2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Eljött az idő hogy váltsak socketAról

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sose gondoltam volna, hogy olyan gépet fogok venni aminek az egyik foglalatát Ali G szabadalmaztatta: a...

[ ÚJ TESZT ]

Sose gondoltam volna, hogy olyan gépet fogok venni aminek az egyik foglalatát Ali G szabadalmaztatta: a PCáááááááj-expresszről volna szó. Hát mégis megesett mert most váltottam Socket-A ról P35-ös gépre.

Eme iromány azoknak készül, akik még nem raktak össze gépet, és mostanában tervezik. Plussz egy kis bemutatásszerüség a vasamban található cuccokról. A bemutatás lényegében a gyakorlati oldalról nézi meg a ketyeréket. Akinek nem tetszik a helyesírás azoknak előre mondom, h nem vagyok hajlandó kijavítani semmit, ez van és kész, ezt kell szeretni! Nem anyanyelvem a Magyar.
JAh és még valami, az iromány tele van csomó (értsd.: nem kevés) egyéni és totál szubjektív véleménnyel, nem kell 1et érteni vele, de ne is akarj meggyőzni a magad igazáról, mert nem fog sikerülni. Ami nekem nem tetszik másnak még tetszhet, ezt aláírom, de ezt te is tartsd tiszteletben!

Lássuk tehát a configot:
Alaplap: Asus P5K 21k
Proci: Intel 775 E6750 28k
Memória: Corsair 2 szer 1 giga 800asak, időzítése 4-4-4-12-es a csomagolás szerint 13k
Winyó samsung 160as *
Videjókártya: Saphire 3870 512 MB gddr4es LITE boksz version 1 slotos gyári cooler 24-26k
Ház: Thermaltake M9 17k
Táp: Enermax liberty 550W-os *
Vidkarira a plusz cooler: GFX Chilla 5,5k
CPU-ra a plusz kúúler: Noctua u12-p 13k
A csillaggal jelöltek már rendelkezésre álltak, a korábbi konfigból.

Rendben kezdjük mindjárt a házzal

Azért ez a ház mert a coolermastereknek és sharkoonoknak szerintem nem nagyon van stílusuk. A mai pattanásos kis menőJaniknak készül a design, véleményem szerint. Túl komplikáltak, túl sok a vonal az elem a szín->nem tetszenek na ennyi. Amit kerestem az alábbi kiépítés: felsőtápos, felső ventihely mentes elölről full rácsos, lehetőleg könnyen szerelhető konstrukció, legyen elegáns, fekete, 12 es ventikkel, és egérmozi mentes.
Volt sharkoon, antec, coolermaster ami kb fedte volna ami kell, de nem tetszettek. Tehát ez a ház lett véve Thermaltake M9. Árban és tudásban szerintem abszolúte nyerő.
Könnyen szerelhető, hátul elöl 1-1 db 12 es venti, elölről full rácsos és porszűrős, ezen a ponton ezt ki kell emelnem, mert olvastam vásárlás előtt valahol tesztet és vmi okos ember azt írta, h nincs benne filter…hát van! Sok tesztben szidták, hogy ebbe max 4 winyót tudsz belerakni, és h a mai gamernek az kevés lehet! Szerintem ez baromság, raidben nyomja a halál, az okos embernek max 1 winyója kell hogy legyen meg max 1 db rack. Mert annyira olcsók a winyók, hogy akkorát kapsz fillérekért, hogy bizony nem egyhamar fogod telerakni!
Sokan azt is kikérték, hogy nem is könyen szerelhető, mert a winyód azután válik ki-be kapkodhatóvá, ha beleraktad a mellékelt keretbe! Ez szerintem megint csap szálkakeresés szegény TT szemében, ha az elején azt a kemény 10 másodpercet rászánod, onnantól máris egy életre gyorsan szerelhető lesz az a gonosz merevlemez.
A muanyagja igényes, akárcsak a tágas belső. A ház elején a be-kikapcsoló gombok kifejezetten tetszenek! A kerek fém körül egy kék led karika van, nagyon szép. A reset gombnál el kell ismerni kicsit túlzásba vitték a véletlen megnyomástól való félelmet, mert én csak a kisujjammal tudom megnyomni, és nem kellemes érzés. De ha a géped jól meg van csinálva, ezt a gombot nem használod túl gyakran. Szóval még belefér. A ház előlapja és oldallapja között kis illesztési hiba az akad, kb fél mm.
A ház elejéből könnyen kivehetőek a fémrácsok és a mögöttük található takarólemezek is, a leírással ellentétben nem kell ehhez leküzdeni a ház előlapját, ami nem egy egyszerű dolog.
A ház hátuljában a video és egyéb kártyákat rögzítő okosság stabilan tartja a kártyákat, bár nem annyira mint ha betépnéd csavarral, de ez nem is cél. A + coolerrel szerelt igencsak méretes, és nehéz videókártya is stabilan csücsül a helyén hála a fekete tartópöcköknek.
Kicsit sajnáltam hogy hátulról a fém lapkákat kitörve azokat vissza már nem lehet rakni. Nem bánnék egy fület a végükre, így visszarakhatóvá válnának!
A ház méreteit a gyártó oldalán megtaláljátok. A méretes, böhöm nagy noctua cooler simán elfér a házban, akkor is ha felrakod az oldallapot. A légáramlás jó alapból is, hát még ha 12 es venti van a tápodban és előre beraksz még 1db 12-es ventit.

