2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

EIZO FlexScan S2243 monitor

Általános irodai felhasználás mellett akár fotószerkesztésre is szánt, költséghatékony EIZO.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Ismerkedés

Aktuális tesztalanyunk az EIZO FlexScan S2243, melyet a gyártó a mindennapos irodai felhasználás mellett (amire sokak szerint "bármi" megfelel) már fotószerkesztésre is bátran ajánl.

Mikor felhasítottam a dobozt záró ragasztószalagot és lematattam róla a rózsaszín védőcsomagolást, akkor magával ragadott az a hangulat, amit legutóbb csak a CG275W kicsomagolása közben éreztem: "Na, ebből aztán nem spórolták ki az anyagot!"

Ez a termék már a masszív és tekintélyes külső megjelenésével is képes magát professzionális monitorként eladni. Talán még be sem kell kapcsolni a bemutatótermekben. :)

Maga a kijelző sem vézna, de a talpával együtt teljes a hatás.

A kis átmérőjű és vékony letalpalású, de annál vaskosabb kar együttese első ránézésre olyan hatást kelt, mint ha egy kecses hegesztő- és egy targoncarobot nászának gyermeke vállalt volna el nyárra diákmunkát az EIZO-nál, hogy övé lehessen eme nemes feladat, és a képembe tarthassa ezt a remek kijelzőt. :)

Meg is jegyeztem magamban, hogy úgy néz ki, mint ha még egy hidraulikahengert is elrejtettek volna benne, ami nem csak tartani, de mozgatni is képes a monitor súlyának sokszorosát is.

És nem is tévedtem hatalmasat. Valóban van benne valamilyen mechanika, mert ahogy emeljük és süllyesztjük a kijelzőt a talpához képest, úgy két helyen is csúszik a kar, ezzel igen tág beállítási tartományt biztosítva kényelmetlenül hosszú sín nélkül is.

Emellett a kar ~360°-ban körbe is fordul a hossztengelye körül, a monitor is forgatható a képernyő síkjában és szintén kellemesen tág határok közt dönthető is a kijelző.

A megjelenésre, anyaghasználatra és a mechanikus funkciókra tehát nemigen lehet panaszunk. (Ezt persze nem teszteltem, de egy ilyen túlméretezett, masszív szerkezet bizonyára tartós is, tehát évek múltán sem fog kikopni, meglazulni, vagy recsegni-ropogni, netán "nyüszíteni".)

Az egyetlen, amit fel kell rónom az EIZO-nak, az a DisplayPort kábel hiánya.
Temérdek kábelt kapunk (hálózati, DVI-D, D-sub, stereo audio jack és USB), épp csak DP-t nem.

Igaz, hogy HDMI portunk sincs (és így nyilván HDMI kábelünk sem), de erről a monitorról ezt most egyáltalán nem is hiányolom, mert ennél a készüléknél szerintem senkiben sem merül fel a multimédiás felhasználás gondolata (később majd látjuk, hogy van olyan felhasználási terület, ahová kiváló, tehát meg van a maga tisztességes helye, ahol megbecsülhetik, multimédiára viszont sok más okból is kifejezetten gyengén vizsgázna).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.