Mobilhasználat Horvátországban UPDATE

  • (f)
  • (p)
Elemzés – Írta: | 2012-07-22 05:00

Sokan választják nyaralásuk helyszínéül Horvátországot, nekik segítenék ebben a cikkben.

Kulcsszavak: . horvátkülföldsimvipnett-mobiletele2horvátországtenger

[ Új teszt ]

Bevezető, T-Mobile, Vipnet

A CIKK FRISSÍTVE! AZ UTOLSÓ OLDALON TALÁLHATÓ AZ A CSOMAG, AMIT UTÓLAG RAKTAM BELE A CIKBE!

Horvátország sokak kedvenc üdülőhelye, azonban egyelőre nem uniós ország, így elég drága a hazatelefonálás.
Ezek az árak persze kellő utánajárással csökkenthetők, és elkerülhetők a horribilis összegű számlák, például a véletlen mobilnet roaming esetében.
Tavaly én is megszívtam, egy véletlen internet-csatlakozás 4000 forintba került, pedig csak 1-2 oldalt néztem meg. Ha nem vigyázunk, akkor a sima hívásokból is nagyon nagy összeg gyűlhet össze, mivel kb. 370Ft (!) egy perc hívás.

Legegyszerűbb megoldás, ha a roamingot egy az egyben elfelejtjük, és beszerzünk egy helyi prepaid SIM-et. Minden olcsóbb, és nincs meg a túlköltekezés veszélye, mivel feltöltős a kártya, maximum az egyenlegünk fogyhat le.

Nézzük is meg, mik a lehetőségek:

T-Mobile:

Horvátország piacvezető szolgáltatója a Deutsche Telekom tulajdonában lévő T-Mobile, ami régebben CRONET és HT MOBILE néven is üzemelt. Gondolom magát a márkát nem kell külön bemutatnom, mivel T-Mobile itthon is van.

Jelenleg GSM, 3G és 4G (LTE) hálózattal is rendelkezik. Feltöltőkártyás csomagjuk Simpa néven fut. Van külön turistáknak tervezett csomagjuk is, mellyel olcsóbban lehet Magyarországot hívni, és külön külföldieknek készített angol nyelvű oldaluk is.

A legkedvezőbb csomagjuk az "All Inclusive Holiday package". Ez 50 kunába kerül, és két SIM-et tartalmaz. A leírás szerint korlátlan SMS küldési lehetőség, korlátlan T-Mobile HotSpot használat és korlátlan hálózaton belüli hívásokat tartalmaz a csomag, ezen felül még 30 perc hívás az európai országokba.
Ez nagyon jól hangzik, de azért a valóságban nem ennyire kedvező: a hívásoknál 50 lipa kapcsolási díj van, a korlátlan hálón belüli hívás korlátja 10080 perc (bár ez kinek ne lenne elegendő). Minden hívásnál (külföldre, belföldre) felszámolják a kapcsolási díjat.
A csomag egy hétig használható, szóval ha valaki hosszabb időre megy, az vagy vegyen többször, vagy ne ezt a lehetőséget válassza.
Ez a csomag szinte minden benzinkútnál, újságosnál kapható, akár már az autópályán megvehető.

Aki csak netezni szeretne, annak ajánlom az "Internet Start Package" nevű csomagot, ez 20 kunáért 500 MB adatot jelent. Ezt viszont nem árulják mindenhol, csak a T-Centarokban. A sima SIM kártyához internet opciók is aktiválhatóak, ezek is ITT vannak.

Kijelzőn megjelenő felirat: T-Mobile HR, régebbi telefonokon: HT MOBILE, HR CRONET, CRONET

Lefedettség

Sárgával látható a 2G lefedettség. Ezeken a részeken telefonálni és netezni is lehet, de a net csak 240 Kbit/s-el megy.
A rózsaszínnel jelzett részeken HSPA+ van, vagyis 21.1 Mbit/s-el megy a net. A kék a 7.2 Mbit/s, a zöld pedig az 1.8 Mbit/s.
Ajánlom megnézni pontosan az adott hely lefedettségét, mert nem biztos, hogy ott megfelelő a net.

Vipnet:

Horvátország második legnagyobb szolgáltatója a Mobilkom Austria és a Vodafone közös cége, a Vipnet. 2G, 3G és 4G lefedettséggel egyaránt rendelkezik, a 3G hálójuk lényegesen jobb a T-Mobile hálózatánál.