Proci
Azért ez mert megy annyit játékokban mint az AMD am2+os 6000+os procija, de annál kevesebbet fogyaszt a tesztek szerint. Dobozos azért mert tálcásat nem kaptam sehol se.
Intel rendszer azért, mert sehol se kaptam gigabyte 790fx dq6ot vagy ds5-öt, pedig azt akartam.
Azért pont ez a proci mert jól lehet húzni. Meg mert miért ne.

Alaplap
Azért ez, mert 2 pci-x sín van rajta+ belemennek majd a 4 magosak is.
Jól van felszerelve, és tartós alkatrészekből dobta össze a középmezőnybe szánva az Asus. És mert miért ne. Nekem speciel volt már Asus alaplapom több is és bár volt bajom velük, de összességében nem rosszak.
Figyelem! Az ánusz alaplap elég macerás mint az kiderült! Nem ajánlom senki fiának. A hangkártyát pl nem is látja. Tehát feltelepíteni se tudod, ám mikor egy másik pciba illeszkedő hangkártyát berkasz hírtelen észreveszi, h jééé nekem van ám integrál hangom is! A hálókártyával is megküzdöttem elég rendesen.

A memória
Memóknál fontos, hogy az időzítése minél jobb legyen. Vannak modulok amik bár olcsóbbak, nem biztos, hogy tudni fogják a 4-4-4-12-t. Ez tudja elvileg. Szépen rá is van vésve. Azért Corsair, mert élettartam garit adnak rá ha értelmes helyen veszed.

Videjókártya
NA ez fogós rész, mert a 3850ek nem mennek sokkal kevesebbet viszont már lassan utánad dobják, pláne ha használtat veszel. A nagyon jó árak egyrészt az ATI árazásának, másrészt a 4000 szériának köszönhető. Azért vettem mégis a drágábbik 3800-ast mert árban belefért. Ha sporólni akar valaki, akkor véleményem szerint bőven elég a 3850, pláne ha nem játszik nagyon nagy felbontásokban. Saphire Lite-ra esett a választás, mert a kutyának se kell a sok bundle CD! És ha sporolhatok néhány ezer forintot csak azért mert nem kellenek buta bundle cd-k, akkor azt hülye leszek kihagyni. A lite-on a cooler gyalázatos. Pláne a esetleg tornászni akarunk az órajelekkel. Idleben egy ilyen jó házban, ha megfogtam az alu lemez oldalát égette a kezem! Idleben! A mért értékekre, nem is vártam, már cseréltem is le.

A noctuát és a Chillát a jobb hüttés miatt vettem és azért, mert miért ne.

Itt meg kell jegyeznem, hogy a Chillát a Blahánál az Xtreme-ben vetem, mert nagyon tetszik az eladó hölgyemény. El is soroltattam vele vagy fél tucat alkatrészt az árlistájukból, mire nagy nehezen megvettem a noctuát…..Husos teste van, de szerintem pont jó, nem szeretem összetörni a nőket. Szép fekete egyenes haja van, aranyos arca, szép szeme, és husos csókolni való ajkai…….no de vissza a lényegre. A noctua itt drágább volt 1k val mintha máshol veszem, de a fenti okok miatt ennyit megért!!!

