2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Kormány Kalauz Szimulátorozáshoz

Minden, amit a kormányokról és szimulátorkoról tudni érdemes... kezdőknek és haladóknak egyaránt ;)

[ ÚJ TESZT ]

Logitech

LOGITECH

Magyarországon sajnos meglehetősen gyér a választék kormányokból, az egyetlen gyártó aki tisztességgel képviselteti magát nálunk, az a Logitech. Más alternatíva alapesetben nem is nagyon áll rendelkezésre a hazai piacon, szerencsére azonban tőlük is akad azért miből válogatni....

Formula Force EX

Ideális belépő szintű kormány szimulátorozáshoz, haladók részére is megfelelő darab lehet. Megfelelő fogással, és kidolgozással, sok programozható gombbal, 200 fokos elfordulással (épp elég), kielégítő Force Feedback képességgel rendelkezik, összességében megállja a helyét, de komolyabb szintre érve azért már érdemes tovább lépni.

Azonban nem ritka, hogy vele kapcsolatos hibákról olvashatunk. Erős FFB (erővisszacsatolás) használatánál sokaknál előfordul, hogy egy-egy nagyobb kormányrántásnál mintha néha elcsúsznának egymásról a fogaskerekek, annak ellenére, hogy mechanikai hibának nincs nyoma a szerkezetben. Egyelőre még nem derült ki, hogy mi állhat a jelenség hátterében és sajnos ezen kívül is előfordulhatnak még ilyen-olyan problémák a típussal kapcsolatban, melyekkel gyakrabban összefuthatunk a kormányos fórumokban.

Ez nem jelenti azonban azt, hogy ilyen hibák mindenkinél feltétlenül előfordulnak és hogy messziről kerülni kéne ezt a típust. Sokan írnak elismerően róla a maga kategóriájában, mindenképpen egy jó vételnek tekinthető a szimulátorokkal még csak most ismerkedők számára.

Létezik a Logitech kínálatában egy Driving Force EX nevű kormány is, ami lényegében azt gondolom tartalmilag ugyan az, csak a PS-hez való verzió.

MOMO Racing

Nos ez az a kormány, ami láttán minden kisfiú és apuka nyáltermelése megindul az áruházban, és a maiak közül is sokan talán pont ezen típus miatt adták a fejüket szimulátorozásra. Remek kormány, lenyűgöző a dizájn, vérpezsdítő a fogása, jó a kidolgozás, a Force Feedback és a funkciók megvalósítása, rengetegen szeretik és használják ma is.

Egy komoly baja van, még pedig az ismert és gyakorlatilag mindenkinél előbb-utóbb bekövetkező pedálhiba: idővel nem érzékeli a teljes pedállenyomást, hanem annak csak 60-70%-át, mely a potméterek gyors elhasználódásának a számlájára írható. A garancia itt nem sokat ér, ez egy konstrukciós hiba a terméknél, orvoslása házi barkácsolást igényel, és folyamatos karbantartást, melyről bővebb leírás itt olvashattok, vagy használhatjátok ezt a pdf-et is. Emellett még megemlíthető az idővel esetleg kissé kotyogóssá váló kormánytengely is, hiába, nem az örökkévalóságnak készült.

Mindezek ellenére sokan tudnak/szeretnek együtt élni vele és elnézik neki ezt a "kis" hiányosságot, ami még elviselhető is lenne, ha nem lenne itt nekünk ma már a DFP és DFGT, melyek mind tudásban, mind megbízhatóságban, mind árban bemutatnak szegény kis MOMO-nak..

Driving Force Pro, alias DFP

Egyértelműen BEST BUY-nak tekinthető a piacon, remek, igényes kidolgozás, rengeteg funkció (összesen 22 programozható gomb), megbízható működés, nagyszerű fogás jellemzi, és soha sem hallottunk még hibás példányról! Nagy előnye még a 900 fok elfordulás (a MOMO és az Ex csak 200-240 fokot tud), ami 2 és fél fordulatot jelent, akárcsak egy igazi versenyautóban, melyet a profi szimesek ki is használnak. (Nem kötelező azonban 900 fokban használni, bármit be lehet állítani játéktól függetlenül) A kormányon a váltáshoz nem a megszokott "pillangó fülek", hanem a hátulján a mutatóujj vonalában kis pöckök találhatóak, melyek precíz és kényelmes váltást tesznek lehetővé. Ez a megoldás nem néz ki ugyan olyan jól, de remekül működik. Emellett egy szekvenciális botváltót is találunk rajta, ha valakinek ez a megoldás a szimpatikusabb.

Ismert hiba/hiányosság: A kormány középállásában van egy kis "FFB lyuk" érzés, ennek gyakorlati jelentősége szinte nulla, használat közben nem érzékelhető.

Fontos külön kiemelnem, hogy Tökéletesen működik PC-n!!!, annak ellenére, hogy a Logitech honlapján PS2-es kormányként szerepel. Driver letölthető innen, melyet több szempontból is érdemes telepíteni és minden Logitech kormányhoz egyaránt használható.

