2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Kormány Kalauz Szimulátorozáshoz

Minden, amit a kormányokról és szimulátorkoról tudni érdemes... kezdőknek és haladóknak egyaránt ;)

[ ÚJ TESZT ]

High-End és Low-Begin

HIGH-END termékek

Mint minden műszaki és technikai műfajban (és hobbiban), itt is elérkezhetünk egy olyan szintre, ahonnan már nincs vissza út és a határ a csillagos ég. A versenyautó szimuláció mára már igazán komoly iparággá nőtte ki magát, a nevesebb versenyistállók fejlesztési munkájának és a valódi élvonalbeli versenyzők felkészülési rutinjának is szerves részét képezi a jelen technológia vívmányainak magas színtű kiaknázása. Szóval finoman szólva mindaz, ami számunkra csak "játék", az nekik munkaeszköz. Nem meglepő tehát, hogy a piacon is megjelennek és elérhetővé válnak azon termékek, melyek már egyáltalán nem a "játék" kategóriát képviselik, és ami az árukon is elég nyilvánvalóan megmutatkozik. Ezzel párhuzamosan pedig fokozatosan mutatkoznak be az olyan egyre precízebb és igényesebb szoftverek, melyekkel ezen eszközök képességeit alaposan ki is lehet használni.

A most következő pár sorban szeretnék bemutatni nektek néhány olyan gyártót, melyek már ezt a szintet képviselik, csak hogy lássuk, meddig lehet(ne) még elmenni, ha nagyon belelendülne az ember. Mindezeket csak azért mutatom meg, hogy lássuk, nem áll meg az élet a G25 szintjén és egyáltalán ne lepődjünk meg, ha egyes eszközök árcéduláján többszázezer forintnak megfelelő összeg áll..

ECCI - Extreme Competition Controls Inc

FrexGP és BRD - BallRacing Developments Ltd

Force-Dynamics cockpit VPP - Virtual Performance Parts és Sim-Gear vezérlőkkel

Troyton Racing (ezek is ECCI eszközök, csak a képek miatt raktam be)

Miután kezünkkel visszanyomtuk az állunkat a helyére, dőljünk hátra kedvenc fotelunkban és gondolkodjunk el azon, hogy mennyire gondoljuk komolyan, mennyi időt és pénzt szeretnénk áldozni a hobbinkra? ... Ha ezzel megvagyunk, lapozzuk át ismét gyorsan az előző oldalakat, remélem ezek alapján most már nem lesz nehéz kiválasztani a leginkább megfelelő kormányt a számunkra.

Az előbbi pár oldalban igyekeztem összegyűjteni nektek a jelenleg nálunk elérhető összes szimulátorozásra is alkalmas kormánytípust. Amely termékek ebben nem szerepelnek, azokat inkább kerüljük el, vagy nagyon nagyon alaposan járjunk utána, nehogy a végén rossz lóra tegyünk. Az ilyen kormányokról lesz szó a következő részben....

"LOW-BEGIN" :)

Kis "csillagászati" kitérőnk után most zuhanunk egy nagyot és következnek azon termékek és technológiák köre, melyekre szerintem nem igazán érdemes beruházni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének jók semmire, de - mint már többször kiemeltem - jelen írásban szimulátorozáshoz keresünk megfelelő partnert magunkat, ahová alapfeltétel a precíz, pontos irányítás, a jó adagolhatóság és a megfelelő kidolgozási minőség.

Konkrét márkákat és típusokat nem szeretnék felsorolni, elrettentésül szolgáljon inkább ez a kép, melyhez hasonló látvánnyal könnyedén találkozhatunk valamelyik műszaki nagyáruház polcain:

(a képen azért az ügyesebbeknek feltűnhet egy Logitech Ex és egy Momo is)

Ha csak egy kicsit is komolyan gondoljuk az virtuális autós "karrierünket", akkor ne vegyünk ilyen termékeket, mert valószínűleg idővel majd több bosszúságunk származik a használatukból, mint sem örömünk. Ezen termékekkel kezdeti lelkesedésünk is könnyen csalódottságba fulladhat, a kormány meg a szekrényünk legmélyére kerül és ott porosodva várja majd a következő lomtalanítás…

Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor ezek mégis mire jók?

