2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Meizu M3s - fémes olcsóság

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ha olyan telefont keresünk, ami nem túl drága, de mégis minőséget sugároz, akkor ez a készülék egy lehetőség.

[ ÚJ TESZT ]

2003-ban, amikor még a kínai telefonokra erős hunyorgással néztek az emberek, hiszen nem feltétlenül a jó minőségű készülékek kapcsolódtak a nevükhoz, létrehozták a Meizu márkát, pontosabban Jack Wong alapította a vállalatot.
Azóta sok víz lefolyt a világ összes folyóján és kezdett változni a trend is - nomeg elkezdtek érni a kínai márkák is, legfőképp minőség terén. A kopogós műanyag házakat felváltották a fémburkolatok, az akadozó szoftvereket pedig, melyek sokszor az MTK-platform köré épültek, felváltották az androidos telefonok. Ennek eredménye lett az, hogy a jelen készülék is fémházat kapott, mellé szép formatervet és nagyon jól optimalizált rendszert. De ennyire ne fussunk előre, nézzük sorjában, miből is áll össze ez a telefon, amely a Meizu M3s.

A microUSB-port és jobb oldalon a hangszóró, bal oldalon a mikofon nyílásai

Az előző telefonom szintén Meizu volt, mégpedig egy 5,5 colos M1 Note. Műanyag háza volt, de abból is a jobb fajta, bár annyi gond volt vele, hogy fényesre polírozták, így kicsit csúszott. A kijelzője viszont hibátlan volt, hiszen a Sharp IGZO panelje dolgozott benne, mégpedig FullHD felbontással, a burkolat alatt pedig egy Mediatek MT6752 SoC duruzsolt, 1,7 GHz-re állított nyolcmagos processzorral (Cortex-A53 magok) és egy Mali T760-as videógyorsítóval. Ezt szolgálta ki 2 GB RAM és 16 GB ROM, mely sokak számára szűkösnek bizonyult, de én elégedett voltam vele. De sikerült többször is leamortizálni, melynek az lett a vége, hogy képet már nem mutatott.

Így jutottam el oda, hogy jelen teszt tárgyát megvegyem szeretett telefonom helyett. Nem volt kérdés, hogy a Meizu palettájáról választok, hiszen nagyon megszerettem a rendszert is, a megfelelő terméktámogatást is. Sokat nézelődtem, hogy mi is legyen a következő áldozat, és mivel szűkös volt a keret, ezért 100 dollár értékben néztem körül. Sem az MX-széria, sem a Pro-széria nem ezen az áron mozog, hiszen azok közelebb vannak a 200 dollárhoz. Tetszett az M3E is, de azt is drágának találtam. Így még tovább nézelődtem és ekkor akadtam rá az M3s-re, amely rögtön megfogott.

Gyártói logó és felette a két tónusú led villanó és a 13 megapixeles kamera

Nézzük a specifikációt:
- 141.9 x 69.9 x 8.3 mm
- 138 g
- Dual Sim (nanoSIM foglalatok - hibrid SD megoldással, erről később)
- 5 colos IPS HD kijelző (294 ppi)
- Mediatek MT6750 (Octa-Core 1.5 GHz Cortex-A53)
- Mali T860MP2
- 2 GB ram / 16 GB rom (elérhető 3/32-es kiszerelésben is)
- Flyme 5.1 (Android 5.1)

A ház unibody, azaz az akkumulátort, ami egyébként 3050 mAh-s, nem fogjuk tudni otthoni körülmények között egyszerűen cserélni. A hátlap fémből van, csak alul és felül találunk egy-egy műanyag csíkot, hogy az antennák jeleit ne korlátozza semmi. Legfelül találjuk a 13 megapixeles kamerát, alatta a kéttónusú ledes villanót. Alatta márkajelzést, valamint a hátlap aljához közelítve egy kis büszkeségsort láthatunk, mely jelzi, hogy Meizu telefont tartunk a kezünkben és egyébként Kínában is szerelték össze. Itt találkozunk azzal is, hogy a telefon 4G-képes - bár gyorsan hozzá kell tenni, hogy a Magyarországon található frekvenciák közül a 800 MHz-es sávot nem támogatja. Ennek hiányában vidéken lehetünk gondban, hiszen főként ott használják ezt a sávszélességet, nagyvárosokban a támogatottak reménység szerint előfordulnak.

Az előlapon felülről lefelé haladva találunk egy 5 megapixeles kamerát, mellette a beszédhangszórót, ezek mellett pedig a szenzorok helyét. Ami pedig nem látható, hogy ettől még jobbra haladva egy fehér színű állapotjelző ledet is láthatunk - ha felvillan. Mert egyébként beleolvad a ház színébe. Ezek alatt az 5 colos HD kijelzővel nézhetünk farkasszemet. Jobb fajta IPS panellel van dolgunk, megfelelő a fényerő is, hiszen napon látható marad a tartalom, sötétben pedig kellően alacsonyra lehet venni az értéket, így a szemünket sem süti ki.