Sima Vipme (így hívják a feltöltőkártyás csomagokat) kártyát vehetünk bármelyik ABC-ben, benzinkúton, újságosnál. Ez 50 kunába kerül, és ugyanennyi egyenleg van rajta. Jóval olcsóbban telefonálhatunk haza, mint magyar kártyával. ITT találhatóak a díjak.

Kapható külön International csomagjuk is, mellyel olcsón lehet magyar vezetékest hívni. Az International kártyát nem tudom, hogy mennyire egyszerű beszerezni. Mobilt ugyanannyiért hívunk, mint a másikkal.

A Vipme kártyához kérhetünk mobilnet opciókat is, ezeknek az árát, és aktiválási módját ITT találjátok. Az International kártyához nem aktiválhatóak az internet opciók! Lehet venni külön internet kártyát, ez 20 kuna, de nem lehet vele telefonálni. Sajnos csak a nagyobb Vipnet boltokban kapható, hasonlóan a T-Mobile internet kártyájához. 199 kunáért modemes csomagot kaphatunk, ez szinte mindenhol van.
Jelenleg akció keretein belül 199 kuna lesz a kártyán, így gyakorlatilag ingyen van a modem. De erről mindenképp előzőleg meg kell győződni, hogy él-e még ez az akció. Internetes kártyához nagyon kedvező még a napi tarifa is, annak aki nem akar minden nap netezni. Van nyári akciójuk is, ez se tűnik rossznak.

A Vipme kártyák vásárlásához nem kell semmiféle papír, első hívásnál aktiválni kell, a kártya mellé járt füzetben leírtak szerint. Itt csak egy-két dolgot kell beállítani, mint például a nyelvet (angol vagy horvát) és a választott tarifacsomagot. 15 napig működik a kártya névre íratás nélkül, ha tovább akarjuk használni, be kell menni egy Vipnet üzletbe, és ezt elintézni.

Kijelzőn megjelenő felirat: HR VIP

Lefedettség

Világos színnel látható a 2G lefedettség. Itt 296 kbit/s-el megy az internet. Narancsos a 21 Mbit/s-es HSPA+, a pirossal jelzett részeken meg akár 42 Mbit/s-ra is van lehetőség. Sötétvörössel látható az 4G elérhetőség, bár erre nemigen lesz szükség.

TELE2 és a további információk

TELE2:

A harmadik legnagyobb szolgáltató a TELE2, mely jóval a másik két cég után indult, ez meg is látszik a lefedettségén. Azonban 3G szolgáltatások terén elég jól áll.

Van külön turistáknak készített csomagjuk, és az információk angol nyelven is elérhetők. Hazatelefonálásra a TELE2 nagyon jó, kedvezményes percdíjak vannak az International csomaghoz. Nemzetközi mobilhálózatokat 3 kunáért lehet hívni, vezetékeseket 0,07 kunáért (3 forint !!!), SMS-t pedig 0,85-ért lehet küldeni. Minden hívásnál 0,29 kuna a kapcsolási díj. A csomag 50 kunába kerül, a lebeszélhető egyenleg 50 kuna. A csomag szinte minden újságosnál kapható, semmi irat sem kell hozzá, és aktiválni sem kell, hanem az első hívásnál ez magától megtörténik. Fontos még megemlíteni, hogy 100 MB ingyen internet jár hozzá. Ez már önmagában is nagyon sokaknak elegendő lehet (hírek olvasására, Facebookra), de ha nem elég, akkor plusz adatcsomag is aktiválható mellé. Az oldalon a "na bonove"-feliratra kattintva vannak az opciók. Aktiválni úgy kell, hogy a választott csomag nevét el kell küldeni a 855-ös számra, azonban ez normál SMS-nek minősül, vagyis 0,85 kuna. Az ingyen 100 MB-ról tudni kell azt is, hogy nem érhető el rögtön amint berakjuk a kártyát, hanem az első hívást követő 2 órán belül aktiválódik. A TELE2 hálózatán nem tiltják a VOIP használatát, így Skype, Viber, stb. működik.

Sokakban felmerülhet a kérdés: a gyenge lefedettség miatt mennyire korlátozott a használat? Szerencsére jó hírem van: semennyire! Ugyanis a TELE2-nek belföldi roaming egyezménye van a T-Mobile-lal, vagyis azt a hálózatot is használhatjuk, ahol nincs TELE2. Természetesen az árak nem változnak.

Kijelzőn megjelenő felirat: HR TELE2, TELE2, Tele2

Lefedettség

Zöld a HSPA+, narancsos a 2G, a másik meg a 3G. A tengerparti részeken és a szigeteken messze a TELE2 nyújtja a legnagyobb 3G lefedettséget, azonban ahol nincs 3G, ott már GSM-se nagyon. A térkép kicsit csalóka, mert több helyen is voltam, ahova semmit nem jeleztek, de mégis maximumon jött a 3G. Ahol nincs TELE2 ott pedig a belföldi roaming lép életbe, és a T-Mobile hálóját kell használni.

