2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

A hajócsavarkovács napja! álá Rambó 4

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az utóbbi 10 évben évről évre egyre jobban kezdtünk elhomokosodni mi XXI. századi pasik...

[ ÚJ TESZT ]

Rambo IV.
Filmkritika
A.K.A.: a Hajócsavarkovács napja.

Műfaj: IGAzi echte AKCIÓ film!

Főszerepben: Nem nem a Győzike és még csak nem is a Grabovszki. S. Stallone.

Előzmények: 3 korábbi kultikus akciófilmből álló folyam.

Az utóbbi 10 évben évről évre egyre jobban kezdtünk elhomokosodni mi XXI. századi pasik, ennek oka rendkívül egyszerű. Kihaltak az igazi nekünk gyártott akciófilmek, manapság sok sok humor elem, meg pojén, meg csiricsáré Cset Lee ugrabugrival, szerelmi jelenettel felturbózott plöm plömöket nyom az álomgyár odaát. Én szégyellem magam, mert már elfelejtette milyen egy igazi akciófilm, beveszi a gyomrom (jobb nincs alapon) a gagyibbnál gagyibb akciófilmeket. Volt egy generáció aki az agresszivitást és erőszakot a cowboy filmek szintjén tudta csak kiélni, aztán jött egy új hajnal és azok a nevek akik megteremtették az akciófilmeket: Schwarzenegger és Stallone.
Sajnos ennek a kategóriának a tábora aztán lecsökkent (az is igaz, hogy kicsit már untuk) a valóságshowmánián, a light kólán, a csökkentett hengerszámú forma 1-es autókon, tampon reklámokon, teletubbin és sok hülyeségen felnőtt generáció miatt.
Én ezt a korszakot még pont megúsztam, szeretem is a látszólag semmitmondó puffogtatást.
És amikor már azt hittem nincs és nem is lesz többé akciófilm a világon, jött Stallone, látott Stallone, és győzött Stalone. Azért írom ennyiszer le a nevét mert mindjárt sírvafakadok a gyönörtől. Épp, hogy megnéztem azonnal beraktam még egyszer.
-szabadkezi gigakitépés
-taposóakna duathlon: szabadkötésű taposóakna-iszapbirkózás és aknák közötti vízben futás.
-gyomron bökős, nyöszörgős-nagyszemekkel néző rosszfiús, kést oldalra kitépős késelés.
-menekülés a nagyon-nagyon gonosz és nagyon-nagyon könyörtelen főgonosz elöl.
-tipikus 1 vki aknára lép a többiek meg hátrahagyás helyett 20 másodperc alatt hordágyat csinálnak és futnak vele akciófilm elem (ez kötelező elem! Olyan mint a jégkorcsolyában a csaj felemelése és 5 másodperces kitartása)
-megint kötelező akciófilm elem: ami mutatja a néző felé, hogy nem agyatlan gyilkológépek vagyunk, hanem okosak is vagyunk. Zseniális csapda állítás (claymorral, vagy mikrohullámú sütős bombával lehet végrehajtani) a rosszfiúknak.
-Az igazi akciófilmes bamba, szájonát levegővevős Stallonés izzadt kínlódós nézés!!!!!!
Hú de régen láttam ilyet magabiztos mégis gondterhelt arcot. Igen ez az igazi akció hangulat!
-Hatalmas robbanások! Természetesen a csapda következtében
-Bőven több mint 100 lekaszabolt ellen.
Gránátdobás, nagyon fontos! Minimum 1 jól kivitelezett, minimum 2-3 embert széttépő robbanással.
És még sorolhatnám csillogó, ámulatbaejtett szemekkel a film legjobb jeleneteit.
Sokan azt hiszik akciófilm forgatókönyvet egy középsőt ismételt kisgyerek is tud írni. Ha valaki ebben magára ismer most azonnal nyomja meg az Alt + F4 gombot, majd a format c:-ot.