Need For Speed, Test Drive, Crashday, World Racing, Midtown Madness, Flat Out, GTA, TrackMania, Evolution GT, SEGA Rally és még sokáig sorolhatnám az ismert címeket, melyek az „Arcade” oldalt erősítik, valamint bizony ide tartoznak még - a tévhitekkel ellentétben - Colin McRae Rally és a Race Dirver sorozat részei is. Ezek mind-mind nagyon látványos és igen élvezetes autós játékok, de valljuk be, a valós fizikai modellezéshez nem túl sok közük van, még ha némelyik néha azt a látszatot is igyekszik kelteni magáról. Ezen game-ek túlnyomó része nem igényelnek különösebben precíz irányítást és adagolhatóságot, egyszerűen nem erre valók, nem erre készültek és nem is ezért játszunk velük.

Ha főleg ezeket a játékokat kedveljük, akkor elgondolkodhatunk egy efféle kormány beszerzésén (drágább típust azonban nem érdemes), ami biztosan tud majd néhány örömteli pillanatot szerezni nekünk. De túl sokat azért ne várjunk az élménytől! Személyes véleményem szerint ezen programokhoz teljesen fölösleges a kormány használata, sőt, inkább csak ront a játékélményen, mint sem hogy hozzátenne bármit is. Sokkal praktikusabb és élvezetesebb megoldás lehet egy analóg controller (gamepad) beszerzése, vagy – ha más nem - maradjunk inkább csak a jó öreg billentyűzetünknél!

Félreértés ne essék, jómagam is imádom ezeket az autós őrületeket, de amint kattintok a NFS ikonjára, már közben szerelem is le a kormányomat az asztalról, mert egyszerűen nem erre való. (ez alól kivétel lehet a Test Drive Unlimited, a Project Torque és még néhány ilyen szempontból jobban sikerült darab, melyek igen is élvezhetőbbek kormány használatával)

Én nem akarok azonban megakadályozni senkit sem a kormány vásárlásában, hiszen erre a célra tökéletesen megfelelnek a fentebb bemutatott különböző olcsóbb és noname modellek, ha valaki szeretné meglepni a gyereket (kicsi gyereket!) valami kedves kis ajándékkal, vagy csak szeretné esténként levezetni a fáradt gőzt otthon a munka után.

Amire mindenképpen figyeljünk a vásárlásnál: Masszív, strapabíró, egronómikus és kényelmes fogású szerkezetet válasszunk, ami várhatóan nem hullik szét 2-3 hónap alatt. Különösen figyeljünk oda az asztalhoz rögzítés megvalósításának módjára, a markolatnál felhasznált anyagokra, és ne hanyagoljuk el a pedálok alapos megvizsgálását, megnyomkodását sem. A minél több funkció ezeknél a modelleknél általában csak egyre több hibalehetőséget jelent, törekedjünk inkább az egyszerűbb, de biztosabb konstrukciók kiválasztására.

Ami pedig abszolút fölösleges, az a Vibra funkció. Ez lényegében annyit tesz, hogy néha egyes szituációkban (ütközés, macskakő) jól megrázza a kormányt az ember kezében, de véleményem szerint teljesen fölösleges pénzt áldozni az ilyesmire, amennyiben elmúltunk már 5 évesek.

Általánosságban elmondható, hogy 12-14 ezer Ft alatt nem kapható újonnan komolyabb (szimulációs) használatra alkalmas kormánykerék, az ez alatti modellek csak könnyed "bohóckodásra" alkalmasak. (Persze egy egyszerű FFB és Vibra nélküli, jól összerakott és kivitelezett kormány kivétel lehet ez alól, hiszen a komolyabb szintű versenyzésnek egyáltalán nem alapfeltétele a erő-visszacsatolásos technológia) Ha pedig nem különösebben játszunk előszeretettel szimulációs játékokkal, akkor nyugodtan gondolkodjuk el inkább a controller használatán...

a valódi szimulátorok -->

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.