2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Huawei G8 - A nagy kínai gravitációs gyorsulás

Mire elég másfél év után egy vérbeli középkategóriás? Bizony vannak kompromisszumok.

[ ÚJ TESZT ]

Kamera, multimédia

Előre szeretném jelezni, hogy nem igazán értek a fotózáshoz, az alapokat ismerem. Magammal szemben kritikus leszek, és próbálok mindenre kitérni.

A fő képalkotó egy 13 megapixeles szenzor amelynek f/2.0 rekeszértékű lencséje optikai képstabilizátorral és egy dupla tónusú LED-del van megfűszerezve. Az előlapi szenzor egy 5 megapixeles, mezei változat. A hátlapi képes FullHD-ban mozgóképanyagot felvenni 30 fps maximummal, míg az előlapi csak 720p-vel zötyög.

Maga a szoftver elég nagy ráncfelvarrásokon esett át, időközben kaptunk professzionális módot, ahol fehéregyensúlyt, záridőt, ISO-t (800-ig), és fénymérést állíthatunk. Van panoráma mód, utófókuszálás mód, külön opcióként van jelen a HDR mód, vízjel és dokumentum mód. A személyes kedvencem a Time-Lapse 720p-ben, el lehet vele mókázni, viszont lassított felvételre nincs lehetőség. Elég bőséges tehát a lehetőségek tárháza. A beállításokban a képstabilizátort tudjuk még állítani, a felbontással és egyéb apróságokkal egyetemben.

A képek többnyire jól sikerültek, bár az időjárás nem volt velem kegyes. Az látszik, hogy a színeket kicsit mellélövi és túlszaturálja az algoritmus, viszont nincs semmi aberráció. Ami viszont jelen van, az a képzaj, ha a széleknél ráközelítünk a részletekre, előbukkannak a zavaró hálószerű rétegek. Az éjszakai képek szó szerint befeketítik a kameráról alkotott képet, többnyire csak vakuval szabad használni a telefont ilyen szituációkban, hagyom is a képeket beszélni helyettem.

[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]

A gyári videólejátszó szoftver egészen H.264-as kódolásig játssza le az MP4 file-okat 1080p-ig, utána már nem képes nagyobb pixelszámmal dolgozni. Külön pozitívum a DivX tartalmak natív támogatása is. Be lehet állítani, hogy a véletlen érintések ne állítsák le az éppen nézett anyagot. A Youtube alkalmazás is enged 1080p mellett 60 fps-re is felskálázni, ami kellemes meglepetés.

A zenelejátszási képességek több szempontból is maradandók a jack dugón keresztül. Először is rendelkezésünkre áll DTS hangzásjavítás, ami nem csak a gyári zenelejátszóban, de a Spotify-ban is hallható előnyökhöz segít hozzá (ám csak a gyáriból lehet ki-be kapcsolni). A mélyek nem tolakodnak előre, mégis érezhetően erős a jelenlétük, a magas hangok sincsenek elszállva, pont egyensúlyban vannak. Az összkép egységes, persze köszönőviszonyban sincs egy V20-szal, de nekem ez az eddigi legjobban szóló telefonom fülhallgatón keresztül. Amennyire jó az analóg "háromésfelesen", annyira gyenge a multimédiás hangkeltő, amely az alsó rács egyikében található, közepesen hangos és maximum hangerőn minden más hangszín elveszik a magasok között, látszik, hogy erre nem figyeltek azért oda. FM rádió RDS-sel van, többet nem is lehet róla írni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Elephone P8 – a telefon

    A távol-keleti gyártó egy olyan készüléket alkotott, amibe nagyon nehéz belekötni, de mégis van némi rés a pajzson.

Előzmények

  • Logout TV: Huawei G8

    A Huawei felsőközépkategóriás telefonja, a G8 elég jó versenyző a kategóriájában, de persze vannak hátrányai.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.