2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Gwent

A Gwent mini kártyajáték olyan mint a politika, csak őszintébb - Sigismund Dijkstra.

[ ÚJ TESZT ]

Kártyák, Képességek

Alapvetően kétféle kártya van – egységek, melyek pontértéket képviselnek, illetve speciális kártyák.

Az egység kártyák több szempontból csoportosíthatók:

Fegyvernem – az egységek három fegyvernemhez tartozhatnak, közelharci, távolsági, és ostrom, ezek egy-egy sorban helyezkednek el a táblán.
Hovatartozás – az egységek tartozhatnak frakcióhoz, ez esetben csak az adott pakliban használhatók, de lehetnek semlegesek, ez esetben, több pakliban is használhatók.
Képesség – a kártyák egy része csak pontértékkel rendelkezik, azonban vannak olyan egységek is, amik a pont mellett valamilyen különleges képességgel is rendelkeznek (ezekről később részletesen is lesz szó).
Hős kártyák – a normál egységek mellett vannak hős kártyák is (a számértékük arannyal van körbefuttatva), amik a magas pontszámaik mellett annyi extrával bírnak, hogy a speciális kártyák hatásai rájuk nem érvényesek. Sem a negatív, sem a pozitív hatások, ezt nem árt észben tartani!

Most nézzük a speciális kártyákat:

Dermesztő fagy (Biting frost) – minden közelharci egység pontértékét 1-re csökkenti le (kivétel a hősökét, ahogy a többi időjárás kártya sem érvényes rájuk). Azonban a további bónuszok érvényesülhetnek (Parancsnoki kürt, Szoros kötelék, stb.). Fontos észben tartani, hogy nem csak az ellenfél egységeire hat, hanem a sajátjainkra is.
Átláthatatlan köd (Impenetrable fog) – minden távolsági egység pontértékét 1-re csökkenti le. Ezen felül ugyan az érvényes rá, mint a fagyra.
Felhőszakadás (Torrential rain) – minden ostrom egység pontértékét 1-re csökkenti le. Ezen felül ugyanaz érvényes rá, mint a másik két időjárás kártyára.
Tiszta idő (Clear weather) – Semlegesíti az aktív időjárás kártyákat.
Parancsnoki kürt (Commander’s horn) – az általunk kiválasztott sorban megduplázza az összes nem-hős kártya pontértékét.
Álca (Decoy) – az általunk kiválasztott kártyát a saját oldalunkról visszatehetjük az elérhető kártyáink közé. Hősökre nem használható.
Felperzselés (Scorch) – a legerősebb kártyát/kártyákat leveszi a tábláról. Az erősségnél a pontértéket veszi figyelembe, és minden, az aktuálisan legmagasabb pontértékkel rendelkező kártyát leveszi a tábláról (függetlenül attól, hogy melyik játékosé). Hősöket nem vesz le, és az ő pontértéküket nem veszi figyelembe.

Egységek különleges képességei:
(segítségképp linkeltem mindegyik képességhez egy megfelelő kártyát, a képesség piktogramja a kártya közepén lévő fehér körben látható)

Tűzvihar (Scorch - close combat) – ezzel a képességgel csak Villentretenmerth nevű semleges egység kártya rendelkezik, ez a Felperzselés egy specifikus változata. Ha az ellenfél közelharci egységeinek összértéke nagyobb, mint 10, leveszi a legnagyobb pontértékű közelharci egységet/egységeket. Tehát ha az ellenfélnek van fenn egy 5 pontos, és két 6 pontos közelharci kártyája, a két 6 pontos kártyát veszi le tőle. A sima Felperzselés kártyával ellentétben ennek nincs semmilyen lehetséges hatása a játékosra.

Parancsnoki kürt (Commander’s horn)Dandelion rendelkezik egy Parancsnoki kürt képességgel, ami ugyanazt csinálja, mint a sima kártya, de csak a közelharci egységekre, és Dandelion pontszámát nem duplázza. Dandelion mellett nem használhatunk az adott sorra Parancsnoki kürt kártyát, szóval négyszerezni nem tudunk sajnos.

Fürge (Agile) – az ilyen képességgel rendelkező egységnél mi dönthetjük el, hogy közelharci, vagy távolsági egységek közé tesszük.

Szemle (Muster) – használatnál automatikusan kiveszi a pakliból az összes, azonos nevű kártyát, és felrakja a táblára. Fontos részlet, hogy a pakliban lévő (tehát a már kihúzott, és a még nem kihúzott, de nem felhasznált) kártyák közül veszi ki a többi kártyát, a már felhasznált kártyák közül nem! Ezt tartsuk észben, sem álcával lehozva, sem orvossal visszahozva nem aktiválható újra a Szemle képesség.

Orvos (Medic) – a már felhasznált kártyák közül választhatunk ki egyet, ami visszakerül a táblára. Működik a medic-ek egymásba fűzése, vagyis egy mediccel, ha visszahozunk egy másik medicet, azzal még egy kártyát visszahozhatunk.

Szoros kötelék (Tight bond) – a „Szoros kötelékkel” rendelkező, azonos kártyák egymás mellé helyezve megduplázzák az értéküket. Három azonos kártya mellet háromszorosra nő az egyes kártyák értéke.

Harci kedv emelése (Morale Boost) – az adott sorban az összes nem hős kártya értékét 1-gyel növeli, de a saját értékén nem változtat.

Kém (Spy) – a kém kártyát az ellenfél oldalára tehetjük fel, és pontértékével az ellenfél pontszámába számít bele, azonban cserébe húzunk két véletlenszerűen választott kártyát a paklinkból. Az ellenfél által hozzánk rakott kémet a következő körben Orvos kártyával felhasználhatjuk, vagy álcával levehetjük és már az adott körben használhatjuk az ellenféllel szemben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.