2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

GTX470 vs HD 5850 OC platformteszt

Az nVidia hosszas várakozás után megszülte az új csodát, de milyen lett a vga?

[ ÚJ TESZT ]

Prológ

Frissítve!

A kártyák és a teszteredmények bemutatása előtt mindössze pár dologra szeretnék kitérni, a tesztelés metódusával, illetve a közben szerzett tapasztalataimmal kapcsolatban.

A teszt elsődleges célja nem a Fermi bemutatása, hanem a GTX 470 és AMD 5850 OC teljesítményének összevetése, illetve arra keresem a választ, hogy az általam performance kategóriának vélt szegmensbe tartozó kártyák hogyan viszonyulnak a CPU-hoz.
Óhatatlanul érintem ezáltal azt a bizonyos " platform-limit" fogalomkört, amivel kapcsolatban már hosszú ideje folytatnak a PH!-s srácok intenzív homálytizedelést, de a keringő tévhitek egy részét még nem sikerült eliminálni a fórumból.

A rendszer tesztbeállításait ennek megfelelően választottam meg, a cél nem a kártyák és a rendszer maximális túlhajtása volt.
Mivel napi felhasználásról van szó, így minimális mennyiségű benchmarkot alkalmaztam, a hangsúly az ingame teszteken van. Ez három tesztkör átlagát jelenti egy begyakorolt pályán, tehát 2 beállítás 2 kártyán, háromszor, az 12 ismétlés

Az utóbbi időben egyre többször merül fel a fórumon valamiféle "mikrolagg" vagy "akadás" nevű jelenség az ATI grafikus vezérlői kapcsán. A dologról annyit lehet tudni, hogy elvileg folyamatosnak tekinthető (több mint 24 képkocka/sec) fps-nél jelentkező szaggatás, egy pillanatra be-be akad a kép. A jelenség van, létezik, akadnak képkockák,melyek kiszámítása tovább tart, mint a többié, ezt egyelőre nem merném konkrétan az ATI grafikus vezérlőihez kötni, de a tesztek alatt készítettem frametime méréseket, az eredmények elemzése folyamatban van, később kibővítem a cikket.

A GTX 470 teszteléséhez le kellett cserélnem a hosszú ideje szolgálatot teljesítő 400W-os Chieftech tápomat, mivel ide már kevésnek bizonyult.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.