2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

LCD mod

Hogyan lesz 2×40-es normál zöld LCD kijelzőből inverz narancs?

[ ÚJ TESZT ]

A háttérvilágítás cseréje , első felvonás

Korábban írtam, hogy kompromisszumokkal sikerült a 2×40-es kijelzőt találni, az egyik ilyen, hogy normál kijelző volt és nem inverz, ez már sikerült is orvosolni. A másik a megvilágítás színe, eredetileg narancs színű megvilágítással szerettem volna kijelzőt, de csak külföldi webshopokban találtam és arany áron mérték. Ráadásul 2×40 karakteres nem is volt belőle, vagy csak én nem találtam, de ez a történet szempontjából már édes mindegy, a magas ára miatt amúgy sem vettem volna meg.

Mivel a kijelző szétszedése már rutinosan ment, újból szétszedtem, hogy megvizsgáljam az eredeti megvilágítást. Az elejéről a fénytörő fehér fóliát levéve egy valószínűleg műgyantába öntött panel tárult elém melyen sok apró LED tokozás nélkül közvetlenül a nyákra volt szerelve.

Elektronikai webshopban kerestem 0805-ös SMD narancs LED-et nagy fényerővel. Az alkatrészek megérkezése után a LED-ek adatlapját átolvastam, a megvilágítási szögek figyelembevételével, és próbálgatással meghatároztam a LED-ek pozícióját,

majd megterveztem a nyákot, ki is marattam 0.5mm vastag nyáklemezből.

Miután felforrasztottam az alkatrészeket (a forrasztásra ráférne néhol egy kis igazítás), és alkoholos pucolást követően kapott a nyák egy vékony lakk réteget.

Jöhetett az első próba, tápfeszültséget kapcsoltam a panelra. Lámpafénynél és sötétben is elég meggyőző a fénye.

Az elkészült panelt 2-3 helyen kis pötty meleg-ragasztóval az LCD paneljára rögzítette, és bekötöttem a tápfeszültséget biztosító lábakat az eredeti panelra is.

Összeszerelés után jöhetett az éles próba. Sajnos itt nem várt eredményt kaptam, az eredeti háttérvilágítás fénytörő fóliáját felhasználva is látszanak a pontszerű fényforrások. Mit volt mit tenni, a döglött monitorból, amiből a polár fóliát is kitermeltem, a fénytörő fóliákból vágtam darabokat a LED-es panel és az LCD közé, de ez sem oldotta meg a problémát kisebb fényerősség mellett sem. Annyira felhúzott a dolog, hogy hagytam az egészet a francba, fényképek sem készültek. Mivel a karácsony is közeledett, akadtak más teendőim, így legalább másfél hónapig hanyagoltam az LCD témát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.