2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

IBM HTPC 1. rész

IBM M51 USFF ház átalakítása mITX-es házzá letölteni, filmnézésre, fájlszervernek.

[ ÚJ TESZT ]

Táp moddingolása

Táp átalakítása

Először is szétszedtem a tápot, hogy lássam, mivel is van dolgom. Igaz nem értek a tápokhoz, de már ránézésre lehet látni, hogy minőségről van szó.

A ventilátor, mint már említettem, egy 5 centis darab, SuperRed gyártmány. Nem nagyon láttam még ezt a gyártót, neten rákeresve valami kínai cég, de nem sok dolgot sikerült kiderítenem. A lényeg, hogy a táp elektronikája hőmérséklet alapján szabályozza, így nagyon halk alapjáraton.

A kábelek cseréjéhez kellett szereznem egy donor tápot. Mivel minőségi tápról van szó, ezért csak minőségi kábeleket akartam beletenni. Sokat keresgettem hardveraprón, de mindenhol csak a vékony kábeles tápok voltak. Egyik nap rám írtak, hogy van egy Trust 570W-os hibás táp. Rögtön kértem adatokat és képeket, meg utánanéztem, hogy milyen belseje lehet. Szerencsére viszonylag jobb minőségű belsőt használtak, és a kábelek is jóknak bizonyultak, így megvettem.

Mivel nem tudtam, milyen hosszú kábelek kellenek, ezért először csak kiforrasztottam mindkét táp paneljából mindent.

Ezután a tápot visszaraktam a borítás nélkül a házba, és hozzámértem a kábeleket bő 1-2 centis plusz ráhagyással.

Mivel jelenlegi alaplapomon csak 1 db 20 pines csati van, ezért úgy döntöttem, hogy modulárisra csinálom meg a tápot, hogy a felesleges kábelek ne foglalják a helyet. A 20 pines alaplapin kívül mindent leszedhetőre csináltam, még a plusz 4 pines részt is 24 pines részből.

Sokat gondolkoztam, hogy milyen csatikat használjak, először sima molex csatikra gondoltam, de mivel szabványos csatikról van szó, féltem, hogy könnyen rossz helyre dughatok egy-egy kábelt, így végül egy másik fajta csatlakozót választottam. Sikerült olyat találnom, ami nagyon hasonlít a venti csatlakozókra, de van egy biztonsági pöcök, ami nem engedi szétcsúszni. Természetesen ez a csatlakozó méretben sokkal nagyobb, mint a ventilátoroké, és kifejezetten nyomtatott áramkörhöz készült tápcsatlakozó.

Először úgy akartam megcsinálni, hogy szétvágom a tápot és egy kis panelre építem a csatlakozókat, de végül helyhiány és az érintésvédelem miatt úgy döntöttem, lengő kábelen lesznek a csatlakozók. Így az anya csatlakozók kerültek a tápra, az apa csatik pedig a kábelekre.

Igaz a gép belseje nem lesz látható, de ennek ellenére úgy döntöttem harisnyázni fogom a kábeleket.

A ventilátort is kicseréltem, mert a házhoz kaptam még egy 5 centis ventit, ami eredetileg a ház hátuljában volt, de erre be volt kötve a fordulatszám visszajelzés, plusz sokkal rövidebb kábele volt. A tápba beépítettem egy 3 pines csatlakozót, és kivezettem a tápon kívülre a fordulatszám visszajelzést egy anya csatival.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.