Virtuális szolgáltatók:

A Vipnet érdekeltségégébe tartozó Tomato-nak is szoktak jó csomagjai lenni, bár az oldalukon ezeket nem nagyon találtam.

A T-Mobile hálóját használó bonbon se rossz, a net csomagjaik is megérik, de itt ha jól látom az aktiválás kicsit komplikáltabb. Angol nyelvtudás nem árt hozzá.

Helyi SIM-et vennék, melyiket válasszam?

Telefonálásra ajánlom:

Hát az attól függ. Kit szeretnénk hívni? Ha valaki mondjuk barátnővel/haverral/családtaggal együtt megy, és egymást is szeretnék sokat hívni, annak nagyon jó a T-Mobile két SIM kártyás csomagja. Hazatelefonálásra jó a T-Mobile is, de a TELE2 se rossz.

Ha azonban vezetékes számokat is hívnánk, akkor a TELE2 kb. 3 forintos percdíja verhetetlen. Ha keveset akarunk telefonálni, akkor a TELE2 csomagját ajánlom, mivel az talán a legegyszerűbb.

Internetezésre ajánlom:

Itt is az alapján kell dönteni, hogy mik az igények. Azoknak, akiknek csak levelezésre, Facebookra, hírek nézésére kell, azoknak a TELE2-őt ajánlom, ugyanis az ingyen 100 MB-nál nem találnak jobb ajánlatot.

500 MB körüli adatforgalom esetében a T-Mobile a legkedvezőbb, de csak ha jó az olyan kártya is, amin nem lehet telefonálni. A net opciói minden cégnek eléggé jók, ezeket már korábban belinkeltem. Aki nagyon sokat szeretne netezni, annak nagyon jó a Vipnet napi csomagja, ezt is csak netes kártyához aktiválhatjuk, és jó még benne, hogyha nem szeretnénk minden nap netezni, akkor csak akkor kell aktiválni az opciót, ha igény van rá. Azt mindenképp meg kell előzőleg nézni, hogy az adott helyen melyiknek milyen a lefedettsége.

Összességben talán a Vipnet 3G hálózata a legnagyobb, de a tengerparti részeken a TELE2 vezet ebben.

FIGYELEM! Nem vállalok felelősséget azért ha valaki valamit félreértelmezett, vagy ha valami elírás van a cikkben! Lehetséges, hogy időközben valamelyik akció megszűnik, vagy más lesz helyette, ezt tessék figyelembe venni!

Ha bármi kérdésed van, akkor a fórumban kérdezz, mert lehet, hogy tudom a választ! Ha tudtok más csomagokról is, azt is leírhatjátok!

A legjobb ajánlat

TELE2 Smart na bonove

A cikkből sajnos kimaradt ez a lehetőség, mivel mindenhol a Tourist Pack-et reklámozzák. Nemrég kíváncsiságból nézegettem a TELE2 prepaid csomagjait, és felfedeztem ezt a remek csomagot. Ez nem promóció, nem turistáknak szóló alkalmi lehetőség, ez egész évben elérhető. 30 kunába kerül, és ezért a következő dolgokat nyújtja:

- 1GB internet
- 300 perc Horvátországon belül (kapcsolási díj 0,25 HRK)
- SMS országon belül 0,29 HRK
- Magyarországot 3,75 HRK-ért lehet hívni
- SMS Magyarországra 0,85 HRK

A cucc a következőképp működik: venni kell egy TELE2 Start Paketet. Nem a Tourist Packot, sima TELE2 SIM-et kell venni, ez 25 HRK és a rajta lévő egyenleg is ennyi. Indítani kell egy hívást, így aktiválja magát a kártya. Venni kell feltöltőkártyát minimum 50 HRK értékben, mivel legalább egy hónap rendelkezési idő kell a csomaghoz. Feltöltés után SMS-ben kell aktiválni a csomagot: a 888-as számra kell küldeni a "SMART" kifejezést. A sikeres aktiválásról SMS érkezik, majd lehet is netezni.

Ezt a csomagot nagyon ajánlom mindenkinek, mivel 30 kunáért 1GB net nagyon kedvező. Jó lehet még ez a kártya arra is, ha több ember megy, és azok szeretnének egymással is beszélgetni, mivel jár hozzá 300 perc országon belüli hívás.