2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Meizu M1 note ruhacsere

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy annak idején nagyon korrekt készüléket szerettem volna ismét használható állapotba hozni.

[ ÚJ TESZT ]

A régi és viseltes gönc

Talán felmerül a kedves olvasóban, hogy miért kell még foglalkozni egy nagyon elhasználódott, nagyon régi telefonnal. Két érvem van a karbantartás/felújítás mellett:
- az első az, hogy szeretek barkácsolni, valahol kiélni az apró dolgokkal való babrálás iránti vágyamat (sajnos a Lego már nem az én játékszerem...)
- a másik az, hogy egy annak idején nagyon korrekt készüléket szerettem volna ismét használható állapotba hozni. Ehhez pedig mindössze két dologra volt szükségem: a telefon aljára, vagyis magára a házra, valamint a kijelzőre.

Innen is a cím: bújtassuk új köntösbe a régi telefon egyébként hibátlan belső szerveit, hogy jó legyen kézbe venni és használni - akár újra évekig.

Régóta szerettem már valamit kezdeni az ütött-kopott külső résszel, de amikor az érintőkijelzőt sikerült megrepeszteni, akkor biztossá vált: teljes ruhacsere kell! Azaz egy füst alatt cseréljük ki a karcos burkolatot, valamint a kijelzőt.

Először azt láthatjuk, hogyan is nézett ki a végén szegény telefon. A bal alsó saroktól a képernyő közepe felé tartva több repedés indult meg. Az érintőrész szerencsére sértetlen maradt, így a másik panel megérkezéséig használható maradt. Esztétikailag azonban nagyon csúnyán nézett ki, de nem csak ez. Látható a fehér burkolat kopása is, ami onnan ered, hogy egyszer oda érkezett a telefon egy esést követően. A másik sérülés a töltő körül keresendő, itt konkrétan kitört egy rész, mégpedig a legvékonyabb műanyag sáv. Tarthatatlan!

A második képen jól látszik a viseltes fehér és az új zöld ház. A színüket leszámítva teljesen megegyeznek, hibátlan illesztést lehetővé téve. Makulátlan állapotban, fóliázva kaptam meg kínai barátunktól mindössze másfél hét alatt! Ez rendeléseim között egyébként rögtön a csúcsra repítette!

Meizu m1 note ház – Aliexpress link

A szép zöld ház mellett (abba most ne menjünk bele, hogy miért pont ez a szín lett…) az új kijelző – még a rajta levő fóliával.

Elsőre kicsit megijedtem, mert mikor betettem a másik helyére, képet ugyan mutatott, de nem érzékelte az érintéseket, hiába húztam bárhol az ujjaimat. Ez egy érintőkijelzőnél nem hátrányos dolog, szóval a félelmem nem volt megalapozatlan. De szerencsére kiderült, hogy csak user error volt, mert másodjára már nem volt ilyen gond.

A képe tökéletes, bár nem tudom, hogy meddig marad így. A tapasztalatom ugyanis az, hogy az utángyártott alkatrészek hajlamosak arra, hogy néhány helyen világos folt jelenjen meg rajtuk egy idő után. Eredetileg Sharp IGZO kijelzővel szerelt a telefon, 17 dollárért nem tudom, mennyire merjem annak gondolni a mostanit. Kíváncsian várom, hogy előjön-e és ha igen, mikor.
Ahogy eddig mindig, most is beépítő keret nélkül rendeltem, mert a gyárit tettem át az előzőbe is. Az eddigiek alapján ugyanis ez passzol igazán, az utángyártott alkatrészen levőt kénytelen voltam cserélni. Most már eleve így jött.

Meizu m1 note kijelző keret nélkül – Aliexpress link

A régi az új mellett – jól látszik, hogy összesen 15 apró csavar fogja az alaplapot a házhoz: két oldalon négy-négy fekete csavar, alul és felül három-három, valamint középtájon egy.
Az új ház csavarfoglalatai alapján látszik, mit is kell kicsavarnunk. Itt nem a burkolat aljánál levő torx-csavarhúzó kell, hanem csillagfejű. Ez nagyban megkönnyíti a helyzetünket! A torx-csavarok kiszerelése megegyezik az ebben a cikkben található módszerrel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Flyme 6 rendszerbemutató

    A felső kategóriás Meizu telefonok után lassan csordogálnak az alsóházba is a Flyme 6-os rendszer első fecskéi.

  • Meizu M3s - fémes olcsóság

    Ha olyan telefont keresünk, ami nem túl drága, de mégis minőséget sugároz, akkor ez a készülék egy lehetőség.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.