2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

LCD mod

Hogyan lesz 2×40-es normál zöld LCD kijelzőből inverz narancs?

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények

A történet még 2010 őszén kezdődött.

Régóta szerettem volna a géphez egy LCD kijelzőt, melyen a lényegesebb adatokat nyomon követhetem (processzor terheltség, hőmérsékleti és ventilátor fordulatszám adatok).
Utána olvastam a témának, és kiderült számomra, hogy párhuzamos vezérlésű kijelzőket külön elektronika nélkül is meg tudok hajtani a számítógép párhuzamos portjáról, USB portos használathoz már külön vezérlés szükséges. Az akkori gépemen ugyan volt párhuzamos port, de már régóta tervezgettem, hogy cserélem ezért csak az USB-s változat jöhetett szóba, mivel az újabb alaplapokon szinte alig van már párhuzamos port.

Egy barátom rendelt magának az e-bay-ről egyet, elég baráti áron, gyorsan le is csaptam rá, hogy a sajátjával együtt nekem is rendeljen egyet. A kijelző egy USB-s vezérlővel egybeépített 4×20 karakteres inverz kék kijelző volt, melynek a hátuljára volt felrögzítve a vezérlése. A szokásos 2-3 hetes várakozás után kézhez kaptam a kijelzőt.

Rá kellett jöjjek, hogy ez a kijelző nekem túl nagy, a gép elejébe nem férne be csak két nagy meghajtó helyet elfoglalva, ennyi szabad meg nem volt. Jött az ötlet, hogy a külső vezérlőpanelom mellé fogom rögzíteni a monitorokat tartó polc aljára.

Sajnos ide is nagynak bizonyult

A neten elkezdtem keresgélni 2 soros kijelzőket, az egyik elektronikai webshop-ban tűrhető áron találtam egy 2×40-es normál zöld kijelzőt, mely részben megfelelt az igényeimnek.
Miután megérkezett a 4×20-as kijelzőről leszedtem a vezérlést, és összehuzaloztam az új 2×40-es kijelzőmmel.

Elsőre a háttérvilágítás nem nagyon produkált fényerősséget.

Az adatlapok elolvasása után kiderül, hogy az új kijelzőmnek jóval több áram szükséges a háttérvilágításhoz, mint a kék háttérvilágítással rendelkező 4×20-asnak, amihez a vezérlés eredetileg készült. Nem volt mit tenni, a háttérvilágítás külön tápellátást kapott melyet az USB portról tápláltam meg áramkorlátozó ellenállás közbeiktatásával. Így már tökéletes volt a fényerősség, de el is vesztettem a szoftverből történő fényerősség állítást. Gondoltam sebaj, rakok be egy trimmer-potit fényerő szabályozáshoz, úgy sem csavargatom sokat, egyszer kell csak beállítani a megfelelő fényerősséget.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.