Összeszerelés

A legelején: NEM VOLT DRIVER CD az alaplap dobozában! Ha nem kell nagyon a gépünk, akkor vigyük vissza a boltba, hogy cseréljék, ki olyanra amiben van CD. Az Asus-t felhívva azt a választ kaptam: „mi nem foglalkozunk az alaplapjaink támogatásával”! Ha nem a gyártó foglalkozik vele akkor nem tudom, hogy ki. Kértem volna, hogy postázzanak már egyet, de magasról tojtak rám. OFF: Az Asus egyik nagy konkurensét felhívtam és Ők simán postáztak volna, ha megadom az alaplapom gyári számát, és a vásárlás helyét, meg a blokkom számát. Costumer serviceből az Asusnak aláírás megtagadva, vizsgára nem bocsátható!!!!!!!
Kezdjük azzal, hogy az alaplapba bedobjuk a procit, majd rá a noctuát. Az alaplap gariján említik, hogy a foglalatot védő kis lemezt meg kell tartani, mert ha nincsen meg akkor bukod a garit….hümmmmmmm ezt nekem még soha senki se mondta, jó lesz belerakni a dobozba!
Procit kibontjuk, majd ellenörizzük, hogy se a foglalaton, se a procin ne legyen fizikai, l látható sérülés. Majd behelyezzük az utmutatásnak megfelelően a CPU-t a helyére, keretet rácsuk. A noctua alkatrészei közül kiszedjük ami kell. Felszerelés közben figyeljünk arra, hogy a csavarokat, mindig átellenesen rakjuk be, és átellenes sorrendben szorítsuk, meg hogy az erők optimálisan el legyenek osztva. A noctua csomagjából a legnagyobb meglepetésemre (lásd képet), hiányzott 2 db csavar, no de a hirtelen kékhalált követően fogtam a magic boxomat és kerestem hlyettük alkalmas csavarokat. Találtam is. Javallott minden szerelésedkor, az összes csavart, illesztő elemet félrerakni, mert sosem tudhatod mikor jön majd jól. Tapasztalat, ha nem egy helyre jól lezárva tartod ezeket, akkor elkeverednek. A csomagban a csavart különösen hasznosnak találtam, máshoz is jól jön majd, pl Ikeás cuccokhoz! Az elemek felhelyeése elött érdemes megnézni az alaplap áramköreit. Ha azt látjuk, hogy a felfogatási helyekhez közel futnak, akkor mindenképpen használjunk, alátéteket! Szereléskor, az áramköröket úgy vegyük kézbe, hogy mindig a coolereknél fogjuk őket, mert ha nem akkor, a súlyoktól, hajlanak a nyákok. A másik kezünkkel pedig az alaplapot fogjuk.
Paszta-> mindenképpen a noctuáét használjuk, mert sokkal jobb mint amit esetleg az alaplaphoz, vagy a procihoz kapunk, vagy korábban kaphattunk, a kütyüinkhez. Jó ürü, és tapadós! Szárazfújással portalanítjuk a procit, és a noctua felületét (ha nem tudod a technikáját, és egyedülálló nó vagy megmutatom, hogyan kell), majd mehet a proci közepére a paszta. Kb fél zöldborsónyit kell. A noctuát helyezzük rá, majd mozgassuk meg, a noctua hosszanti tengelye körüli elforgatással. Vegyük le, majd nézzük, meg, hogy nem lett-e túl sok, mert ha túl sok, az nem jó. A felületi érdesség egyenetlenségeit feltöltő pasztánál több növeli a fém felületek közötti távolságot és ezáltal csökkentheti, a hőátadást!
Miután felraktuk a dolgokat, jöhet a házikó. Csavarjuk fel a 3 db emelés mentesen marad tartó helyre a távtartókat, tehát a j.oldalra. Fogóval jól meg lehet fogni ezeket. Fontos, hogy egyenlő magasságon legyen mind a 9 tartó, mert különben felszereléskor, majd recsegő ropogó hangot hallhatunk esetleg. Alaplapi hátlapot behelyez, majd az alaplapi hátlapon a pöcköket behajlít, hogy ne nyomja el magától az alaplapot, mert különben sosem fogjuk tudni berakni. Rakjuk be a tápot, de ne csavarozzuk a helyére. A vezetékeket vessük át a ház oldalán kifelé, hogy ne legyenek útban.
A coolernél óvatosan megfogva, helyezzük be az alaplapot. Csavarokat be. Dugjuk fel a tápkábeleket az alaplapra, a tápot most még ne dugjuk fel a konnektorra!