Értesítési függöny és Eszköztár

Amit kihagytam eddig, és nem véletlenül szentelek neki egy külön bejegyzést, az a home-gomb, ami háromfunkciós. Nagyon vagányan oldották meg a Meizu mérnökei a helyzetet, ugyanis, ha egyszerűen megérintjük a gombot, akkor a benne levő érzékelőnek köszönhetően a vissza funkciót látja el. Ha le is nyomjuk, akkor bárhonnan a kezdőlapra ugorhatunk vissza. És a legvagányabb funkció, ami ide került - és itt újra néznünk kell az árkategóriát - az nem más, mint az ujjlenyomat-olvasó! Mert bizony ez is van benne. A szoftver, miután gondosan megvizsgálta ujjbegyünket, megfelelő hatékonysággal oldja fel a képernyőt, ha lezárt telefon mellett lenyomjuk a gombot. Ekkor azonnal a főoldalra visz bennünket átlagban 10-ből 9-szer.

Látható, hogy a SoC nem olyan erős, mint a 6752, de mégsem érződik a lassabb volta, hiszen itt nem FullHD felbontással kell megbirkóznia, hanem csak HD-vel. Ennek következtében nagyon egyben van a hardver és a szoftver, a Meizu-nál nagyon jól optimalizálták a rendszert, és folyamatosan jönnek a frissítések - átlagosan havonta. Lehetne azon merengeni, hogy nem egy mai az Android verziószáma, de még egyszer leszögezném, hogy nagyon sima a rendszer, szépen dolgozik az átlagos, mindennapi felhasználás során. Akinek az AnTuTu pontszámok is fontosak: 39.000 pont körül mozgott három mérés átlagából számítva.

Forrás: gsmarena.com

Kitekintés: a Meizu 2016. november 30-án tart egy bemutatót, melynek során várható többek között a Flyme 6-os rendszer bemutatója. A Meizu fórumán előkerült egy bejegyzés, amely szerint az M3-as széria is megkapja ezt a frissítést, a kérdés csak az, hogy mikor. Ezt látszik megerősíteni egy másik bejegyzés, melyben a fórum egyik moderátora jelenti ki határozottan, hogy igen, lesz. Megint másik forrás szerint pont az M3s nem kapja meg ez a frissítést. Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni. A rendszerről annyit érdemes tudni, hogy a Marshmallow rendszerverziót úgy, ahogy van, a Meizu kihagyja, mondván az 5.1-es rendszerbe azokat a dolgokat, amelyek a 6-os főverzióban voltak, belerakták. Ehelyett a Nougat-főverzióra ugranak egyből (7.0), ami üdvözlendő, mivel így sokkal naprakészebb szoftvert kapnak a felhasználók. Ha valami konkrétum kiderül, frissítem a cikket!

Update: közben megvolt az esemény és valóban kiderült, hogy telefon megkaja a Flyme 6-os rendszert és ezzel kacsolatban már meg is indult a zárt béta-teszt. Várjuk a végeredményt!

Fém hátlap, alul-felül műanyag betétekkel az antennák számára

A felhasználói felület a mai trendeket követve nem rendelkezik alkalmazásmenüvel (AppDrawer), hanem minden programot a főképernyőre és a további, betűkkel jelölt képernyőkre tesz ki a rendszer. Van, akinek ez tetszik és bejön, de vannak olyanok is - mint például én -, akik jobban szeretik a hagyományos, vanilla-Android típusú AppDrawer-es megoldást. Erre én a Nova Launcher-t használom, amely teljes mértékben megfelel az igényeimnek. Az eredeti rendszerindító egyébként témázható - ezt nem olyan rég vezette be a gyártó és érződik, hogy nem nagyon haraptak rá az emberek, mert olyan sok nem érhető el témából. De ne legyünk elégedetlenek: van, és ez a lényeg!

A memóriára és a tárhelyre visszatérve: kétféle variáns létezik belőle. Létezik egyszer a 2 GB operatív memóriával szerelt változat, mely 16 GB háttértárat kapott, valamint elérhető 3 GB operatív memóriával is, ebben az esetben a háttértár mérete 32 GB-ra növekszik. Ha ez is kevés lenne, akkor bővíthetjük a háttértár méretét, bár nem a legszerencsésebb megoldást választották, de ez manapság megint csak trendi: ha két SIM-kártyát használnánk, akkor le kell mondanunk a bővítésről, ugyanis a második SIM-hely egyben a microSD-kártya fogadóhelye is. Értelemszerűen vagy-vagy alapon kell döntenünk, hogy melyik a fontosabb.