Kiélezett helyzetben csúcsosodik ki a film tetőpontja, kb.. 4-0-ra vezetnek a roszfiuk és a 82 percnél áll a meccs. Ekkor Stallone felpattan a gépágyús pickupra, a gyilkolást megelőzően megmoccintja a megvetést és gyűlöletet kifejező arcizmokat, fejet levág, majd 3 centiről széttépi a sofőrt a gépágyúval(oh hányszor álmodozom ezen amikor ülök a buszon a sofőr mögött.......). Elkezd a hősünk RENDETRAKNI. A védjegynek számító arckifejezéssel arcán részeg paraszt módjára elkezdi kaszálni a kínai piacos barátainkat.
Nem túlzok ha azt mondom, hogy ssssssssszééééééjjjjjjjjjjjjjjeeeeeeeeeeeeel szakadnak!
Hab a tortán a fölöslegesen hatalmas kaliberű mesterlövész tevékenysége.
Stallone bekeményít az arcmimikán! Már az orra melletti mimikai ráncokat is befeszíti annyira húzza a vonót a csodálatos hangszeren. Lehet, hogy a Kapitány találta ki a közvetítő kocsit és a részecskegyorsítót, de Stallone meg a sérthetetlen aurát adó fejpántot, anno még a Rambó 1-ben.. A mi most is teszi a dolgát.
Amikor már azt hittük, hogy akciófilmben nem tudunk jobban elmerülni, új szintre lép a harci jelenet! Még több robbanás, még több hulla, még nagyobb káosz, még több emberi pempő. Az egységnyi idő alatt megölt emberek száma szemetgyönőrködtetően jó.
Megint a forgatókönyvíró hibátlan munkáját dicséri az a tény, hogy idejében behoz valamit ami nagyobb kihívás mint a könnyű-gyalogsági roham. Amikor már egy két ember elkezdené unni a kaszabolást, jön a motorosnaszád. Csak, hogy igazságos legyen a lapok leosztása nekik is van géppuskájuk. Korda Gyuri bácsi all-in! Van lángszórójuk is!
Ementális teherautó, Schwarzeneggeres predátorból ellesős favágás a gépágyúval.
Stallone megint tovább növeli bennünk az izgalmat és a feszültséget! A grimaszolás és ráncolás mellé behozza a rángatózást is a gépágyúja segítségével!
A kisnaszád szerkezete olyan könnyen lyukad mintha szabadfoglalkozáson pistikéék rakták volna össze technokol rapiddal. Elomlok a székemen ezt látva. Nincs méltó ellenfél Rambónak. Aki már ordít is! Ilyen jó forgatókönyvet nem láttam a csillagközi invázió óta. Megint robbanás, mert a zsíros kenyérre se futja lázadóknak van AT rakétája is természetesen.
IGEEEEEEEN! Vááááááááááá!
Jön a meghalsz te mocsok nézés és a sikeres bosszú elérkeztét jelző zene. Az arcjáték csodálatos, egy igazi tehetség ez az ember, operában vagy a színházban lenne a helye!
Természetesen a saját maga által kovácsolt (ez macsó faktort növelő elem ám!) késsel, mit késsel? Bozótvágóval végzi be a mega kolosszális egekbe szökött akció jelenetet.
Siker zene, könnyek, rezzenéstelenül nyugodt arc, a rajongók esetleg az elégedettség jelét is vélni látják a hős arcán.
Mivel nem agyatlan baka, tanul az öldöklésből. Természetesen, ennek így kellett lennie.
Hazatér az apjához.

Minden akciófilm 2 alap pillérre épül:
1, egy jó indok a keresztes hadjárat megindítására (lásd.: rendőrnek megölik a családját vagy barátját), Ő nem találja önmagát a film elején.
2, Szépen lassan, fokozatosan emelni a feszültséget.
Ez magvalósul maradéktalanul! Ez a műalkotás biztos, hogy Hollywoodban az akciófilm tanszéken kötelező tananyag lesz a jövőben!
Tessék megnézni!

u.i.:Ha még nincsen Stallonénak életműdíja (Oscaros) akkor itt az ideje odaadni neki!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.