Fontos, ez az alaplap képes fogadni a 2 és négymagos procikat, tehát többlet táp kell neki, mint amit a sima hosszúkás csatlakozóról fel tudna venni. Az alaplaon található egy 12V-feirattal ellátott csatlakozó, na abba dugjuk, bele azt a tápból kijövő 4 pin-es (4 pöcke van) csatit amelyikre rá van írva, hogy 12V (ha nincs ráírva, nézd meg a táp manuáljában, hogy melyik az). A széles tápcsati mellett marad még hely, de oda ne dugjunk semmit! Nekem úgy el sem indul a gép. Csatlakoztassuk a Noctuát az alaplap CPU FAN pöckeire. Jöhetnek a memóriák. Megnézzük, hogy éppek-e a réz felületek az alján, majd berakjuk az alaplapba, ne erőltessük, ha nem megy akkor fordítva próbálkoztunk, tehát 180-fokkal elforgat, megpróbál.
Az egyiket az A1-be a másikat a B1-be. Rakjuk be a keretbe a winyót, majd rakjuk be a házba, ízlés szerinti helyre. Jöhet az optikai meghajtó, már ha van. A videókártyán ne cseréljük le a coolert addig, amíg meg nem bizonyosodunk arról, hogy tutira hibátlan! A ugyanis ha lecseréljük, és nem jó a kártya, majd visszavitel előtt visszarakjuk a régit, akkor ha kocsogok a boltban, vagy a szervizben, akkor mehetünk a garanciánkkal a sunyiba! Ugyanis a memóriákon lévő gyurmaragasztót nem fogjuk tudni visszaaplikálni! Helyezzük be a vidókártyát, figyeljünk, arra, hogy ne feszengessük, amikor a végén található fém keretet, behelyezzük a házba. A ház fém hátlapja, és az alaplap között nem sok a hely, és nehézkes eltalálni a megfelelő pozíciót, ugyan ez igaz kiszerelésre is. Óvatosan, türelmesen, nyugodtan. Ha van a tápunkon videókártyához való 6pin-es csatlakozóban végződő kábel akkor használjuk azt. Csatlakoztassuk a vid kártya tápját, a winyót az optikai meghajtót, a ventiket. Majd a legvégén (ezt máskor is lehet) a ház előlapi paneljének a csatlakozóit. Itt nagyon kellemes meglepetésben lesz részünk, hála az Asusnak! Nem estek fejükre, végre imáim (egyike) meghallgattatott-> mindig is utáltam ezt a részt, kényelmetlen, nehézkes, és minden alkalommal ha alaplapot ki-be szereltem a házakból, újra és újra el kellett játszani, de kijelenthetem hogy soha többé! Az alaplaphoz mellékelnek ugyanis egy kis fehér csatlakozó dokkolót, amire kényelmesen rádugjuk a vezetékeket görnyedésmentesen, majd simán feldughatjuk az alaplapra, és ha szereljük ki-be az alaplapot akkor elég ezt kivenni. A vezetékek összerakva maradnak. Filléres megoldás, de én nagyon hálás vagyok érte! A noctuán esetleg akadhatnak olyanok akik egy a légáramot megvezető keretet hiányolnak, nincs rá szükség, mert oldalsó végeit, egy összefüggő felületté hajlították a gyárban, szóval a légáram nem „szökik” meg oldalirányban.
No bekapcs, a gép vagy működik, vagy nem. Ha működik, hurrá, ha nem keressél hibát, és\vagy kérjél tanácsot, valamelyik PH! topicban. Irány a bios, keressük, meg azt a helyet ahol a boot up eszközök listája van, váltsuk át az optikai meghajtónkra. Restart, mehet a windósz a meghajtóba, és hurrá. Ennyi volt. Teszteljük 3dmarkban és játékokban, meg szőrös fánkkal a videókártyát és a többi komponenst. Ha minden stimmel, jöhet a videókártya cooler cseréje. Csavarokat meglazít, kivesz, jól elrak, hogy meglegyen, ha eladjuk, vagy gariztatni akarjuk!!!! A gyári paszta csapnivalóan folyós, és annyit raktak rá, hogy rossz ránézni. A gyári gyurmaragasztó meg majd 2 mm vastag. Jobb is elfelejteni amit láttunk. Bár ne feledjük, hogy best value\price kártyát vettünk, ez bizony ilyen! A gyurmát és pasztát távolítsuk el teljesen, van aki oldószert használna, nem javaslom, ujjheggyel simán le lehet dörzsölgetni. A chilla felhelyezéséhez találunk logoutos irományt, csak keresni kell. Ezért nem ragozom tovább.

Miután kész megint teszteljük, hogy nem vágtunk-e valamit haza a berheléssel. Érdemes a gyári diagnosztikai progikat felrakni, mert szerintem elég jól kezelhetőek.

Képeket és mérési eredményeket, 28-án rakok fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.