2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Huawei G8 - A nagy kínai gravitációs gyorsulás

Mire elég másfél év után egy vérbeli középkategóriás? Bizony vannak kompromisszumok.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftver

Ahol nincs nyers erő, ott az optimalizáláshoz kell nyúlni. Azt előrebocsájtom, hogy az SoC system on chip Forma 1-en nem teljesít sehogy sem a teszt alanya. Itt látszik, hogy mire volt elég a pénzünk. A rendszer lelke egy Snapdragon 615-ös chip Adreno 405-nel párosítva s ez mind 28 nm-en tálalva. 8 mag ide vagy oda, mind A53-asok BigLittle architektúrában (4x 1,5 GHz + 4x 1,3 GHz). A magoknak maximum a fogyasztását lehet kiemelni pozitívumként, mivel nem esznek annyit, mint a nagyobb testvéreik. Igen, a szokásos "beleférhetett volna egy 650-es is" most sem fog működni, a mérnökök így döntöttek, szisztéma kielégítően operál. A rendszert 3 GB LPDDR3 RAM támogatja, hogy minél több alkalmazás tudjon a memóriában maradni, így máris jobban hangzik a történet. Flash tárolóból is bőkezűbben mértek a mérnökök, 32 GB eMMC 4.51, amiből első indításra 21 érhető el, ez tovább bővíthető SD kártyával

Frissen kibontva engem még 5.1.1-es rendszer fogadott EMUI 3.1-el, viszont másfél év alatt jött pár frissítés, ezért én az aktuális verziót szeretném bemutatni. Jelenleg egy 6.0.1-es Android fut a telefonon, megspékelve egy 4.0.2-es EMUI-val és egy 2016 decemberi biztonsági frissítéssel. Sokat gyorsult az alapokhoz képest, persze nem csont nélküli, az EMUI főoldal meg-megakad esetenként, és érezhető, hogy a rendszer küzd a felülettel. Hardverigényesebb játékokat nem próbáltam, de az alapok játszi könnyedséggel futnak a szerkezeten. Radikális melegedést nem tapasztaltam soha, langyosodni tud a hátlap, ha épp megerőltető feladatok sorait tűzöm ki a készüléknek.

Van egy csokor hasznos és haszontalan Huawei alkalmazásunk is előretelepítve. Kezdjük is az előbbivel. Kapunk egy teljesen használható fájlkezelőt vault opcióval, ahol a szenzitív adatainkat tudhatjuk biztonságban ujjlenyomattal vagy kóddal. A Backup eléggé beszédes, itt szinte mindent le tudunk menteni a telefonunkról, hogy megelőzzük az adatvesztést kár esetén. Kapunk FM rádiót és egy Phone Managert, ami segít karbantartani a készülékünket, RAM-ot és cache-t üríteni, végezetül hasznos információval szolgál az állapotáról. A kötelező Google csomag is ott díszeleg egy neki fenntartott mappában, a WPS Office is felfedi önmagát, ami egy hasznos all in one office csomag.
Van pár dolog, ami viszont eléggé szúrja az ember szemét, amikor először kapcsolja be a telefont, ezek a trial játékok, például amitől én szinte vérszemet kapva szabadultam meg. Ilyen volt még a mirror alkalmazás is, ami csak annyit csinált hogy elindította az előlapi kamerát.

Az EMUI híres a gazdag funkcióválasztékáról is, ezt a G8 sem árnyékolja be. Van dupla koppos feloldás, ujjlenyomat-gesztusok, amit a Pixel újra feltalált, lehet állítani adatforgalom-korlátokat, és feketelistázni számokat is. Mélyen témázható és személyre szabható az egész felület. A beállítások menü mellesleg eléggé összekuszált, de található 3 fajta akkukímélő mód, lehetőségünk van feláldozni a rendszer minden kényelmi funkcióját a híváson és SMS küldésen kívül az energiahatékonyság oltárán.
Ami meglepetésként ért, hogy van osztott képernyős módunk, ám eléggé rövid pórázon, csak bizonyos gyári és egy-két letöltött alkalmazással tudjuk használni. A másik meglepetés az időzített ki-be kapcsolás lehetősége a G8-nál, ilyet eddig csak MTK processzorral szerelt készüléken láttam. Hasznos még az engedélykezelő beállítás és a "Ne zavarjanak" opció is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Elephone P8 – a telefon

    A távol-keleti gyártó egy olyan készüléket alkotott, amibe nagyon nehéz belekötni, de mégis van némi rés a pajzson.

Előzmények

  • Logout TV: Huawei G8

    A Huawei felsőközépkategóriás telefonja, a G8 elég jó versenyző a kategóriájában, de persze vannak hátrányai.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.