2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Kert ÉPÍTÉS házimunkában

Lejtős telken nem egyszerű kertet építeni, mivel támfalakat, lépcsőket és teraszokat kell létrehozni. De a végeredmény kárpótol.

[ ÚJ TESZT ]

Gabion támfal

A szomszédos üres telket mindig nekem kellet gondozni, mert a tulaj nem jött oda.
2019-ben megvettem, azóta is azon dolgozom, de legalább saját kedvemre alakítom.

A telek hátulján igénytelen akácos terült el, szintje 2 m-rel magasabban volt, mint az eredeti telkem melléképülete ( a sár mindig oda is folyt). A hátsó szomszéd telke is abban a magasságban terpeszkedett.

Kis segítséggel kivágtam az akácfákat. Nem egy jó meló, friss hajtások nagyon tüskések. Viszont a melléképületben van miből megrakjam a kandallót.

Elmarattam a dombot, de meg kellett oldani, hogy a hátsó szomszéd kertje és kerítése ne szakadjon rám, azaz támfalat kellett építenem. Nagyon sokat gondolkodtam, olvasgattam a témában. Mivel döntően önállóan - ugyan lassú tempóban - kellett megépítenem, un. gabion támfal mellett döntöttem.
A tervezésben/kivitelezésben néhány útmutató sokat segített. Alapfogalmak ebben is le vannak írva.

Betonozni nem akartam, így öntartó, teraszos, 2 db 0.5 m széles, 1 m magas, 16 m hosszú támfalat építettem. A gabion fal akkor tartja meg magát "segítség nélkül", ha csak 2x olyan magas, mint amilyen mély. Ha magasabb, beton alapozás és betonba ágyazott oszlopok szükségesek.

Nagy és kis géppel kiásattam az árkot, de sajnos rengeteg kézi korrekció maradt rám. Jó nagy eső is jött, kb. 2 m3 sarat mertem ki esővíz kiszivattyúzása után...
Sajnos a végénél nem 60, hanem 100-110 cm szélesre sikerült az árok. Így sokkal több munka volt az alapozás és jóval több bazalt zúzalék is ment bele. De később kiderült, ha nem olyan széles, akkor a felső árokba nem tudtam volna talicskával feljutni, nem fordult volna be (Így is elég trükkös volt a felső kanyarban teli talicskával megfordulni.)

20 tonna zúzalékot hordtam bele talicska segítségével, majd lapvibrátorral megdöngöltem. Ügyeltem arra, hogy egyenletes legyen és néhány fokban hátrafelé lejtsen. Sajna bazaltkövet, mivel szögletes, nem is olyan könnyű lapátolni...
Néhány napja üzent a Google Photos ezekkel a fotókkal: "Éld át újra ezt a napot"... Annyira azért nem volt jó... Elég volt egyszer is.

Gabion kosarak és a gabion kő beszerzése jóval nehezebb volt, mint gondoltam...
Mosott folyami kavicsot nem tartottak nagy méretben, de egyébként is un. vízépítő kő való a támfalba.
Az alapba szánt bazalt zúzalék (0-70 mm) nagyobb darabjait válogattam lapátolás közben, de ez nem volt nagy mennyiség:

Gabion követ horror áron mérték, 35.000 Ft/tonna és afelett a gabion kereskedések.
Bányából sikerült vízépítő bazaltkövet vennem (60-230 mm). Nyerges vontatóval szállították, de a nyerges nem tudott minimális dombra sem felmenni, így a telek aljára borította le a 30 T követ. Dombra feltalicskázni nem nagyon akartam (épp elég volt, amikor a kosarakhoz vittem talicskával), szerencsére az utcában lakik egy mélyépítő vállalkozó, nagyon rendes volt, markolóval felpakolta a követ a domb tetejére. A kövek ára bányából 7000 Ft/t-ba került. (+ fuvardíj)

Szintén a vártnál jóval nehezebbnek bizonyult a gabion kosarak beszerzése. Először egy online céggel próbálkoztam: ...XL néven lehet megtalálni, még az Amazonon is fenn vannak a termékei (gabionok is). Ingyen kis és visszaszállítás és a nem olyan vészes ár miatt döntöttem mellette. Ugyan a drótháló 4 mm helyett 3 mm volt, de gondoltam, ennyi belefér. Sajnos csak részben szállították ki, majd 30-40 levélváltás után elismerték, hogy nem teljes a kiszállítás, de legalább egy hónap múlva várható a maradék teljesítése...
A rácselemek barna kartonpapír csomagokban érkeztek, mérettől függően 2-3 csomagban. Elkezdtem összeállítani, az első kosár még elfogadható volt.

