2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

GTX470 vs HD 5850 OC platformteszt

Az nVidia hosszas várakozás után megszülte az új csodát, de milyen lett a vga?

[ ÚJ TESZT ]

Konklúzió

Ami a platformot illeti, a két oldal kártyái összességében hasonlóan skálázódnak, egy-két programspecifikus esettől eltekintve, pl. amikor a Radeon tud profitálni minimum fps terén, vagy amikor láthattuk a GeForce-ot hamarabb kifulladni.

A játékgyártásról talán elmondható, hogy a Dx10 végre beérni látszik, és ahol kamatoztatják az előnyeit, ott belekóstolnak a Dx11 kínálta lehetőségekbe is. Mintha új erőre kapna a PC-s játékipar, mert az egyre erősödő grafikus kártyák és terjedő sokmagos processzorok rengeteg kiaknázható lehetőséget nyújtanak, és talán van még annyi fantázia a "számítógépes játékokban", hogy a fejlesztők kihasználják a PC konzolokon túlmutató képességeit a grafikus megjelenítés terén.
Ezt tűnik alátámasztani a Fermi megjelenése is, hiszen tavaly év vége felé az nVidia bőszen hangoztatta, hogy a "PC game is dead". Talán még sem halott a piac, a játékok vizualitása rohamosan fejlődik, már itt-ott a játékélmény is visszatérőben van, és visszatért az nVidia is a piacra, mert profitot szimatol.
Ehhez mérten a Fermi nem sikerült elég jól, hiszen meleg és nem olcsó, és nem tudta visszaszerezni a piacvezető szerepet sem, viszont van termék, és ismét kétszereplős a piac, immár Dx11-ben is. Az nVidia előtt nyitva áll az út a fejlesztések felé,és ha a TSMC végre-valahára összekapja magát, akkor talán még a csúcskategóriába is sikerül beneveznie a Fermi valamelyik reinkarnációjának.

De addig is, mi a helyzet? Van azonos teljesítmény mellett 20% árelőny az ATI oldalán,vagy van azonos áron 15% teljesítmény-lemaradás az nVidia oldalán. Ez jellemzi az 5850-5870-470 viszonyát, ami ellen a GeForce csak a Sztereo 3D és a PhysX nevű képességeket tudja felmutatni. Az általam is tapasztalt "laggolás", be-beakadás ATI oldalon nem olyan tényező, ami megváltja a piacot, maximum segít azoknak könnyebb szívvel leszurkolni a plusz 20%-ot, akik egyébként is nvidiát vennének.

Az eddigiek fényében tehát csak az alábbiak mellett lehet a GTX470-et vásárlásra ajánlani; aki GeForce-ot szeretne, és van rá pénze, valamint hozzá tud jutni, az nyugodtan vegye meg, nincs marginális különbség a két kártya között teljesítményben. De fel kell készülni a zajra és a melegedésre. Aki tud még várni, az várja meg az őszi termékfrissítést, a többiek pedig vegyenek 5850-et, ha nem sokallják az árát, mely vélhetőleg a piac telítődésével és a forint erősödésével valamennyit csökkenni fog.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.