A gyártását ma már beszüntették, egy-egy használt példány (akár több éves is!) remek vétel lehet.

Driving Force GT, alias DFGT

A DFP utódja, gyakorlatilag minden jó ugyan úgy elmondható róla, de még több is:
- megnövekedett 28 cm-es kormányátmérő (DFP 25 centi)
- további hasznos gombok a kormányon (pl. a tekerő)
- átdolgozott, finomított FFB és mechanika

...és persze ez is maximálisan működik PC-vel!!

G25

Ezennel elérkeztünk a Logitech zászlóshajójához, ennél magasabb szintre már csak a nagyon fanatikusok nyújtózkodnak. A teljesen valósághű sportkormányhoz (28 cm átmérő) kapunk egy igazán komoly rozsdamentes acélból készült pedálszettet kuplunggal és egy különálló H-váltó egységet is. A kormány kiváló minőségű, rendkívül precíz irányítást tesz lehetővé, dupla acél golyóscsapágyas tengelyszerkezettel rendelkezik, 2 db FFB motor dolgozik benne, 900 fokot fordul, bőr bevonatú és két jó nagy alumínium pillangófül található rajta a gyorsabb váltáshoz. Hibás példányokról itt se nagyon hallunk, mind a kormány, mind a pedál igen strapabíróra sikerült.

Hátrányok: A többi alkotórészhez képest - kissé illúziórombolóan - gagyi kidolgozású a H-váltó rész (barkácsolással feljavítható), melyben a hátramenettel elvétve szoktak problémák akadni (az újabb kiadásokban ez már nem jellemző). A gombok jelentős része is a váltóegységre került, a kormányon mindössze 2-őt találunk belőlük, ami több mint bosszantó tervezési hiányosság a gyártó részéről. Ezen kívül meg a tapasztalatok azt mutatják, hogy az utolsó szériás kiadások valamivel hangosabbra sikerültek, mint az előzőek, és a kormány csavargatásának hangja már-már zavaró lehet a környezetünk számára. A több éves használat alatt az FFB motorok összegyűjthetik a port és szorulni kezdhetnek, ami túlzott melegedést és a motor, esetleg az elektronika besülését is okozhatja, ezért erre az idősebb példányoknál érdemes odafigyeli és adott esetben még időben orvosolni.

Az ára kb. duplája a DFGT-nek, és ezért rengetegen kérdezik, hogy megéri-e akkor a G25? Személyes véleményem szerint a kormányért magáért nem (a DFGT is van majdnem olyan jó), a pedálszett viszont már egy más kérdés, minőségibb anyagokból készült, robusztusabb, dizájnosabb szerkezet, keményebb rugókkal és kuplung pedállal. Bár megjegyezném, hogy alapvetően ugyan azon a rugó & potméter elven működik minkét pedálszet és DFGT-jé egyáltalán nem egy rossz darab a maga szintjén, tartós és a pedál is bekeményíthető kis trükközéssel. A G25-höz létezik azonban igen komoly minőségi ugrást felvonultató load cell mod, meg ugye ott van még a kissé gagyi, de tagadhatatlanul nagyon feelinges H-váltó is, szóval a döntés innentől fogva csak egyéni preferencia kérdése...

G27

Idő közben megérkezett a G25 utódja, mely nemi ráncfelvarráson és átalakításon esett át elődjéhez képest, gyökeres és látványos változásokról azonban nem tudunk beszámolni az új modellt illetően. Ez persze közel sem jelenti azt, hogy ne fejlődött volna a műszaki tartalom, kijavították az előd apróbb hibáit, és egy új megoldásnak köszönhetően érezhetően tovább tudták fokozni az eddig sem akár milyen vezetési élményt. Íme a változások:

- végre már 6 gomb található közvetlenül a kormányon, ami azért így se túl sok...
- helikális kialakítású fogaskerekek, mely gördülékenyebb kapcsolatot eredményez, ezzel még finomabb és simább lett a működése és egyáltalán nem lehet érezni a fogakat tekergetés közben
- átdolgozott finomabb FFB hatások és elvileg eltűnt a ffb "lyuk" középről...
- halkabb működés
- a pedálok pozíciója több irányban is állítgatható pár fokozatot
- fordulatszám- és váltást jelző LED-ek
- javítottak némileg a markolat borítása, kényelmesebb lett a volán
- a váltó blokkról eltűnt a szekvenciális mód, de a H-váltó része érezhetően jobb lett

Momo Force, alias "piros momo"

Na ez az amivel már csak elbeszélésekben találkozhatunk, a Logitech régi nagyágyúja, a piros F1-es Momo kormány. Mára már csak a kultusza az, ami "kézzel fogható", a használt piacon se nagyon találkozhatunk vele... akinek annak idején sikerült beszerezni egy ilyen példányt, az ki nem adja már többet a kezei közül.

Arról, hogy egy Momo vs. G25 összecsapásból mi sülne ki, arról elképzelésem sincs...
reálisan átgondolva azért én a G25-re voksolnék, na de ki tudja?

FANATEC -->

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.