2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Generációváltás: R9 290 vs. RX 480

Az R9 290 teljesítménye közel 6 évvel a megjelenése után is dicséretes, 1080p-ben mai napig megállja a helyét.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Üdvözlök minden kedves olvasót!

Ezen írásomban két kártyára fogok fókuszálni, egészen pontosan az R9 290-re és RX 480-ra.
Vajon a modernebb középkategória képes lesz felülkerekedni az elavultabb felsőkategórián? Ennek kiderítésére egy viszonylag nagy csomag játékteszttel készültem, melyeket hamarosan megnézünk, de szokásomhoz híven előtte még egy kis sztorizgatással indítanék. Lényeges információk nem fognak elhangzani, aki akar, az nyugodtan továbblapozhat.

Mint ahogy azt már a régebbi cikkeimben és blogbejegyzéseimben is említettem, szeretem cserélgetni a hardvereimet, kipróbálni mindig valami újat, valami mást, még ha erre nem is tudok nagy összegeket fordítani. Éveken át nagyon jól elvoltam a használtpiacról összeválogatott gépezeteimmel, pláne, hogy grafikai beállítások és FPS terén sincsenek túl nagy igényeim. 2018 nyarán viszont eszembe ötlött, hogy talán már ideje lenne összeállítani egy modernebb, jövőbiztos gépet, ami nem szab határt a fejleszthetőségnek, így megkímélve magam a későbbiekben ebből fakadó fejfájásoktól. Végül ebből semmi sem lett: úgy voltam vele, hogy teljesen felesleges, amire én használnám, csak pénzkidobás lenne. Nem sokkal ezen elhatározás után összedobtam ismételten egy, az elvárásaimnak megfelelő, költséghatékony gépet, melyről egy cikket is írtam, „A 90 ezer forintos PC” címmel. Teljes megelégedettséggel használtam, de valamiért újra gondolkodóban estem egy új szerkezet építését illetően.

Nem voltam biztos benne, hogy mit akarok, fontolóra vettem egy szimpla processzor, memória és videokártya fejlesztést, viszont egy kihalt, túl sok potenciált nem tartalmazó foglalatba sok pénzt ölni nem tartottam ésszerű lépésnek. Ez az ötlet így kukázásra került, majd elkezdtem gondolkodni az olcsóbb, 1150-ös és 1366-os brand gépekben. Már majdnem be is neveztem egy ilyen masinára, ár / teljesítmény arányban voltak nagyon korrekt ajánlatok, de jobban belegondolva ez sem lett volna egy kifejezetten okos döntés, hisz fejleszthetőség terén ismételten meg lett volna kötve a kezem. Nem hezitáltam tovább, inkább áttértem AM4 vonalra, s egy Ryzen 5 2600-at választottam a gép alapjának.

A videokártya vásárlást hagytam utoljára, mivel itt éreztem leginkább azt, hogy talán nem is lenne érdemes erőltetnem a cserét. Az R9 290 teljesen megfelelt az igényeimnek, de ahogy a mondás is tartja „ha már lúd, legyen kövér”, így hát ráadtam magam ennek a cseréjére is. RX 580-as kártyákkal szemezgettem kezdetben, aztán felcsillant a szemem a 980 Ti-on. Az árkülönbség nem volt vészesen nagy, éppenséggel belefért volna még a keretbe, el is kezdtem rá vadászni. Lett egy szép állapotú G1 Gaming darabom, amiről sajnos már csak itthon derült ki, hogy hibásan működik. Szerencsére a pénzemet visszakaptam, de ez már valahogy elvette a kedvem a kártyától, inkább elkezdtem nézelődni a 1070-ek irányába. A számomra tetszetős darabok gyakorlatilag 50%-kal meghaladták azt az összeget, amit alapvetően kártyára szántam volna, emellett az igazat megvallva sajnáltam is volna rá a pénzt. Filóztam rajta sokat, hogy akkor most mégis mi legyen, aztán szembe jött velem egy RX 480, kifejezetten kellemes árcédulával. Egye fene – gondoltam, ez tényleg egy jó ajánlat, szóval le is csaptam rá.

Kissé nehézkesen ugyan, de így végül sikeresen összeállt az új gépezet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • AMD Athlon 200GE - Az ébredő Vega

    Új gép került a családba, melynek lelke egy Athlon 200GE, de vajon mit tud régebbi játékok alatt?

  • Teljes platformcsere kis lépésekben

    Bár az Intel + NVIDIA párosítás az elmúlt sok évben jó kombinációnak bizonyult, a 2018. végén aktuális platformcserémben a szokásosnál komolyabb szerepet játszottak az anyagi szempontok. Magam is kíváncsi voltam az elején, mi sül ki ebből, ezért dokumentáltam a lépéseket, és a végén kanyarítottam belőle egy cikket.

  • Játékos VGA-k fejlődése az elmúlt 10 évben

    Vajon milyen fejlődési pályát járt be a 2007 és 2017 közötti 10 év alatt a VGA-k teljesítménye?

  • SLI vs Crossfire megateszt

    Újra egy nagyszabású VGA teszttel jelentkezem: íme a Multi-GPU rendszerek csatája és története!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.