2019. augusztus 26., hétfő

Gyorskeresés

Kellemesen meglepett a kínai rendező

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Assembly (Ji Jie Hao) Kategória: Háborús film Trailer IMDB:alap információk Manapság nagyon kevés a jó...

[ ÚJ TESZT ]

Assembly (Ji Jie Hao)
Kategória: Háborús film
Trailer
IMDB:alap információk
Manapság nagyon kevés a jó háborús film. A velem hasonszőrű nézők kényszerű diétáján talán segít az Assembly (Hun- Gyülekező).

Ez egy olyan film, ami felett nagyon, nagyon nehéz ítéletet mondani.
Alapvetően egy háborús film, nem kevés propaganda töltettel. Túlerő a másik oldalon, hősies ellenállás, nagy véráldozatok, bajonettek a puskacső alatt és olyan közelharc, hogy már érzed a másik ebédjét……mondhatnánk, hogy jah- a szokásos script. Ám ha ezt hisszük tévedünk.

Ráadásul kínai ez az alkotás. Odaát még a vécépapíron is a párt üzenetét találod meg.
Én mint háborús filmeket szerető ember és háborús filmeket ismerő ember, elismeri, hogy bizony az ismert és elismert háborús filmek szinte kivétel nélkül tele vannak propagandával. Mindig sok a mély, nem csak tudatalattira ható mondandó.
Eme üzenetek igazság tartalma most másodlagos……már csak azért is mert a film az 1945 utáni kínai eseményeket ábrázolja. Nyilván ha a mai napig általam legitimnek tartott Tajvanra száműzött kínai kormány pénzeli a filmet, teljesen más lett volna a mondandója.

Hirdetés

De a háborúkban akármelyik oldalon is ontod ki az embertársad életét, akármilyen okból, akármilyen célért, vannak állandó dolgok. Állandó dolgok, amik függetlenek a harcoló felek vezetőinek szándékaitól és akaratától.
A teljesség igénye nélkül csak néhány:
- a küzdeni akarás
- az élet iránti vágy
- a rég látott szeretteid iránti érzések
- a hazaszeretet
- a kétségbeesés
- a veled harcolók iránti korlátlan és feltétel nélküli szeretet
- és a hit, hogy halálodnak lesz értelme. Még akkor is, ha gyermekeid gyerekei a te és testvéreid halálának megemlékezése napján undorral veszik fel ünneplőjüket.

Az Assembly (Ji Jie Hao) többek között ezen állandó dolgokra emlékeztetik a nézőt.

Zene
A zenéje első hallásra kicsit fura, nem a megszokott heroikus valami. Kicsit amolyan westernes, ám pont ez a hangnem érint meg. Nem a végletekig elcsépelt, könyökömön kijön háborús filmes zene. Lehet, hogy sokakat nem ragadja majd annyira magával a harci hév, és nem rohan ki habzó véres ölni vágyó szemekkel a moziból…….de van benne valami. Más a mondandója, ha ezt lenyelte a néző még akár tetszhet is neki a zene, ahogy nekem is tetszett.

Javaslatom
Aki az igazi háborús akcióra vágyik, álljon fel, amikor vége van a koreai háborúnak, különben húzni fogja a száját a moziból kifelé jövet. Aki nem csak a vásznon folyó öldöklésre nyitott és esetleg érdeklődik a színfalak mögött lezajló hasonlóan tragikus sorsokra, annak mindenképpen érdemes ülve maradnia az utolsó percig!
A film csatajelenetei simán felveszik minőségben a versenyt a nyugati mozifilmekkel!

Tömören
Én elképesztően Kína, Oroszország és USA ellenes vagyok. Ezen érzéseim miatt a film alatt talán még szégyelltem is magam kicsit, mert tetszett az Assembly. Több alkalommal is átéreztem a színészek által közölt érzéseket. Feng Xiaogang emlékeztetett rá, hogy az emberek halála lehet nemes, még akkor is ha halálukkal az őket követő nemzedékek életét nehezítették meg, vagy tették tönkre.

Köszönöm!

Nagyon jó film!
[/P]

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.