Hirdetés

2020. február 23., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

IBM HTPC 1. rész

IBM M51 USFF ház átalakítása mITX-es házzá letölteni, filmnézésre, fájlszervernek.

[ ÚJ TESZT ]

Táp összeszerelés, további tervek

Táp befejezése

Szépen beforrasztgattam minden kábelt. Úgy alakítottam ki a tápot, hogy 2 periféria ágat csináltam az egyből, így akár 4 vinyót is rá lehet kötni. Terveimben jelenleg két 2.5"-os vinyó és egy DVD olvasó szerepel. Ezeket, plusz az alaplapot bőven bírnia kell a 200W-os tápnak.

Hirdetés

Még egy plusz csatlakozót építettem a tápra, még pedig 6 pines VGA csatit. Sokan kérdezhetik, hogy miért. Távolabbi terveimben szerepel egy Brazos platform és mellé egy középkategóriás kártya. Ezért került fel a 6 pines csati. Számításaim szerint éppen elég lesz a 200W-os teljesítmény, még ha 80% alatti hatásfokkal is számolok.

A SATA csatlakozókat egyelőre nem harisnyáztam, mert még nincs meg a végleges helye a vinyótartónak. A második SATA tápcsatlakozó majd csak az után fogom felrakni, ha már kész van a tartó.

Miután kész voltam mindennel, jött a nagy izgalom: indítsuk el a tápot. Nem akartam az alaplapomat tönkretenni egy esetlegesen hibás forrasztás miatt. Szerencsére van egy tápteszterem, így arra kötöttem minden csatit és bedugtam a tápot. Szerencsére mindent jól csináltam, így minden megfelelően világított és az értékek is megfelelőek voltak.

Ha már benne voltam a harisnyázásban, megcsináltam a frontpanel csatlakozókat is. Itt magát az érintkezőket is le kellett cserélnem, mert természetesen azok se szabványosak, plusz túl hosszúak voltak a kábelek.

A ház egy-két hibáját is javítottam. Kiegyengettem a tetejét és az alját, visszanyomtam a DVD- és a vinyótartót. Így már akadás nélkül össze tudom csukni a házat (sajnos eleinte egy nagyobb kattanással lehetett csak).

További tervek

A továbbiakban majd a házat akarom kicsit átalakítani. A tetejébe egy 12 centis ventit akarok rakni, így majdnem a teljes alaplapot tudom hűteni. Emiatt majd ki kell vennem a 3.5"-os vinyó tartóját, de ez nem probléma, mert úgyis 2.5"-ost fogok használni.

Meg kell csinálnom a 2.5"-os vinyók tartóját, egyelőre 2db-ot tervezek beszerelni. Ezek után le kell cserélnem a teljes hátlemezt. Ez lesz a kicsit bonyolultabb művelet, mert az alaplap hátlapjától kezdve az LP videokártyáig mindent ki kell mérnem.
Mivel ez elég bonyolult lesz, ezért az egészet egy lakatos műhelyben lézerrel vágatom majd ki. Ehhez viszont kész tervek kellenek. A költségek csökkentése érdekében saját magam terveztem meg a hátlemezt.

Két verzió is készült:
Az első verzióban csak egy LP-s kártyát lehet majd betenni a házba, a másodikban pedig egy riser segítségével az alaplappal párhuzamosan egy teljes értékű kártyát is, bár ilyenkor le kell mondani a felső 12-es ventiről.

Még nem tudom, melyik verzió lesz. Rengeteget kell még mérnem, mert szeretném, ha elsőre jó lenne a lemez. Ha már elkezdem szétvágni a házat, akkor derül ki, hogy pontosan mennyi helyem is lesz a megvalósításra.

Egyelőre itt tartok. Remélem hamar jöhet a folytatása a sorozatnak. Addig is köszönöm, hogy elolvastad a cikkem.

Album a képekhez.

Ha hibát találsz, kérlek jelezd, javítani fogom.

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.