Fájlkezelő

Fényképezés terén a szokásos Meizu-féle kameraszoftvert kapjuk, ami tartalmaz auto és manuális funkciókat, lassított felvételt, gif-készítési lehetőséget, szépítés funkciót, geo-tagginget, HDR-t, valamint panorámát. Viszonylag sok az állítható beállítás, de itt kiütközik az olcsó készülék egyik hátránya: a képminőség nem tökéletes. Összehasonlítási alapom a Meizu M1 note kamerája, amely ugyanígy 13 megapixeles volt, de sokkal jobb képeket készített - esélyes, hogy az érzékelőlapka volt fejlettebb. Azt tudni, hogy az M1 Note hátlapi kamerája alatt egy Samsung érzékelő dolgozott, de ennél a típusnál nem találtam semmi adatot és sajnos az Aida64 sem volt segítségemre. Egyébként megfelelő mennyiségű fény esetén használható felvételek készülnek, de sötétebb helyeken már jócskán romlik a minőség, amin a villanó próbál segíteni, de nem mindig sikeresen. Általában véve azonban használható a kamera, de láttam már jobbat is.

Témaválaszték

Zenei téren a gyári zenelejátszó sokrétű, a flac-fájlokat is kezeli és használható az equalézer is, amivel tovább javíthatunk a zene hangzásán. Videózás terén is megfelelő a helyzet, FHD videókat is elbír a hardver és támogatja a szoftver is, más kérdés, hogy sok értelme nincs. A támogatási lista az avi fájlokra már nem terjed ki, így használjuk nyugodtan a kedvenc szoftverünket (én a VLC-t és az MX Player-t használom).

Videólejátszó

További szoftveres kiegészítőkkel nem vagyunk alapból nagyon ellátva, hiszen mindössze egy fájlkezelőt kapunk, ami kategóriák szerint is képes rendezni a tároló tartalmát, de ezen kívül semmi. A Play Áruház van alapból telepítve, innen kell összeválogatnunk a nekünk megfelelő szoftvereket. A Google-csomagból is a Play-en kívül mindent, mert sem Gmail, sem egyéb más nem található alapból a telefonon. Dokumentum olvasót/szerkesztőt sem kapunk, így azt is ránk bízták. Van egy e-mail kezelő, amely megfelelően kezeli az exchange-fiókokat is, nekem a Hotmail-címemet sikerült rögtön és hiba nélkül beállítani.

Amiről nem írtam még, az a GPS. Első használat alkalmával egy előre feltelepített Waze navigációval próbáltam ki. Szabad ég alatt az autóban ülve kíváncsi voltam, hogyan navigál haza és meg kell, hogy mondjam, nagyon meglepődtem, mert pár másodpercébe került, hogy jelet találjon és végig meg is tartotta. Hozzá kell tenni, hogy be volt kapcsolva a mobil adatforgalom (másképp a Waze nem is használható), tehát az assisted-GPS nagyon jó hatásfokkal működik!

A számológépben tudományos funkciók is elérhetőek

Másik dolog a böngészés: mobil adatforgalommal és wifin keresztül is jól működik a gyári böngésző. Arra érdemes odafigyelni, hogy a Biztonsági központban be lehet azt állítani, hogy használhasson-e mobilnetet, vagy csak wifin keresztül jusson adatokhoz. Ez egyébként bármelyik telepített programra igaz. Ha már Biztonsági központ: itt vírusirtó, adatforgalom-számláló, gyorsítótár-ürítő, jogosultság-kezelő rész is van, illetve azt is be lehet állítani, hogy kikapcsolás után mely programok futhatnak a háttérben, és melyeket lője ki a rendszer. Ha valaki nem a beépített ébresztőórát használja, érdemes belenéznie ebbe a menüpontba, mert lehetséges, hogy beállítottuk az ébresztőnket, csak éppen nem fog ébreszteni, mert nem fut az app.

Konklúzió: meggyőzött! Főleg ezért az árért: 104 dollárért, vagyis 28.000 forintért tudtam megrendelni az AliExpress-ről, melyhez hozzá jött még az Áfa és a vámon a kezelési költség, mely összesen tízezer forinttal tette drágábbá a telefont, de még így is nagyon elégedett lehetek az árával. Vannak negatívumai (mondjuk a kamera), de összességében nagyon szerethető készülékről van szó. Aki keres magának egy jól használható, minőségi anyagokból építkező készüléket, mely nem is drága, akkor ezt is felveheti a képzeletbeli kívánságlistájára. Érdemes figyelni az akciókat, mert láttam már 99 dollárra is lecsúszni az árát, így ha elkapunk egy akciót, akkor még jobb áron lehet a miénk a készülék. Nekem egyértelműen:

Tetszett!

Azóta történt

  • Oukitel U7 Plus

    Messze nem tökéletes a készülék, de nincsenek ordas nagy hibák. Az áránál többet viszont nemigen ér.

  • Xiaomi Redmi Note 4X

    A Xiaomi legújabb középkategóriás üdvöskéje járt nálam tesztelésre. Nézzük, hogyan teljesített!

  • Ulefone Gemini 4G – a lényegre fókuszál

    Januárban mutatta be az Ulefone első olyan telefonját, amelynek képességei a fotózásra lettek kihegyezve.

  • Vernee Thor E – utódomra ütök

    A gyártó első telefonjával gyorsan berobbant a köztudatba, most megérkezett a feljavított utód, ami ismét erős lett.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.