2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

EIZO CG275W monitorteszt

Egy abszolút professzionális felhasználásra szánt LCD monitor tesztje.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, ismerkedés

Egy kiváló professzionális monitorral, a EIZO CG275W-vel lesz dolgunk.

A részletes hivatalos specifikációk elérhetőek az EIZO CG275W gyártói weboldalán is, de azért röviden tekintsük át a legérdekesebb pontokat:

Gyárilag kalibrált monitor

Minden egyes CG275W monitort egyénileg kalibrálnak a gyártósoron, méghozzá igen alaposan.

Egy referencia műszer segítségével végigmérik mindhárom fizikai színcsatorna teljes 0-255 skáláját (R, G, B sub-pixel-enként, avagy a piros, zöld, kék gradiensenként), majd a 16-bites hardware-es LUT (loop up table) segítségével a lehető legközelebb igazítják a panel egyedi natív tonal response karakterisztikáját a megcélzott 2.2-es exponensű pure-power gamma görbéhez (pontosabban inkább ahhoz, amit aktuálisan kiválasztunk használat közben, hisz egyáltalán nem vagyunk korlátozva tone response függvények tekintetében).

Mindemellett a gyári kalibráció kiterjed még a képernyő inhomogenitásának korrekcióira is.
Az EIZO gondosan feltérképezi a teljes fénykibocsájtó felületet, és a belső vezérlő kiegyenlíti a gyártási hibákat.

Itt látható egy minta arról a dokumentumról, melyet a gyári kalibrálás után állítanak ki monitorunkról. (Én magam is kaptam egyet a tesztpéldányhoz.)

Beépített színérzékelők és automatikus korrekciók

Az EIZO-nk egyrészről monitorozza az LCD panel mögött található CCFL háttérvilágítást, és valós időben korrigálja nem csak a fényerő, de színingadozásokat is, melyek például a környezeti hőmérséklet változásának hatására léphetnek fel (vagy hosszabb távon a fénycsövek öregedése válthatja ki). Igen hasznos ez főként közvetlenül a monitor bekapcsolása után, mikor még sem a tápáramkör, sem a fénycsövek nem érték a jellemző üzemi teljesítményüket.

Továbbá ellátták a ColorEdge monitort egy, a bal alsó kávába épített saját colorimeter-el is, melyet a panel spektrális karakterisztikáihoz igazítottak a gyárban.

Ez az "apróság" (integráltsága miatt igen kis mérettel bír a hordozható kézi műszerekhez képest) felettébb kényelmes és praktikus lehet a mindennapok során. Nem kell kalibráló eszközök után kotorásznunk a fiókban, és a felhelyezésükkel bajlódni. Ez a szenzor teljesen automatikusan a képernyő fölé fordul, míg szükség van rá, majd dolga végeztével ismét eltűnik a kávában.

Ráadásul ezt a szenzort maga a monitor is képes kezelni, semmilyen külső software nem szükséges a működtetéséhez (be sem kell hozzá kapcsolnunk a számítógépet, melyből nyilván következik, hogy teljesen platformfüggetlen, a Linux felhasználók sincsenek kizárva).

Médiafüggetlen színvisszaadás (hardware-es színtér emulálás belső 3DLUT-al)

Monitorunk képes emulálni szinte bármely, a gyakorlatban előforduló egyéb megjelenítők színét, legyen szó akár más emisszív kijelzőről, akár reflektív médiáról (mint például a nyomtatott papír).

És mindezt hardware-esen, a beépített 3DLUT feldolgozásnak köszönhetően, így nincs szükségünk speciális software-ekre (kivéve esetenként az egyszeri konfigurálást, mert "bármit" azért nem tehetünk meg az OSD-ben lépkedve).

Persze nem nyújtózkodhatunk messzebbre, mint a takarónk ér, de igen tágas natív színtér áll rendelkezésünkre (már ami a 2D-s CIE x,y vetületet illeti).

10 bit/channel precizitású megjelenítés

A CG275W képes 10 bit/channel precizitású bemeneti jelek fogadására, és megjelenítésére is.

Noha a 8 bit-es precizitás többnyire elégséges a gyakorlatban, de igen hasznos az extra színfelbontás akkor, ha a jelforrás oldalán szeretnénk különböző színkorrekciókat végezni. Ilyenkor szükséges növelni a bitek számát, hogy továbbra is 8 bit felett tarthassuk az effektív precizitást.

És persze használhatjuk ezt a képességet arra is, hogy natív 10+ bit/channel színfelbontású anyagokat jelenítsünk meg a kijelzőnkön.

Megjegyzés: 8 bináris jegy 256 különböző decimális értéket jelent, míg 10 bináris jegy már 1024-et, vagyis csatornánként négyszer finomabb felbontásról beszélünk, és mivel három függetlenül vezérelhető csatornánk van, így a kombinációk száma szorzással áll elő: 1024*1024*1024 / 256*256*256 = 4*4*4/1*1*1 = 64, vagyis végeredményben 64-szer annyi színnel dolgozunk, mint 8 biten.

Persze ne feledjük, hogy maga az LCD panel sub-pixelei fizikailag továbbra is csak 256 lépcsőben váltják pozíciójukat (sőt, ebből óhatatlanul elveszik néhány a különböző korrekciók alkalmazása során), ditherzajt pedig épp úgy hozzáadhatunk a képhez forrás oldalon is.

Amiért mégis érdekes a 10 bites bemenet, hogy így kevesebb kerekítésre van szükség a belső 16-bites korrekciók alkalmazása előtt, amivel (ha natív 10 bitet küldünk ki a kábelen ditherelt 8 bit helyett) bizonyos esetekben némileg javítható az effektív precizitás.

Nagy és átlátható munkatér

A monitorok világában viszonylag nagynak számító 27"-os képátmérő és a 16:9-es képarány 2560x1440-es felbontással társul, mely kellemesen tágas és jól belátható munkaterületet nyújt, így egyaránt jól használható a nagy felbontású fényképek szerkesztésétől az összetett CAD rajzok áttekintésén át a széles vásznú HD videók szerkesztéséig.

ColorNavigator software

A CG-hez további felár nélkül elérhető a rendszeresen frissülő és egyre tágabb funkcionalitással bíró ColorNavigato software, mely gyors és megbízható kalibrálást ígér.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Dell IPS '12 körkép

    IPS paneles Dell monitorok 22, 23 és 24"-os méretekben ('12-es széria).

  • NEC PA231W teszt

    Megfizethető monitor igényes otthoni és fél-profi felhasználóknak.

  • EIZO EV2335W teszt

    Egy irodai felhasználásra szánt, full HD, 23"-os EIZO monitor tesztje.

  • EIZO FlexScan S2243 monitor

    Általános irodai felhasználás mellett akár fotószerkesztésre is szánt, költséghatékony EIZO.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.