ez 20 kunáért 500 MB adatot jelent. Ezt viszont nem árulják mindenhol, csak a T-Centarokban. A sima SIM kártyához internet opciók is aktiválhatóak, ezek is ITT vannak.

Kijelzőn megjelenő felirat: T-Mobile HR, régebbi telefonokon: HT MOBILE, HR CRONET, CRONET

Lefedettség

Sárgával látható a 2G lefedettség. Ezeken a részeken telefonálni és netezni is lehet, de a net csak 240 Kbit/s-el megy.
A rózsaszínnel jelzett részeken HSPA+ van, vagyis 21.1 Mbit/s-el megy a net. A kék a 7.2 Mbit/s, a zöld pedig az 1.8 Mbit/s.
Ajánlom megnézni pontosan az adott hely lefedettségét, mert nem biztos, hogy ott megfelelő a net.

Vipnet:

Horvátország második legnagyobb szolgáltatója a Mobilkom Austria és a Vodafone közös cége, a Vipnet. 2G, 3G és 4G lefedettséggel egyaránt rendelkezik, a 3G hálójuk lényegesen jobb a T-Mobile hálózatánál.

Sima Vipme (így hívják a feltöltőkártyás csomagokat) kártyát vehetünk bármelyik ABC-ben, benzinkúton, újságosnál. Ez 50 kunába kerül, és ugyanennyi egyenleg van rajta. Jóval olcsóbban telefonálhatunk haza, mint magyar kártyával. ITT találhatóak a díjak.

Kapható külön International csomagjuk is, mellyel olcsón lehet magyar vezetékest hívni. Az International kártyát nem tudom, hogy mennyire egyszerű beszerezni. Mobilt ugyanannyiért hívunk, mint a másikkal.

A Vipme kártyához kérhetünk mobilnet opciókat is, ezeknek az árát, és aktiválási módját ITT találjátok. Az International kártyához nem aktiválhatóak az internet opciók! Lehet venni külön internet kártyát, ez 20 kuna, de nem lehet vele telefonálni. Sajnos csak a nagyobb Vipnet boltokban kapható, hasonlóan a T-Mobile internet kártyájához. 199 kunáért modemes csomagot kaphatunk, ez szinte mindenhol van.
Jelenleg akció keretein belül 199 kuna lesz a kártyán, így gyakorlatilag ingyen van a modem. De erről mindenképp előzőleg meg kell győződni, hogy él-e még ez az akció. Internetes kártyához nagyon kedvező még a napi tarifa is, annak aki nem akar minden nap netezni. Van nyári akciójuk is, ez se tűnik rossznak.

A Vipme kártyák vásárlásához nem kell semmiféle papír, első hívásnál aktiválni kell, a kártya mellé járt füzetben leírtak szerint. Itt csak egy-két dolgot kell beállítani, mint például a nyelvet (angol vagy horvát) és a választott tarifacsomagot. 15 napig működik a kártya névre íratás nélkül, ha tovább akarjuk használni, be kell menni egy Vipnet üzletbe, és ezt elintézni.

Kijelzőn megjelenő felirat: HR VIP

Lefedettség

Világos színnel látható a 2G lefedettség. Itt 296 kbit/s-el megy az internet. Narancsos a 21 Mbit/s-es HSPA+, a pirossal jelzett részeken meg akár 42 Mbit/s-ra is van lehetőség. Sötétvörössel látható az 4G elérhetőség, bár erre nemigen lesz szükség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.