Hirdetés

2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hosting környezet Debian 6 alatt

Ingyenes webhosting panel, ami képes virtualizálásra is? Igen! ISPConfig 3 és OpenVZ telepítési útmutató.

[ ÚJ TESZT ]

Az OpenVZ és ez ISPConfig házasítása

Lépjünk be a már feltelepített ISPConfig admin felületére, majd a felső menüsoron válasszuk a "System" menüpontot, majd azon belül a bal oldalt található "Server Services" almenüt. A bejövő ablakban pipáljuk ki a "Vserver-server" szolgáltatást, végül kattintsunk a "Save" gombra. Ezzel engedélyeztük az ISPConfigban a virtuális szerver szolgáltatásának támogatását.

[ + ]

(Megjegyzés: Lehet, hogy bug, de az is lehet, hogy ez csak nálam fordult elő, azonban amikor legutoljára próbáltam, akkor valamiért nem működött az automatikus engedélyezés, tehát hiába pipáltam ki a szolgáltatást, az ISPConfig nem aktiválta. Erre viszont csak akkor jövünk rá, amikor már végeztünk az útmutatóval, hoznánk létre az első virtuális gépet, de az nem indul el. Ilyenkor érdemes a logokba beleolvasni, hátha ad valami kiindulási pontot. A megoldás ebben az esetben az volt, hogy manuálisan kellett létrehoznom egy symlinket az ISPConfig plugins-available mappájában található OpenVZ modulról az ispconfig plugins-enabled mappájába.)

Katitntsunk a felső menüsoron a "Vserver" ikonra, azon belül pedig navigáljunk az "OSTemplates" bal oldali almenüpontra. Ott válasszuk a "Debian minimal" menüpontot. Nagyon fontos, hogy a "Template filename" pontos ugyanaz legyen, mint ami a letöltött CD képünk neve is. Tehát 32 bites rendszer esetében "debian-6.0-i386-minimal", 64 bites rendszer esetében pedig "debian-6.0-amd64-minimal". Szintén fontos, hogy a .tar.gz végződést ide NEM kell kiírnunk. Az "Exist on all servers" és az "Active" gomb minden esetben legyen kipipálva. Ha ezek megvannak, akkor kattintsunk a "Save" gombra és mentsük el a módosításokat.

[ + ]

Az utolsó lépés az IP címek hozzáadása. Kattintsunk a bal oldali "IP adresses" menüpontra, majd az "Add new record" gombra. Fontos megjegyezni, hogy minimum 2 IP címre lesz szükségünk a virtualizáláshoz. Egy a szerverünknek, egy pedig a virtuális gépnek. Ebből következik, hogy minden egyes virtuális géphez szükségünk lesz egy új IP címre. Adjuk hozzá az IP címeket, mentsük el őket, és létre is hozhatjuk az első virtuális gépünket.

[ + ]

Kattintsunk bal oldalon a "Virtual Servers" gombra, majd az "Add new record"-ra. Itt részletesen be tudjuk állítani az új virtuális gép paramétereit, plusz ki tudjuk választani milyen rendszert szeretnénk virtualizálni. Jelenleg csak a Debian CD kép választható, mivel mást nem töltöttünk még le.
Ki kell választanunk egy IP címet és meg kell adnunk egy hosztnevet is. A "VM Password" mező mögötti karaktersor pedig az új gépünk root felhasználójának login jelszava lesz. Az "Active" és a "Start at boot" menüpontok legyenek kipipálva. Ezek után készen is vagyunk. Ha szeretnénk, akkor az "Advanced" fül alatt részletesen is beállíthatjuk a rendszernek kiosztott memória és CPU magok/egységek mennyiségét. Kattintsunk a "Save" gombra, várjunk pár percet, és ha minden jól megy, akkor csatlakozhatunk is Putty-val az újonnan létrehozott rendszerünk IP címére.

[ + ]

Ha valami miatt nem sikerülne a csatlakozás, akkor lépjünk be SSH-n keresztül az anyaszerverünkre és adjuk ki a vzlist -a parancsot. Ilyesmit kellene látnunk:

CTID NPROC STATUS IP_ADDR HOSTNAME
101 7 running 192.168.0.106 vm1.ispconfig.local

Ha nem ez tárul a szemünk elé, akkor nem indult el a container és valami probléma van. Ilyenkor szintén ajánlatos a logokat ellenőrizni először.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.