2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

LCD mod

Hogyan lesz 2×40-es normál zöld LCD kijelzőből inverz narancs?

[ ÚJ TESZT ]

A háttérvilágítás cseréje, második felvonás

Az ünnepek letelte után idén január vége felé újra elővettem, és gondolkoztam hogyan lehetne még is jó háttérvilágítást csinálni. Pár napos agyalás után úgy döntöttem, egy az LCD monitoroknál is használt technikát fogok bevetni, ahol a fényvezető elemet az éléről megvilágítva vezetik a fényt a megvilágítandó felületre.

Jó pár éve annak már, hogy egy döglött notebookból a szemétre kerüléstől megmentettem egy változó vastagságú fényvezető elemet, melynek az egyik oldala érdekesen recés volt. Most megkerestem és abból vágtam ki egy akkora darabot mely méretileg beleillik az LCD kijelzőm és a panelja közé.

Ehhez az elemhez viszont oldalsó megvilágítást kell használni, melyet az eredeti panellal nem tudtam volna megoldani. Így újat terveztem.

Sajnos a vékony nyákból nem volt már megfelelő hosszú méretben, így két különálló darabból raktam össze, melyet a hátulján ragasztószalaggal rögzítettem, az elején pedig a forrasztások fogják majd összetartani.

A korábbi panelról leforrasztgattam a LED-eket és az ellenállásokat. Sajnos az új tervhez a sűrűbb elrendezés miatt több LED-re volt szükségem, így újból rendelni kellett.
A kiforrasztás sem volt egyszerű, a méreteket látni az alábbi képen, a normál 2 színű LED 3mm-es átmérővel rendelkezik.

Az alkatrészeket felforrasztottam a helyére, a bontott mivoltuk miatt némelyik kicsit eláll a felülettől de tökéletesen érintkeznek. Jöhetett az első próba.

Mivel az első tesztkor még nem érkeztek meg a pótalkatrészek, így csak félig kész panellal tudtam tesztelni, de legalább kiderül, hogy jól csináltam e vagy sem.

A jelölés mellett méretre vágtam a bontott polár fóliát

Összekészítettem a korábbi verzióhoz kivágott fénytörő fóliákat, és nekikezdtem az összerakásnak

Látszik, hogy mennyire kicsi a hely a panelnak, ezért volt szükség továbbra is a vékony nyákra, a normál 1.5mm vastagságú már nehezebben fért volna be a helyére.

Bekapcsolva a kijelzőt az alábbi kép fogadott, szép homogén a fényeloszlás, a kijelző kicsit túl kontrasztos, de ezt majd a vezérlő programból állítani lehet, hogy a kis pixelek ne látszódjanak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.