2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

HTC One X vs. Samsung Galaxy S3

Itt az idő, hogy egymásnak eresszük a csúcsragadozókat és megnézzük, felül tud-e valamelyikük kerekedni?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, külcsín

A Samsung és a HTC felvonultatta az utóbbi két hónapban a négymagos zászlóshajóit. Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mind a két csúcskészülék, a HTC One X és a Samsung Galaxy S3 is a rendelkezésemre áll, ezért úgy döntöttem, hogy készítek egy összehasonlító elemzést, melyet most megosztok a mélyen tisztelt közönséggel.

A teszt során a főbb különbségekre fogok kitérni, valamint azon tulajdonságokra, melyek pozitív vagy negatív irányban befolyásolják a mindennapi használhatóságukat. Rögtön itt, az elején le szeretném szögezni azt, hogy az összehasonlítást a legfrissebb gyári szoftverekkel végeztem, root és egyéb szoftvermódosítások nélkül.
Azért fontos ezt elmondanom, mert lehet mind a két készüléket szoftveresen javítani nem hivatalos módokon, azonban sok olyan felhasználó van (szerintem ők vannak többen), akik nem módosítanak semmit és csak a hivatalos firmware frissítéseket hajtják végre.

Gyári tartozékok

A dobozokat felnyitva rögtön észrevesszük, hogy egyik gyártó sem vitte túlzásba az extra kellékekkel való ellátását a felhasználóknak.
Mind a két pakkban megtalálhatunk egy adatkábelt, valamint egy töltő-fejet, melyeket összedugva tudjuk tölteni a készüléket hálózatról. Sokaknak fájó pont volt, hogy a hamarabb piacra dobott One X-nél nem csomagoltak külön adatkábelt és töltőt.
Nos, a Samsung úgy tűnik szakított ezen hagyományával , és már ők is csak egy kábelt adnak a gyári csomagban.

Mind a két készülékhez kapunk egy headsetet is, a HTC-nél egy igen alap darabról beszélhetünk, zenehallgatásra kevésbé, beszélgetéshez viszont jól használható. A Samsung csomagjában már egy fokkal jobb hangminőséget nyújtó „agybadugós” fülest találunk, melynek kellemes a teljesítménye (amit furcsának találtam az az, hogy a kék Galaxy S3-hoz is fehér fülest adtak).

Tartozékok tekintetében a füles miatt a Samsungot részesítem előnyben.

Anyaghasználat és összeszerelés

A One X egy polikarbonát „unibody” házból áll, melynek a legfőbb tulajdonsága, hogy egybe van öntve, míg a Galaxy S3 is plasztikból épül fel, ám annak egy gyengébb fajtájából. szerk.: közben megtudtam, hogy a Samsung is polikarbonát ház, úgyhogy elnézést kérek ezért a kis hibáért. (köszönet Kelzsoca kollegának) A Samsung hátlapján az akkumulátorfedő levehető, így tudjuk házilag is cserélni az akksit, akár nagyobb teljesítményűre is válthatunk. A hátlap alatt találjuk a SIM-foglalatot és a MicroSD kártyahelyet (egészen 64 GB-os nagyságig kezeli a kártyákat), a telefon jelenleg a 16 GB beépített memóriás változatában kapható (melyből valamivel több, mint 12 GB használható), elviekben a jövőben a piacra fog kerülni 32 és 64 GB-os változat is.

A One X esetében az egybeöntött ház miatt nem tudunk hozzányúlni az akkumulátorhoz, memóriakártyával való bővítés nincs, viszont kapunk egy 32 GB-os belső tárhelyet, melyből szűk 27 GB szabadon használható.

Mind a két készülék micro SIM-kártyával használható.

A fronton a kijelzőket mind a két készüléknél a Corning által gyártott Gorilla Glass védi, itt annyi a különbség, hogy a One X-ben az első generációs változat található, míg a Galaxy-ban az újabb, 2-es jelzéssel ellátott változat, amely az ismertetők alapján 20%-kal vékonyabb, mint az elődje.

A fizikai home-gomb jelenléte számomra pozitív, nekem jobban tetszik az, ha nem csak kapacitív gombok találhatók a fronton. Az androidos készülékekre jellemző csatlakozók melett a HTC-n található egy dokk-csatlakozó is.

A két készüléket kézben tartva az ember azt érzi, hogy mind a kettő szép, de a HTC-ben van valami plusz, valami, amitől sokkal inkább prémium érzést kelt.
A Samsungnak egy kicsit kellemesebb a fogása, a kerekített vonalak jobban simulnak az ember tenyerébe.

Ami az S3 felé billenti a mérleg nyelvét, az a memória bővíthetősége és az akku cserének a lehetősége. Ebben a szekcióban a leírtak ellenére nem kívánok nyertest hirdetni, mivel személyes preferencia kérdése, hogy kinek melyik fekszik jobban, elég-e a One X 32 GB beépített memóriája, vagy sem, akar-e élni az akkumulátor cseréjének a lehetőségével, vagy inkább legyen egyben a ház.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.