Kivettem egy szabadnapot, édesapám is eljött segíteni a kosarak összefűzéséhez, gondoltam, folytatom a munkát, de a csomag kinyitása után majdnem sírva fakadtam, a horganyzott kosárelemek rozsdásak voltak:

Az összerakott rövid támfalelemen kívül visszaküldtem az összeset, a kiszállításra várókat visszamondtam. Kb. 40 levélváltás és 1 hónap után kaptam vissza a pénzt - több részletben...

Ezután elkezdtem magyar gyártókat keresni, még ha nem is szállítanak ki és az ár is több...
Helyi horganyzott rács-kerítés forgalmazó csak olyat tartott, amit nekem kellett volta méretre vágni. Egy magas ágyást készítettem olyanból később, mivel maradt kő, de a 4x1 m-es ágyáshoz majd 3000x kellett vágnom, 2x16 m-en nem lehetett volna kivitelezni..

Két gyártót találtam, egyik sem szállított volna ki magán emberhez, a TRGY-t választottam, győri telephelyük is van, de nem szállították le oda 2 hét után sem. Mivel szeptember volt, sürgetett az idő, tél előtt be akartam fejezni, így inkább elmentem utánfutóval Tokdaltáróra, a gyárba. A kosárelemek a TRGY-nél 3x1x0.5 m-es kosarakhoz voltak. Minőség megfelelő, nem rozsdás. Az elemeket spirállal kell összefűzni, ami 2 emberes és ha nem egyenletes a talaj, nem is olyan könnyű munka. (Menet közben rájöttem, hogy térkövön egyszerűbb a sima talaj miatt, majd a 3 m-es kosarat még oda lehet cipelni, majd helyben a végeket összefűzni)

Képen az is látható, hogy a kő berakodás előtt geotextíliát tettem a kosarak mögé, valamint vascsöveket kötöttem fel merevítésnek, hogy a belepakolt kövek ne nyomják szét annyira a kosarakat. A köveket talicskába raktam kézzel, majd onnan pakoltam bele egyesével a kosarakba egyedül, vagy édesapám segítségével. Nagyfiam már Budapesten tanul, de hétvégén a kosarak összefűzésében ő is segített. Pakolás közben forgatni kell a köveket és figyelni, nem nyomódik-e ki nagyon a kosár. Időszakosan 50 cm-es kampókat kell beakasztani, ami segít a kosár formájának a megtartásában, de ez is inkább kétemberes művelet, mivel össze kell nyomni a kosarat 48-cm-esre, hogy a két kampó be tudjon akadni.
Gabion kő pakolás közben megkezdtem a háttöltést is zúzott kaviccsal (ami újabb 10 t kőlapátolást jelentett). Sajnos az első körben rendelt nyerges vontatós 24 t kő nem lett elég, egy kisebb teherautó kőre még szükség lett. Összesen 30 t bazaltkövet pakolgattunk bele. A teraszra - a második támfalhoz - elég nehéz volt talicskával feljutni, mindig csak félig pakoltam meg.
Kövek berakása után jött a kavicsos és földes háttöltés:


A gabin kosarakat letakartam a háttöltés alatt, ne menjenek tele zúzott kővel, földdel.


Egy kis lépcső is készült maradék beton támfal és Barabás blokkelemekből,
hogy könnyű legyen feljutni a teraszra.


A teraszt geotextíliával és mosott kaviccsal fedtem be, mivel problémás lett volna fűnyírás.
Itt-ott azért kinő a gaz, amit lehet gyomlálgatni...

Az alsó sor alá is tettem egy 50 cm széles mosott kavics ágyat, hogy a felverődő sár ne koszolja be a támfalat. (Füvesítés még jóval később lett megoldva, pontosabban folyamatban van.) Legfelső teraszra málna és szeder került.

Az alapozásban az alsó sor háttöltésében segíthetett volna kis gép (, ha oda tudtam volna szervezni egyet), de a gabion köveket csak kézimunkával lehet berakni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Egy ház új téglaruhája

    Szeletelt téglával szépen fel lehet csinosítani egy épület külső megjelenését, akár házi kivitelezésben is.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.